058-2963300
FMS binnen de Jeugdopleiding van SC Cambuur: performance coach Paul Harthoorn licht toe

FMS binnen de Jeugdopleiding van SC Cambuur: performance coach Paul Harthoorn licht toe

22 november 2023, 15:07

Sinds het seizoen 2019/2020 werkt de Jeugdopleiding van SC Cambuur met FMS: Fundamental Movement Skills. FMS is een programma dat in het teken staat van het breed motorisch ontwikkelen van de jeugdspelers in de onderbouw. Vele onderzoeken tonen namelijk aan dat het te vroeg specialiseren in een bepaalde sport op lange termijn juist leidt tot een afname in prestatie. Het doel van het FMS-programma is daarom om de jeugdspelers van SC Cambuur op motorisch vlak breed op te leiden. Paul Harthoorn is coördinator van FMS binnen de Jeugdopleiding en vertelt er graag meer over.

Paul is Performance Coach van O18 en O16 en daarnaast coördineert hij de FMS-trainingen. Afgelopen seizoen heeft hij stage gelopen vanuit de opleiding Sportkunde op de Hanzehogeschool te Groningen. Na zijn afstudeerstage bleef Paul verbonden aan de Jeugdopleiding en is hij sinds dit voetbaljaar officieel werknemer.

Het FMS-programma
“Waar we in de bovenbouw van de Jeugdopleiding krachttraining aanbieden, doen we dat in de onderbouw bewust niet. Hier hanteren we FMS en daarin staat het breed motorisch opleiden van de spelers centraal. FMS is een programma waarin we spelers verschillende bewegingen laten uitvoeren, kennis laten maken met verschillende sporten.”

“Binnen het FMS-programma staan verschillende grondvormen van bewegen centraal. Deze grondvormen vinden we belangrijk voor de spelers en kunnen een bijdrage leveren aan het breed motorisch ontwikkelen.”

Op basis van de grondvormen wordt een training bedacht, iedere week komen er een aantal grondvormen van bewegen terug. Voorbeelden van grondvormen zijn lopen en gaan, gooien en vangen, trappen en schieten, stoeien en vechten en ook bewegen op ritme. Zo kan FMS in de vorm van een andere sport zijn zoals basketbal, rugby of frisbeeën.

Het belang van FMS
Dat de SC Cambuur Jeugdopleiding met FMS werkt heeft verschillende redenen. Het zorgt voor een hoge fun factor bij spelers, vaak zijn het andere trainingen dan ze gewend zijn. Plezier staat centraal, juist omdat ze iets anders doen dan voetballen. “De spelers vinden het ook leuk om af en toe een andere training te doen. De spelers leren veelzijdig te bewegen met de verschillende grondvormen en hebben ook daar plezier in”, aldus Paul.

“De spelers zijn natuurlijk al veel bezig met voetbal en van jongs af aan trainen ze al vaak op een hoog niveau. FMS zorgt voor een stukje afleiding van het voetbal, want als iemand vanaf jonge leeftijd alleen maar bezig is met voetbal, kan hij op een gegeven moment last krijgen van een zogeheten voetbal burn-out. Daarnaast wordt op het hoogste niveau in de voetbalsport steeds meer gevraagd van het lichaam. De sport wordt sneller, er wordt meer behendigheid, uithoudings- en atletisch vermogen gevraagd. Terwijl in de maatschappij het niveau van bewegen van kinderen juist is afgenomen in de laatste tientallen jaren en met het FMS-programma proberen we dit ook voor een deel te ondervangen.”

FMS draagt daarnaast ook bij aan stukje blessurepreventie. “Als jonge spelers motorisch goed in hun groeispurt komen is de uitgang ook beter. Zo kunnen ze sneller de bewegingen die ze voorheen konden maken weer oppakken, want de groei doet natuurlijk wel wat met het lichaam en de beweging. Tot slot komt er door FMS ook een stukje creativiteit en inschattingsvermogen uit voort.”

Ontwikkeling FMS
Paul ziet mooie ontwikkelingen bij de spelers: “Ze leren veel bewegingen die ook terugkomen in het voetbal, maar dan op een andere manier. De spelers zitten in een groeispurt en veranderen, het FMS-programma draagt bij aan het beter blijven en leren bewegen.”

“We proberen de grondvormen van bewegen die we hebben uiteindelijk in een soort eindcursus te stoppen. Als we dus verschillende trainingen met de grondvormen klimmen en klauteren hebben doorlopen, sluiten we deze cyclus af met bijvoorbeeld een eindsessie op een klimmuur.”

Foto: SC Cambuur Jeugdopleiding