058-2963300

FC Groningen vergroot misère bij SC Cambuur

7 februari 2016, 16:26

Nadat de manschappen van trainer Henk de Jong een week de tijd hadden gehad om de figuurlijke wonden te likken, stond vanmiddag weer een Noordelijke derby op de speelkalender. Geel-blauw tegen Groen-Wit. Niet zo beladen, niet zo diepgevoeld, maar ook in de surrogaat Derby tegen FC Groningen waren vanmiddag drie punten te verdienen. Een overwinning waar de Liwwaders zo naar snakten, want alle duels na de winterstop gingen immers tot op heden verloren. Een zege zou wonderen doen voor het moraal, maar is ook dringend nodig om zicht te houden op de plekken die rechtstreekse handhaving garanderen. Dat moest dan gebeuren met een elftal dat op een aantal plaatsen in het team mutaties kende. Zo mocht de van het Engelse Scunthorpe United overgekomen Kevin van Veen vanmiddag in de basis starten, zakte Rai Vloet een linie terug naar het middenveld en verving Wessel Dammers de tijdens de laatste training geblesseerd geraakte Darryl Lachman. De goede bedoelingen ten spijt, FC Groningen was duidelijk een maatje te groot voor SC Cambuur. Na een ruststand van 1-0 won FC Groningen in de eigen Euroborg de semi Noordelijke derby uiteindelijk met 2-0.

Met echte Groningers Martijn van der Laan en Leonard Nienhuis in het geel-blauw aan de aftrap en bij de Grunnegers Etiënne Reijnen in de basis en Albert Rusnák op de bank kende de wedstrijd een aftastend begin. De thuisploeg sloeg in de 12e minuut echter keihard toe. Michael de Leeuw scoorde na prima voorbereidend werk van Bryan Linssen de 1-0. Weer een tegenslag voor de Leeuwarders. Na deze openingstreffer hadden de Groningers de regie in handen en waren met name vanuit de omschakeling dreigend. Cambuur kon daar in deze fase weinig tegenover stellen. Na een half uur kreeg Sander van de Streek vanuit het niets een kans op een gelijkmaker, maar hij leek te schrikken van dit buitenkansje en schoot naast. Even later hield Leonard Nienhuis Cambuur in de race door met een prachtige reflex Danny Hoesen het scoren te beletten. Cambuur mocht in het restant van de eerste helft niet mopperen dat het bij 1-0 bleef, wat dan ook de ruststand was.

Na rust ging Cambuur met een ongewijzigd elftal op zoek naar de aansluitingstreffer en meldde zich al snel op de helft van  FC Groningen. De PSV huurling Ria Vloet kreeg al rap een prima kans, maar zijn schot ontbeerde de nodige kracht en precisie om Sergio Padt te verschalken. Met een dubbele wissel – Martijn van der Laan en Jamiro Monteiro eruit, Tom Hiariej en Mikhail Rosheuvel – probeerde Cambuur de wedstrijd naar zich toe te trekken. In de 68e minuut kwam de debuterende Kevin van Veen een teenlengte tekort om een voorzet van Rosheuvel vanaf links binnen te tikken. Aan de andere kant kreeg de ingevallen Oussama Idrissi een paar fraaie mogelijkheden om de marge verder uit te breiden. Zijn schot van buiten het strafschopgebied zorgde in de 75e minuut uiteindelijk voor de 2-0 en de beslissing van de wedstrijd.

Vrijdagavond komt het in blakende vorm verkerende FC Utrecht in Leeuwarden op bezoek. Eerder deze week zorgde het elftal van Erik ten Hag voor een enorme verassing door het favoriete PSV in Eindhoven uit het bekertoernooi te kegelen. Hierdoor staat de ploeg met anderhalve been in de bekerfinale, want de amateurs van VVSB zijn de tegenstander in de halve finale. Op 26 september 2015 liet Cambuur in de Galgenwaard zien geenszins voor de Domstedelingen onder te hoeven doen. De Leeuwarders kwamen in deze wedstrijd zelf met 1-3 voor, maar mochten na een hectische slotfase uiteindelijk blij zijn met een 3-3 eindstand. Het behoeft geen uitvoerig betoog dat Cambuur vrijdagavond in het eigen Cambuurstadion met niks minder genoegen neemt dan een driepunter.

Opstelling FC Groningen: Sergio Padt, Hans Hateboer, Etiënne Reijnen, Rasmus Lindgren, Desevio Payne (76. Abel Tamata), Hedwiges Maduro, Michael de Leeuw, Simon Tibbling, Bryan Linssen (82. Jarchinio Antiona), Danny Hoesen (62. Oussama Idrissi), Jesper Drost

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Vytautas Andriuškevičius, Wessel Dammers, Martijn van der Laan (58. Tom Hiariej), Marvin Peersman, Rai Vloet (76. Valmir Berisha), Jack Byrne, Jamiro Monteiro (58. Mikhail Rosheuvel), Furdjel Narsingh, Kevin van Veen, Sander van de Streek

Scheidsrechter: de heer Danny Makkelie

Gele kaarten: Bryan Linssen (FC Groningen)

Aantal toeschouwers: 20.743

Fotografie: www.dijksfotografie.com