058-2963300
Feyenoord is SC Cambuur in eigen Kuip de baas

Feyenoord is SC Cambuur in eigen Kuip de baas

20 februari 2022, 17:18

Zondagmiddag half drie. Een voetbalwedstrijd in een nagenoeg volle Kuip. Met een goed gevuld uitvak zo op het eerste oog business as usual. Alsof we niet al bijna twee jaar in een wereldwijde pandemie zitten. Gelukkig lijkt het einde van deze vervelende periode in het zicht en keert het normale leven weer langzamerhand terug. Eindelijk ook in de voetballerij. Dus kruisten Feyenoord en Cambuur eerder vanmiddag voor goed gevulde tribunes de degens. Een duel tussen twee volksclubs die het dit seizoen boven verwachting doen. Niet alleen cijfermatig, maar ook met meestal een positieve spelopvatting die in de rest van Nederland de nodige lof oogst. Al is het voor iedereen zichtbaar dat de geelhemden het op dit moment even niet hebben. Het is duidelijk dat de geel-blauwe motor al enige weken hapert. Spelen de Leeuwarders onder aanvoering van Henk de Jong al bijna drie jaar onafgebroken in een nagenoeg vastomlijnd stramien, daar waait aan de hand van Arne Slot op Zuid sinds deze zomer een compleet nieuwe wind. Onder het bewind van onze oud-trainer speelt de Stadionclub aantrekkelijk voetbal en bleken bovendien aanwinsten als Guus Til en Gernot Trauner een schot in de roos te zijn. Dat dit uitduel in Rotterdam logischerwijs geen gemakkelijke klus zou worden was vooraf duidelijk. Na zes duels zonder overwinning waren de Leeuwarders vanmiddag in de Kuip helaas niet in staat om het tij te keren. Feyenoord was een maatje te groot voor Cambuur en won na een ruststand van 2-1 uiteindelijk met 3-1.

Net als vorige week tegen PEC Zwolle ontbrak Roberts Uldrikis. De lange Let is langer uit de roulatie dan verwacht en gehoopt. Dat betekende dat Tom Boere weer zijn plek in de spitspositie innam. Tijdens het wekelijkse persmoment liet assistent-trainer Pascal Bosschaart weten dat het tegen zijn voormalige werkgever en huidige nummer drie van de Eredivisie vanzelfsprekend geen gemakkelijke opgave zou worden. “We hebben in de voorbije dagen dan ook goed gekeken naar hoe we ons het beste kunnen wapenen tegen de speelstijl van Feyenoord. Daarbij behoren één of meerdere wijzigingen in de opstelling zeker tot de opties.” Dat laatste bleek ook daadwerkelijk het geval te zijn, want Mitchel Paulissen maakte ten koste van vaste kracht Jamie Jacobs zijn opwachting in de basis. Bij de Maasstedelingen ontbraken ondermeer pinchhitter Cyril Dessers en de op huurbasis van Arsenal overgekomen Reiss Nelson. Hoewel de stormen Dudley en Eunice inmiddels achter ons liggen, was het in De Kuip ook vanmiddag nog allesbehalve sprake van rustig weer. Tegen de wind in en in de stromende regen leverde de eerste minuten al snel het verwachte spelbeeld op. Feyenoord viel aan en Cambuur hield tegen. De Leeuwarders kwamen amper van de eigen helft af, maar de eerste de beste fatsoenlijke aanval van Henk de Jong en zijn mannen resulteerde wel onmiddellijk in de openingstreffer voor Cambuur. Gestuntel van Gernot Trauner werd door Tom Boere met een prachtige krulbal op prachtige wijze afgestraft. Door deze 0-1 kwam er hoop in de 354 meegereisde geel-blauwe harten, maar Feyenoord stelde nog voor de pauze orde op zaken. Halverwege de eerste helft schoot Luis Sinisterra de gelijkmaker fantastisch tegen de touwen en op een ongelukkig moment én wijze viel de 2-1 voor de ploeg uit Rotterdam-Zuid. In de vijfenveertigste minuut zeilde een schot van Orkun Kökçü via Mac-Intosch langs de kansloze Sonny Stevens.

Na de thee werd de wedstrijd al snel in het slot gegooid. Opnieuw door een wonderschone treffer. Dit keer was het Alireza Jahanbakhsh die vanaf de rechterflank de bal via de onderkant van de lat kiezelhard binnenschoot. Na dit derde doelpunt probeerden beide ploegen door het inbrengen van de nodige wissels de wedstrijd van nieuwe impulsen te voorzien, maar gescoord werd er aan beide kanten niet meer. Dit was mede te danken aan Sonny Stevens die redding bracht op inzetten van Sinisterra, Kökçü en Toornstra. Op de andere helft kregen Issa Kallon en Robin Maulun mogelijkheden om de uitslag wat dragelijker te maken. Hierdoor eindigde de wedstrijd onder erbarmelijke weersomstandigheden in een 3-1 overwinning voor Feyenoord.

Volgende week komt de enige nog Limburgse Eredivisionist op bezoek aan het Cambuurplein. Fortuna Sittard is verwikkeld in een spannende degradatiestrijd en behaalde de laatste weken een aantal belangrijke overwinningen. Het team van de jonge hoofdtrainer Sjors Ultee versloeg vorig jaar Cambuur door een late treffer van de Engelsman George Cox. Het is duidelijk dat de mannen van Henk de Jong weer snakken naar het zoet van een overwinning. En wanneer dit beter te doen dan voor de Twaalfde Man die er aan het Cambuurplein eindelijk weer in grote getalen bij mag zijn.

Opstelling Feyenoord: Justin Bijlow, Tyrell Malacia, Gernot Trauner, Marcos Senesi, Lutsharel Geertruida, Orkun Kökçü (76. Jorrit Hendrix), Fredrik Aursnes, Guus Til (88. Cole Bassett), Luis Sinisterra, Bryan Linssen (76. Jens Toornstra), Alireza Jahanbakhsh (66. Patrik Wålemark)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Alex Bangura, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch (63. Marco Tol), Doke Schmidt, Robin Maulun, Mees Hoedemakers (77. Jasper ter Heide), Mitchel Paulissen (68. Jamie Jacobs), Issa Kallon (77. Nick Doodeman), Tom Boere (62. Michael Breij), Patrick Joosten (77. David Sambissa)

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Gele kaarten: Tyrell Malacia, Fredrik Aursnes (Feyenoord), Calvin Mac-Intosch, Michael Breij en Jamie Jacobs (SC Cambuur)

Scoreverloop:
’17 0-1, Boere
’25 1-1, Sinisterra
’45 2-1, Kökçü
’49 3-1, Jahanbakhsh

Aantal toeschouwers: 44.779

Foto: www.dijksmedia.nl