058-2963300
Geen punten in Noordelijk onderonsje voor SC Cambuur

Geen punten in Noordelijk onderonsje voor SC Cambuur

11 september 2022, 17:50

Ontmoetingen tussen SC Cambuur en FC Groningen zijn zelden saai en vaak doelpuntrijk en al helemaal aan het Cambuurplein. Wie kan zich de legendarische 3-0 en 4-1 overwinningen in respectievelijk 2013 en 2014 niet herinneren? Ook vorig jaar was het puntje-van-de-stoel werk, al ging het in extremis nog wel mis voor geel-blauw. De onlangs voor een recordbedrag van 11 miljoen (!) vertrokken Jørgen Strand Larsen besliste het duel toen met een magistrale omhaal. Vanmiddag was van dat spektakel geen sprake en was het opnieuw FC Groningen dat het meest fortuinlijk was. Door een treffer van Suslov werd het 0-1, waar een gelijkspel wellicht meer op zijn plaats was geweest.

FC Groningen, met oude bekenden Dennis van der Ree en Alfons Arts als assistenten van Wormuth op de bank, begon met de eerste basisplaats voor Luciano Valente met een enigszins verrassende opstelling en bij de thuisploeg gold datzelfde voor Silvester van der Water, al was dat vooraf al aangekondigd door hoofdtrainer Henk de Jong.

Met opnieuw een stijf uitverkocht Cambuur Stadion en een aangenaam nazomerse temperatuur leken alle ingrediënten aanwezig voor een heerlijke voetbalmiddag, maar het was vanaf het begin eigenlijk al moeizaam voor beide teams. Het meeste balbezit was wel voor SC Cambuur, maar het had grote moeite om door de Groningse muur heen te breken.

Dat lukte de bezoekers ook maar mondjesmaat, maar aangezien zijn op de reactie speelden kregen ze daarbij meer ruimte dan de geel-blauwen en dat leverde een aantal keer gevaar op. Abraham was daarbij het dichtst bij een treffer, maar zijn inzet vanaf de linkerkant ging via de paal uit het goal van de prima keepende Virginia.

En SC Cambuur dan? Dat speelde niet per se slecht, maar het ontbrak aan grote kansen creëren. Bangura werd nog wel gevaarlijk uit een overlap (schot over de goal) en Uldrikis leek Balk op maat te bedienen, maar doelman Verrips was bij de les. Diezelfde Remco Balk werd overigens na 28 minuten al gewisseld door de technische staf, nadat al vroeg geel kreeg en de Groningers er alles aan deden om hem te provoceren.

Na de thee, met Mac-Intosch voor Smand binnen de lijnen, deed SC Cambuur het een stuk beter en zeker in het eerste kwartier na rust was de thuisploeg de baas op het veld en werd het ook met de minuut gevaarlijker.

De grootste kans van de wedstrijd zou al na vijf minuten voetbal in de tweede helft volgen en het was Calvin Mac-Intosch die toch eigenlijk had moeten scoren. Een corner van Mitchel Paulissen kwam op het hoofd van de volledig vrij staande centrale verdediger terecht, maar de inzet van Mac-Intosch ging helaas over het Groningse doel.

Tien minuten later leek het dan wel echt raak te zijn toen Mambimi werd weggestoken door Paulissen, zijn voorzet werd gekraakt, maar wel precies goed viel voor Silvester van de Water die op zijn beurt prima binnen knikte. Het Cambuur Stadion ontplofte en er leek niets aan de hand, ware het niet dat Mambimi buitenspel stond toen de pass werd gegeven en dus werd de treffer geannuleerd.

Het was wel de bevestiging dat SC Cambuur beter was in het tweede bedrijf en daarop anticipeerde Wormuth meteen door er een verdediger bij te brengen en over te stappen op 5-3-2. Deze verdedigende wissel werd nog beloond ook toen zo’n twintig minuten voor tijd Marco Tol de fout in ging, invaller Pepi zijn kompaan Suslov inspeelde en die verschalkte Virignia in de korte hoek.

Aanvallend wisselen was het devies en natuurlijk deed De Jong dat ook. Boere kwam voor Tol en het was alles of niks in de slotfase. Dan moet de bal een keer goed vallen, maar het leek haast wel of het niet mocht vandaag voor SC Cambuur. Het bleef dan ook bij 0-1 en dat is een bittere pil voor alles en iedereen van geel-blauw.

Volgende week zaterdag is er gelukkig opnieuw een wedstrijd en treft SC Cambuur opnieuw een directe concurrent. De mannen van Henk de Jong gaan dan op bezoek bij RKC Waalwijk.

Opstelling SC Cambuur: Virginia; Van Wermeskerken, Tol (78’ Boere), Smand (46’ Mac-Intosch), Bangura; Hoedemakers, Van Kaam (61’ Breij), Paulissen; Van der Water (61’ Sambissa), Uldrikis (C) en Balk (28’ Mambimbi)

Opstelling FC Groningen: Verrips; Kasanwirjo (46’ Van Gelderen), Te Wierik, Balker, Määttä; Pelupessy, Duarte; Suslov (90+6’ Irandust), Valente (61’ Sverko), Abraham (87’ Dankerlui) en Krüger (46’ Pepi)

Scheidsrechter: Dennis Higler

Scoreverloop:
71’ 0-1, Suslov

Gele kaarten: Balk, Breij (SC Cambuur), Suslov, Sverko en Irandust (FC Groningen)

Aanwezige supporters: 10.000 (uitverkocht)

Foto: www.dijksmedia.nl