058-2963300
Geen derde zege op rij voor SC Cambuur

Geen derde zege op rij voor SC Cambuur

5 april 2024, 22:41

En toen waren er nog maar drie te gaan. Officiële competitiewedstrijden welteverstaan, en hopelijk volgt er nog een smakelijk toetje van drie wedstrijden, maar toch. De gevoelens van nostalgie zullen per wedstrijd toenemen en ook vanavond zullen die bij de 9.600 van geel-blauw weer aanwezig zijn geweest. Of het op twee-na-laatste competitieduel ook een zege zou opleveren was de grote vraag vooraf en daarbij was het positivisme in het Leeuwarder kamp weer helemaal terug. Niet zo gek, want twee keer op rij werden er drie punten bijgeschreven en even zo vaak werd de nul gehouden.

Hoe anders was dat bij de gasten uit Den Haag, de huidige nummer vijf van de ranglijst. Daar gingen de directe promotie ambities de afgelopen weken de ijskast in na nederlagen tegen respectievelijk Telstar (3-1) en Groningen (0-2) en in de weken daarvoor werd er ook al niet gewonnen van FC Dordrecht en Roda JC.

Niemand in Leeuwarden rekende zich vooraf echter rijk, want met het overschot aan ervaring, volwassenheid en kwaliteit blijft ADO Den Haag een meer dan serieuze kandidaat voor promotie naar de Eredivisie. Of dat vanavond onder de vier lichtmasten in Oud-Oost ook te zien was? Bij vlagen, bij momenten, maar zeker niet gedurende de hele wedstrijd. Het was namelijk andermaal een wedstrijd waarbij het vrijwel overal op het veld 1-op-1 was en de koppeltjes het onderling moesten uitvechten. Dat levert vaak een rommelige wedstrijd met weinig kansen op en dat was vanavond niet anders.

Bij SC Cambuur was er door de schorsing van Remco Balk overigens het basisdebuut van Matthias Nartey. De jonge middenvelder doet het goed de afgelopen weken, zo liet hoofdtrainer Henk de Jong weten in zijn bespiegelingen vooraf en dat werd vanavond beloond.

Dat hadden de elf in het geel ook graag gedaan richting de Twaalfde Man met een doelpunt, maar voor rust zou dat niet slagen. Topscoorder Milan Smit probeerde het nog wel keer van afstand en zeker Marco Tol had een uitstekende mogelijkheid op de openingstreffer. Een fijn aangesneden vrije trap van Nartey kwam terecht op het hoofd van de Volendammer en die deed eigenlijk alles goed, ware het niet dat zijn inzet recht op doelman Marsman af kwam.

Daar had zeker meer ingezeten en na een half uur spelen was dat zonder meer ook het geval aan de andere kant van het speelveld. Een bijzonder fraaie aanname van Henk Veerman was de inleiding en van een klassiek één tegen één duel tussen een spits en een doelman. Laatstgenoemde in de persoon van Yanick van Osch kwam als winnaar uit de strijd en dat was bijzonder knap van de Leeuwarder doelman.

Zoals geschreven waren de kansen schaars en was het geen wedstrijd die ooit als reclame voor ’s werelds populairste sport gebruikt gaat worden, maar doelpunten zouden er nog wel degelijk volgen. Nog vijf minuten na de theepauze stond SC Cambuur niet goed bij een ingooi van de bezoekers en andermaal was het Veerman die ruimte creëerde voor zichzelf en ditmaal wel doeltreffend was. Hij schoot de bal met rechts in de lange hoek en dit keer was Van Osch kansloos.

Aanvallende wissels laten dan nooit lang op zich wachten bij De Jong en dat schroomde de hoofdtrainer ook nu niet. Terug in een 4-3-3 systeem met Van Mullem op het middenveld en Nartey naar voren en later Kooistra en Van der Veen nog binnen de lijnen. Het leverde wel iets meer druk naar voren en ook absoluut wel enig gevaar, maar geel-blauwe kansen bleven schaars. Wel was Wiebe Kooistra nog een keer weg, maar ging iets teveel naar buiten en zijn voorzet kon worden verwerkt. Net als voor rust nam ook Marco Tol het doel van Marsman nog eens onder vuur, ditmaal met een schot vanaf de rand van de zestien, maar wederom zonder succes.

Het slotakkoord was nog voor invaller Moreo Klas met een fraai schot van afstand, eindstand 2-0. Het deed er niet meer toe, het was simpelweg niet de avond van SC Cambuur. De individuele klasse van ADO Den Haag maakte vanavond het verschil en dat is gezien de (spelers)begrotingen van beide clubs misschien ook niet zo gek.

Volgende week vrijdag hoeft niet zoals gebruikelijk in de Keuken Kampioen Divisie vrij te worden gehouden, want de maandag is gedoopt tot speeldag voor SC Cambuur in speelronde 34. Op Sportpark De Toekomst is Jong Ajax dan de tegenstander.

Opstelling SC Cambuur: Van Osch, Ottesen, Tol, Bergsma (69’ Jonker), Smand (55’ Van Mullem), Sylla; Van Kaam (C) (83’ Van der Veen), De Jong (83’ Mercera), Nartey (69’ Kooistra); Smit en Uldrikis

Opstelling ADO Den Haag: Marsman; Koudossou (83’ Asante), Siereveld, Surmeli (C) (73’ Esajas), Waem, Absalem (83’ Van Hintum); Christensen, Vlak (83’ Klas); Van Mieghem, Veerman en Schalk (90’ De Bruin)

Scheidsrechter: Stan Teuben
Aanwezige supporters: 9.819

Scoreverloop:
50’ 0-1, Veerman
90’ 0-2, Klas

Gele kaarten: Vlak

Wedstrijdsponsor: THEBAGSTORE.nl
Balsponsor: Smids & Schakel
Aanvoerdersbandsponsor: Giesing Coatings

Foto: www.dijksmedia.nl