058-2963300

FC Twente vergroot zorgen SC Cambuur

20 februari 2016, 22:59

FC Twente tegen SC Cambuur vormde vanavond het sluitstuk van de zaterdagavond in de Eredivisie. Een duel tussen twee clubs die dit seizoen veel overeenkomsten lijken te hebben. En toch ook weer niet. Beide teams hebben namelijk in vergelijking met de start van dit seizoen een andere hoofdtrainer op de bank zitten, maar de wijze waarop de trainerswisseling tot stand kwam was toch wel van wezenlijk andere aard. FC Twente en SC Cambuur ondervonden dit seizoen de nodige sportieve malaise, maar waar de Tukkers de tweede competitiehelft met vier overwinningen hebben hervat, staan de Leeuwarders in 2016 nog met lege handen. De sportieve opstanding ten spijt, dreiging van nieuwe puntenstraf door bestuurlijke en financiële wanordelijkheden hangt FC Twente als het spreekwoordelijke zwaard van Damocles boven het hoofd.

In de Grolsch Veste begon voor de debuterend Marcel Keizer de loodzware klus om Cambuur in de Eredivisie te houden. Over de opstelling waarmee hij de Enschedeërs wilde bestrijden had hij vooraf een figuurlijk mistgordijn opgetrokken. Begrijpelijk, want waarom in weer een cruciaal duel de tegenstander vooraf wijzer maken dan nodig? Veel wijzigingen kende het elftal in vergelijking met de vorige wedstrijd overigens niet. Alleen Furdjel Narsingh stond in tegenstelling tot de wedstrijd tegen FC Utrecht nu wel aan de aftrap. Hij verving Martijn Barto. Marcel Keizer kende een valse start, want Cambuur verloor na een ruststand van 2-0 uiteindelijk met 3-0 van het opgeleefde FC Twente.

De wedstrijd kende een levendige opening met volop kansen voor beide ploegen om de score te openen. Doelman en aanvoerder Leonard Nienhuis onderscheidde zich met een paar fraaie reddingen, Kevin van Veen had zijn eerste doelpunt in het shirt van Cambuur kunnen maken en Hakim Ziyech etaleerde meerdere malen zijn bijzondere talent. Diezelfde Ziyech strafte op het half uur een defensieve fout van Wessel Dammers af en tekende via Marvin Peersman voor de 1-0. Jerson Cabral schoot even later van buiten het strafschopgebied de bal verwoestend in de kruising, waardoor het elftal van René Hake al vroeg op rozen zat. Cambuur was het daarna even helemaal kwijt en mocht niet ontevreden zijn dat er voor de rust niet meer werd gescoord.

Met Martijn van der Laan als vervanger voor Wessel Dammers lieten de Tukkers in de tweede helft het initiatief aan de Leeuwarders, loerde de thuisploeg op fouten van Cambuur en probeerde Marcel Keizer met het inbrengen van Martijn Barto voor een kentering in de wedstrijd te zorgen. Deze kwam er niet, het spelniveau en tempo van de tweede helft zakte van van beiden kanten steeds verder in. Hakim Ziyech mocht vlak voor het laatste fluitsignaal nog een strafschop benutten en strooide hierdoor nog meer zout in de blauw gele wonden. Extra zuur was dat Jamiro Monteiro hierdoor met een rode kaart het veld noodgedwongen moest verlaten.

Over een week komt PEC Zwolle naar Leeuwarden toe. De ploeg van Ron Jans lijkt na overwinningen op Feyenoord en ADO Den Haag de juiste vorm weer te hebben. Met steun van de Twaalfde man is Cambuur er echter alles aan gelegen om de punten in het eigen Cambuur-stadion te houden en Marcel Keizer in zijn eerste thuiswedstrijd als hoofdtrainer de broodnodige 3 punten te laten halen.

Opstelling FC Twente: Nick Marsman, Jeroen van der Lely, Bruno Uvini, Joachim Andersen, Hidde ter Avest, Kamohelo Mokotjo, Hakim Ziyech, Felipe Gutiérrez, Jerson Cabral, Zakaria El Azzouzi (65. Oscar Zawada), Chinedu Ede (83. Tim Hölscher)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Vytautas Andriuškevičius (57. Martijn Barto), Darryl Lachman, Wessel Dammers (46. Martijn van der Laan), Marvin Peersman, Tom Hiariej, Sander van de Streek, Jack Byrne, Jamiro Monteiro, Furdjel Narsingh, Kevin van Veen (78. Jergé Hoefdraad)

Scheidsrechter: de heer A. Lindhout

Gele kaarten: Vytautas Andriuškevičius, Marvin Peersman, Darryl Lachman (SC Cambuur), Bruno Uvini, Jerson Cabral (FC Twente)

Rode kaart: Jamiro Monteiro (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 25.200

Fotografie: www.dijksfotografie.com