058-2963300
Geen punten voor geel-blauw op knotsgekke avond aan het Cambuurplein

Geen punten voor geel-blauw op knotsgekke avond aan het Cambuurplein

29 september 2023, 23:19

Verliezen is nooit leuk en al helemaal niet als dat van een beloftenteam is. Het was wel wat SC Cambuur vorige week overkwam op bezoek bij Jong FC Utrecht en dus was de opdracht vanavond om die zure nasmaak weg te spoelen. Dat moest weer gebeuren tegen een Jong-team, ditmaal afkomstig uit Eindhoven. In die missie slaagden de geel-blauwen onder toeziend oog van een nagenoeg uitverkocht stadion helaas niet. Het werd op een knotsgekke avond met een rode kaart en een staking 3-4 voor Jong PSV.

Wie zijn voorspellingen baseert op resultaten uit het verleden zal niet lang getwijfeld hebben om vooraf de winnaar aan te wijzen. Van de zes keer dat SC Cambuur tegen Jong PSV werd afgewerkt aan het Cambuurplein won de thuisploeg namelijk drie keer en eindigde de ontmoeting twee keer in een puntendeling.

Al snel zou echter duidelijk worden dat die statistieken geen garantie zijn en het een moeizame avond zou worden voor de thuisploeg. Voorin was er niet of nauwelijks druk en konden de jonge PSV-ers herhaaldelijk de vrije man vinden en omgekeerd was het tegenovergestelde het geval. SC Cambuur kwam er maar mondjesmaat uit en had moeite om vanuit de opbouw op te stomen richting het vijandelijke doel.

Bij de eerste elf van SC Cambuur was er overigens enigszins verrassend een basisplaats ingeruimd voor Roberts Uldrikis. De lange Let kreeg de voorkeur boven Milan Smit en dat had vooral tactische redenen, zo liet de hoofdtrainer vooraf desgevraagd weten.

Zoals geschreven was het een taaie wedstrijd voor de vaste bewoners van het Cambuurplein en na zo’n twintig minuten spelen resulteerde dat ook in een treffer voor de uitploeg. Een goede overlap van linksback Tytens en dito pass kwam terecht bij Jason van Duiven en het toptalent van de Herdgang kon gemakkelijk binnenwerken achter Daan Reiziger.

Het zou nog voordat er een half uur op de klok stond nog erger worden voor SC Cambuur toen Tygo Land een vrije doortocht kreeg richting de rand van de zestien. Hij keek, legde vrij aan, en schoof de bal frank en vrij in de linker benedenhoek.

Het was 0-2 en wie dacht dat het niet erger zou kunnen kwam bedrogen uit toen Jeremy van Mullem met een foutieve pass in de opbouw een tegenaanval inleidde en Sekou Sylla zich genoodzaakt zag om aan de noodrem te trekken. Dat stopte de aanval wel degelijk en de vrije trap zou later geen gevaar opleveren, maar het kwam hem met een rode kaart voor het neerhalen van een doorgebroken speler wel heel duur te staan.

En niet alleen hem, maar natuurlijk heel SC Cambuur. Want met nog een uur te gaan aan zuivere speeltijd leek het schier kansloos voor de geel-blauwen. Dat was echter gerekend zonder Michael Breij, die vlak na rust, half vallend en uit de draai de bal knap in de kruis jaagde.

De aansluitingstreffer was een feit en het publiek ging er maar eens achter staan. Ultee had overigens aanvallend gewisseld met Smit en Van der Water voor Uldrikis en Tol en dat wierp zijn vruchten af. Een gretig SC Cambuur kreeg iets meer druk en dan komen er vaak ook kansen. Zo ook nu, toen Milan Smit oorlog maakte in de zestien, Van der Water goed speculeerde waar de bal zou komen en met een droge schuiver raak schoot in de verre hoek.

Het was weer gelijk en het momentum was voor SC Cambuur. Met de nadruk op was, want helaas vonden ook dit keer enkelingen het nodig om plastic bekers richting het speelveld te gooien en scheidsrechter Ruperti had geen andere keus dan het duel stil te leggen.

Weg was de Leeuwarder storm en PSV kon zich herpakken. Dat deed het met een wissel en een tactische omzetting, waardoor het spelbeeld plots omdraaide. Opeens waren de bezoekers weer de baas en binnen vijf minuten na de hervatting was alles anders en stond PSV weer op voorsprong. Doelpuntenmaker was opnieuw Tygo Land die de bal niet zonder fortuin voor de voeten kreeg en de bal achter Reiziger, wiens zicht werd belemmerd, tegen de touwen schoot.

Vlak voor tijd leek spits Van Duiven de wedstrijd definitief in het slot te steken met de 2-4 vanuit een kopbal van dichtbij, maar opnieuw knokte SC Cambuur zich terug en het moet gezegd; dat was een prima doelpunt. De dieptepass van Caschili op Van der Water was op maat en zijn voorzet was dat ook. Smit hoefde de bal alleen maar te raken en deed dat ook. Een prima spitsengoal en er was nog tijd en dus hoop.

Met man en macht en zelfs een toegesnelde doelman bij een corner probeerde de thuisploeg in ieder nog een gelijkspel te bewerkstelligen, maar het zat er vanavond simpelweg niet in. Zo kwam er een einde aan een sterke ongeslagen thuisreeks van SC Cambuur en dat was zeker op basis van de eerste helft niet onterecht te noemen.

Volgende week is het voetbalcultuur snuiven voor de liefhebber, want dan zet de spelersbus koers naar Dordrecht voor de ontmoeting met de plaatselijke FC aan De Krommedijk.

Opstelling SC Cambuur: Reiziger; Caschili, Tol (46’ Van der Water), Smand, Sylla; Van Mullem, Van Kaam (C) (81’ Kooistra), De Jong (35’ Poll); Breij, Uldriķis (46’ Smit) en Balk (87’ El Hilali)

Opstelling Jong PSV: Schiks; Kwaaitaal (63’ Dagasan), Van de Blaak, Dams (82’ Gil y Muinos), Tytens; Jimenez, Land, Nassoh (C); Abed, Van Duiven en Bars

Scheidsrechter: Clay Ruperti

Aanwezige supporters: 9.542 (thuisvakken uitverkocht)

Scoreverloop:
21’ 0-1, Van Duiven
28’ 0-2, Land
51’ 1-2, Breij
63’ 2-2, Van der Water
67’ 2-3, Land
88’ 2-4, Van Duiven
89’ 3-4, Smit

Gele kaarten: Uldrikis (SC Cambuur)

Rode kaart: Sylla (SC Cambuur)

Wedstrijdsponsor: De Walrus Leeuwarden
Balsponsor: E.B.T.C. BV
Aanvoerdersbandsponsor: Energie Inspectie

Foto: www.dijksmedia.nl