058-2963300

De Friese Derby: statistieken, feiten en weetjes

28 oktober 2015, 18:11

Leeuwarden heeft last van de derbykoorts. De komende dagen loopt de temperatuur nog eens flink op, want zondag staat voor SC Cambuur de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen op het programma. De club uit Leeuwarden neemt het voor de elfde keer op Eredivisie-niveau op tegen de provinciegenoot. Van de tien ontmoetingen op het hoogste niveau won SC Cambuur drie keer, ging viermaal de winst naar sc Heerenveen en eindigde de derby drie keer in een gelijkspel.

Huidige vorm van de twee ploegen
Waar SC Cambuur en sc Heerenveen vorig jaar rond deze tijd in de subtop van de Eredivisie stonden, nemen de twee clubs nu plaats in de onderste regionen van de Eredivisie. De manschappen van Henk de Jong kenden een zware start van het seizoen. In de eerste vijf wedstrijden werd slechts één punt veroverd. De Leeuwarders herstelden zich daarna echter door vijf duels op rij gelijk te spelen.

Bij provinciegenoot sc Heerenveen vallen de resultaten ook tegen. Dat leidde meer dan een week geleden tot het opstappen van Dwight Lodeweges, die SC Cambuur twee jaar geleden onder zijn hoede had. Foppe de Haan neemt tijdelijk de honneurs waar. De Friese club veroverde in het huidige seizoen acht punten. Dat zijn er twee meer dan de Leeuwarders, die zondag bij winst in het Abe Lenstra sc Heerenveen op de ranglijst kunnen passeren.

Comeback beloond met een punt
SC Cambuur slaagde er vorig seizoen in om een goed resultaat in het Abe Lenstra Stadion te behalen. De eerste derby van het seizoen vond plaats in Heerenveen en het werd een memorabele middag voor het meegereisde publiek uit Leeuwarden.

Het publiek in het Abe Lenstra Stadion hoefde niet lang te wachten op de voorsprong van de thuisploeg. Binnen een minuut spelen schoot Mark Uth sc Heerenveen vanaf de strafschopstip op 1-0. Toen Marlon Pereira vlak na rust zijn eigen doelman verschalkte, leek het gebeurd voor de geel-blauwen.

Niets bleek minder waar, want na goed doorzetten tekende Bartholomew Ogbeche een paar minuten na de 2-0 voor de aansluitingstreffer. Niet veel later maakte Etiënne Reijnen de comeback compleet: met een harde kopbal liet hij het uitvak ontploffen.

Feiten en weetjes
–    De laatste overwinning van SC Cambuur in Heerenveen dateert van het seizoen 1993/1994. Door goals van Jack de Gier en Hennie Meijer werd met 1-2 gewonnen.
–    In de vier Friese derby’s die daarna in Heerenveen volgden, veroverde SC Cambuur twee punten.
–    De topscorers in de Friese derby van de twee huidige selecties zijn Bartholomew Ogbeche, Sander van de Streek en Luciano Slagveer. Zij maakten allen twee doelpunten.
–    Ook Jody Lukoki en Alfred Finnbogason maakten sinds Cambuurs rentree in de Eredivisie twee goals in de Friese derby, maar zij spelen inmiddels buiten de landsgrenzen.
–    In de selectie van sc Heerenveen vinden we één speler terug met een verleden bij SC Cambuur: Lucas Bijker. Hij doorliep de jeugdopleiding van de Leeuwarders en speelde vier seizoenen in de hoofdmacht.
–    In de selectie van SC Cambuur hebben Martijn Barto, Harm Zeinstra en Berend Schootstra een verleden bij de provinciegenoot.  Datzelfde geldt voor trainers Henk de Jong en Sandor van der Heide.
–    SC Cambuur speelde de laatste vijf competitiewedstrijden gelijk. De Leeuwarders zijn op jacht naar het clubrecord van het seizoen 2013/2014, toen zij zeven Eredivisie-wedstrijden op rij ongeslagen  bleven.
–    sc Heerenveen verloor geen van de eerste vier wedstrijden van het seizoen, maar veroverde in de laatste zes duels slechts één punt.
–    SC Cambuur is de huidige nummer zeventien van de Eredivisie, sc Heerenveen bezet de vijftiende plaats.
–    sc Heerenveen scoorde elf keer in de eerste tien wedstrijden. SC Cambuur scoorde er eentje minder: tien.
–    Na SC Cambuur (26) en De Graafschap (22) kreeg sc Heerenveen dit seizoen de meeste tegengoals (18).

Uitslagen laatste vijf Friese derby’s
15-02-2015 SC Cambuur – sc Heerenveen 2-1
19-10-2014 sc Heerenveen – SC Cambuur 2-2
26-01-2014 SC Cambuur – sc Heerenveen 3-1
29-09-2013 sc Heerenveen – SC Cambuur 2-1
30-04-2000 SC Cambuur – sc Heerenveen 0-2

Foto: www.dijksfotografie.com