058-2963300
‘Er zijn meer gekke dingen gebeurd in het voetbal’

21 april 2016, 21:35

Een furieus strijdend SC Cambuur heeft aan het voorlaatste thuisduel van dit seizoen slechts één schamel puntje overgehouden. Een driepunter tegen Willem II was meer dan verdiend geweest, maar ondanks de kansen bleef het bij die ene fraaie goal van Monteiro. Hij kopte raak uit een voorzet van Byrne. De Tilburgers maakte snel gelijk. Peters was trefzeker na een hoekschop. Met het gelijke spel schiet Cambuur wel iets, maar niet veel op. De achterstand op De Graafschap bedraagt vier punten en dat gat kan niet in de laatste thuiswedstrijd tegen Excelsior goedgemaakt worden. Er moeten dus in Eindhoven punten worden gehaald: maar liefst drie, want het doelsaldo van de Doetinchemmers is veel beter. SC Cambuur is nog niet gedegradeerd, nog niet, maar daarmee is ook alles gezegd.

Het zat SC Cambuur op alle fronten tegen. Voor de rust moesten Van der Laan, Hoefdraad en Van Veen geblesseerd het veld verlaten. Trainer Marcel Keizer vermoedt dat het voor alle drie einde seizoen betekent. Om het lijstje compleet te maken: er waren een paar situaties in de zestien van Willem II waarvoor recentelijk strafschoppen zijn gegeven. Arbiter Blom wilde er niet aan. Dit is niet een seizoen voor ‘pengels’ voor Cambuur. De club heeft er nog geen een gehad.

Cambuur begon voortvarend en kreeg meteen de twaalfde man achter zich. Van Veen, in de basis, zorgde van meet af aan voor ‘oorlog’. Al in de tweede minuut forceerde hij een corner. Drie minuten later was hij zelfs dichtbij een treffer. Na zeven minuten begon de eerste ellende. Sterhouder Martijn van der Laan moest met  een enkelkwetsuur van het veld. Byrne kreeg een kans, Vytas zelfs een grote, maar schoof de bal net naast. ‘ Ut sit oons oek niet met’, aldus een supporter. Hij had gelijk, behalve in de 24-ste minuut toen Monteiro scoorde. De gelijkmaker volgde spoedig. Na Hoefdraad moest ook Van Veen het veld ruimen.

Verheugend was dat Cambuur het eerste kwartier na de rust goed door kwam. Dat is weleens anders geweest dit seizoen. Van de Streek had de 2-1 op zijn slof maar de bal ging via Willem II-er naast, Houtkoop kreeg twee knappe kansen, maar richtte beide keren niet zuiver genoeg. Byrne was er nog een keer dichtbij, maar Lamprou redde. Dat deed hij ook op een Ierse inzet in blessuretijd. Hij liet de bal weliswaar even los, maar pakte hem net weer voor de lijn. Het was toen even spitsuur voor de goal van de tegenstanders, maar meer dan hectiek leverde het niet op.

Trainer Jurgen Streppel  was blij met het puntje. Zijn club kwam daardoor net boven Excelsior en dus boven de nacompetitiegrens. Marcel Keizer prees de mentale kracht van zijn jongens. ‘Dat vond ik mooi. Wij kunnen onszelf niks verwijten’. En over de komende weken: ‘ Er zijn meer gekke dingen gebeurd in het voetbal. We gaan volle bak, dat zit in deze groep.’

SC Cambuur: Nienhuis, Peersman, Lachman, Van der Laan (8. Mac-Intosch), Andriuskevicius, Bakker, Byrne, Monteiro, Barto, Van Veen (41. Houtkoop) en Hoefdraad (37 Van de Streek).

Willem II: Lamprou, Peters, Wuytens (79. Heerkens), Van der Struijk, Haemhouts, Andersen (66.Hupperts), Andrade (59. Van der Velden), Falkenburg, Ojo, Ondaan, Joppen.