058-2963300
Fraaie zegereeks SC Cambuur stokt in Doetinchem

Fraaie zegereeks SC Cambuur stokt in Doetinchem

6 februari 2017, 22:14

Het waren de afgelopen weken mooie tijden voor de supporters van SC Cambuur. Voor het eerst in de clubhistorie werd de halve finale van de KNVB-Beker bereikt en ook in de competitie bleven de Leeuwarders de laatste weken de overwinningen aan elkaar rijgen. Bovendien ging dit alles gepaard met sprankelend voetbal. De spelvreugde droop ervan af, al 315 minuten geen tegentreffer en alles leek vanzelf te gaan bij de manschappen van Sipke Hulshoff en Arne Slot met als beloning de huidige vijfde plaats op de ranglijst. Cambuur was vandaag dan ook met boordevol vertrouwen afgereisd naar Doetinchem waar vanavond het treffen met De Graafschap op het programma stond. De vorige editie van dit duel lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Op zaterdag 2 april 2016 troffen beide ploegen elkaar nog op het hoogste niveau. Dit cruciale duel in de strijd om degradatie eindigde destijds in een 2-2 gelijkspel, waarna zowel De Graafschap als Cambuur het uiteindelijk niet konden redden. Maar waar in Leeuwarden de laatste tijd het positivisme hoogtij viert, zijn de Superboeren in een verdere vrij val terechtgekomen. Ook ex-Cambuur trainer Henk de Jong, sinds kort bijgestaan door Sandor van der Heide, heeft hierin nog geen verandering kunnen brengen. Maar vanavond was het de omgekeerde wereld, want Cambuur was niet bij machte om het bewierookte spel van de afgelopen weken op de mat te leggen en verloor – tegen de verwachting in – met 3-0 van De Graafschap. Voor de thuisploeg een enorme opluchting, voor Cambuur een vervelende en nare nederlaag die gelukkig komende vrijdag al snel weer kan worden rechtgezet.

Beide trainers hadden in vergelijking met hun vorige wedstrijd een aantal wijzigingen in hun elftal doorgevoerd. Zo stond Jurjan Mannes voor het eerst aan de aftrap, keerde Xander Houtkoop terug op de linksachter, waardoor Omar El Baad en Jordy van Deelen op de bank begonnen. En ook De Graafschap had met Bryan Smeets en Andrew Driver een tweetal sterkhouders op de bank gezet. Vanaf het eerste fluitsignaal waren de blauw gelen de bovenliggende partij, maar dit leverde niet echt uitgespeelde of gevaarlijke situaties op. Of het moest een vrije trap van Stefano Lillipaly zijn die in de 8e minuut fraai werd gepareerd door Filip Bednarek, de Poolse doelman van de Superboeren. Het eerste half uur was allesbehalve oogstrelend, slordigheden aan beide kanten, al nodigde de erbarmelijke staat van het veld van De Vijverberg ook niet uit tot het spelen van verzorgd en attractief voetbal. Bovendien hadden de Doetinchemmers de nodige defensieve zekerheden ingebouwd. En omdat het vernuft ontbrak bij de manschappen van Hulshoff en Slot om echte kansen te creëren eindigde de eerste helft zoals deze was begonnen.

In de tweede helft kroop de thuisploeg meer uit zijn schulp en bracht Anthony van der Hurk de thuisploeg al snel op voorsprong. Dit zorgde uiteraard ook voor wat meer zelfvertrouwen bij de ploeg van Henk de Jong, terwijl de Leeuwarders door het inbrengen van Omar El Baad en Jordy van Deelen het tij probeerden te keren. Cambuur drong na deze wissels steeds meer aan en ging met het inbrengen van Raymond Gyasi voor Robbert Schilder nog meer risico nemen. Dat leek beloond te worden toen Martijn Barto in de 75e minuut verwoestend uithaalde, maar weer was Filip Bednarek de sta in de weg. Even later werd aan de andere kant de wedstrijd beslist, toen de ingevallen Youssef El Jebli uit de omschakeling de 2-0 simpel achter Harm Zeinstra schoof. Ver in blessuretijd maakte Bart Straalman aan alle onzekerheid een einde en bepaalde de eindstand op 3-0.

Fortuna Sittard is de eerstkomende tegenstander van SC Cambuur. De Limburgers hebben in de winter een ware metamorfose ondergaan. Met Sunday Oliseh als nieuwe trainer en met een aantal kwaliteitsimpulsen in de selectie – met als Sjoerd Ars als meest in het oog springende naam – willen de Limburgers weer oude tijden laten herleven. Aan Cambuur de taak om hier vrijdagavond in eigen huis niet aan mee te helpen en de stijgende lijn van de afgelopen weken door te trekken.

Opstelling De Graafschap: Filip Bednarek, Nathaniel Will, Tim Linthorst (81. Bart Straalman), Jan Lammers, Tolgahan Çiçek, Mark Diemers, Robert Klaasen, Sven Nieuwpoort, Anthony van der Hurk (76. Elvio van Overbeek), Daryl van Mieghem (46. Youssef El Jebli), Piotr Parzyszek

Opstelling SC Cambuur: Harm Zeinstra, Xander Houtkoop (60. Omar El Baad), Marvin Peersman, Robbert Schilder (72. Raymond Gyasi), Erik Bakker, Jamiro Monteiro, Jurjan Mannes, Tarik Tissoudali, Stefano Lillipaly (60. Jordy van Deelen), Jergé Hoefdraad, Martijn Barto

Scheidsrechter: Martin Pérez

Gele kaarten: Tim Linthorst, Anthony van der Hurk, Youssef El Jebli (De Graafschap), Tarik Tissoudali, Jergé Hoefdraad (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 8.064

Fotografie: www.dijkfotografie.com