058-2963300
UPDATE | Eredivisie tot en met vrijdag 14 januari zonder publiek op de tribunes

UPDATE | Eredivisie tot en met vrijdag 14 januari zonder publiek op de tribunes

17 november 2021, 13:40

UPDATE: Tot en met tenminste vrijdag 14 januari zullen alle duels in het Nederlandse betaalde voetbal worden afgewerkt zonder supporters op de tribunes van de voetbalstadions. Dit besluit is op dinsdag 14 december genomen door het demissionaire kabinet om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen.

De komende speelrondes (13 en 14) in zowel de Eredivisie als Keuken Kampioen Divisie worden definitief niet verplaatst en gespeeld zonder publiek. Op verzoek van de clubs is deze mogelijkheid uitvoerig onderzocht door de KNVB, Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie, nadat het kabinet bepaalde dat de stadions de komende drie weken leeg moeten blijven om het coronavirus te bestrijden.

Uit het onderzoek is gebleken dat het uitstellen van de wedstrijden praktisch gezien vrijwel onmogelijk is en het bovendien risicovol zou zijn voor de voortgang van de competities, aangezien de ontwikkeling van het coronavirus, en daarmee de lengte van de lockdown, zeer onzeker zijn.

“Uitermate teleurstellend”, zo noemt algemeen directeur Ard de Graaf de uitkomsten van het onderzoek en de eerder al aangekondigde lockdown. “We bagatelliseren de coronaproblematiek zeker niet, maar we hebben als voetballerij aangetoond dat we onze zaken goed voor elkaar hebben en daarmee eerder onderdeel zijn van de oplossing dan van het probleem. Er zijn geen aantoonbare brandhaarden te herleiden naar de voetbalstadions en dat we het enige land in Europa zijn waar geen supporters aanwezig mogen zijn in de stadions, nota bene in de buitenlucht, is wat dat betreft veelzeggend. Dat de overheid niet eens de moeite neemt om aan tafel te gaan met de clubs uit de grootste entertainmentindustrie van het land is misschien nog wel het meest frustrerend.”

“Als SC Cambuur zijn we vanaf het begin af aan voorstander geweest van het verplaatsen van de wedstrijden in deze lockdown. Als volksclub willen we altijd voor onze Twaalfde Man spelen, maar helemaal na de afgelopen twee seizoenen, waarin we al zo geweldig zijn gesteund door onze supporters en sponsoren. Hier hebben we tot het laatst voor gestreden, maar helaas bleek dit niet haalbaar en dat we nu weer in een leeg stadion moeten spelen is een nederlaag voor ons allemaal. Het mag voor zich spreken dat we ons nu, samen met de andere clubs en stakeholders, hard gaan maken voor een zo snel mogelijk terugkeer van de supporters en sponsoren in de stadions.”

Voor supporters die een kaart hebben gekocht voor het thuisduel van aanstaande zondag tegen FC Utrecht volgt later deze middag meer informatie.

Foto: Pro Shots / Erik Pasman