058-2963300
Gehavend SC Cambuur pakt knap punt op bezoek bij koploper

Gehavend SC Cambuur pakt knap punt op bezoek bij koploper

2 februari 2024, 22:31

Het Koning Willem II stadion was vanavond het decor voor de kraker tussen Willem II en SC Cambuur. Een affiche dat niet had misstaan in de Eredivisie, maar de editie van 2024 werd toch echt afgewerkt in de Keuken Kampioen Divisie.

Tot groot onfortuin van iedereen van geel-blauw vulde in de aanloop naar de wedstrijd de ziekenboeg van SC Cambuur zich razendsnel door wat vermoedelijk een (griep)virus was en is.

Liefst zeven spelers die normaal tot de wedstrijdselectie behoren moesten op het laatste moment afhaken met aanvoerder Daniël van Kaam, Wiebe Kooistra, Jhondly van der Meer en Vincent Pichel als belangrijkste afwezigen op basis van het aantal speelminuten.

Tel daar de al afwezige Roberts Uldrikis en de nog niet helemaal wedstrijdfitte Vito Wormgoor bij op en je hebt een uitdaging van formaat.

Die uitdaging was overigens op voorhand al niet gering, want met oude bekenden Erik Schouten en Nick Doodeman in de gelederen mogen de Tricolores zich de trotse koploper van de Keuken Kampioen Divisie noemen.

Of dat te merken was binnen de lijnen? Gezien het spelbeeld wel, maar het eerste doelpunt was toch echt voor SC Cambuur. Het was Agustin Anello die goed druk zette op de Tilburgse defensie, de bal afsnoepte van St. Jago en toen licht onderuit werd gehaald. Het was makkelijk gegeven, maar de bal ging op de stip en dan is het recept even simpel als effectief: Milan Smit achter de bal en een doelpunt tot onvermijdelijk gevolg.

Een heerlijke start voor de troepen van Henk de Jong, die desalniettemin een heet avondje voor de boeg zouden hebben. Daarbij bleven de elf zwarthemden overigens keurig overeind, maar tegen wat op zijn minst een discutabel besluit was van scheidsrechter Blank was ook Cambuur niet opgewassen.

Van heel dichtbij werd de bal tegen Thomas Poll aangeschoten die keurig zijn handen naast het lichaam had, maar volgens de scheidsrechter van dienst toch iets onreglementairs deed. In het hockey zou het wellicht terecht zijn, in het voetbal is dat doorgaans toch anders.

Hoe het ook zij: de bal ging op de stip en Thijs Oosting was de man die de klus moest klaren. Hij koos voor de rechterhoek, maar dat deed Van Osch ook en die had een knappe redding in huis. Helaas kwam de rebound weer voor de voeten van Oosting en die kon alsnog makkelijk scoren.

Stand weer gelijk en beide ploegen moesten weer opnieuw beginnen. Saai was het eigenlijk geen moment in het Koning Willem II Stadion. Het spel golfde op en neer en mogelijkheden waren er te over voor beide teams.

Tot echte grote kansen leidde dit overigens niet direct, al was Balk een keer gevaarlijk over de rechterkant en kreeg Fedde de Jong vlak voor rust nog wel een goede kans. Het was Smit die terug kopte en de toegesnelde De Jong die het met een volley mocht proberen. Hij werd net genoeg gehinderd door de Tilburgse verdediger en zijn inzet ging net naast.

Na de theepauze bleef het even vermakelijk als daarvoor en kende de thuisploeg een sterke openingsfase. Het was even tegenhouden voor SC Cambuur, maar dat deed het met verve. Met name Smand en Van Mullem schuwden de duels niet en brachten meermaals redding.

Nadat de storm van de thuisploeg was gaan liggen ging het weer gelijk op en eigenlijk is dat gezien de vele afwezigen al knap te noemen.

Henk de Jong bracht met Mercera en Anyasi als rechtsbuiten en spits (normaliter toch echt een rechtsback en een centrale verdediger) verse krachten en frisse benen.

Een paar keer kwam SC Cambuur er nog gevaarlijk uit, maar de bal viel telkens net niet goed. Voor het doel van Yanick van Osch was dat overigens niet anders en de 350 in het uitvak (waarvoor hulde) konden meer dan eens opgelucht ademhalen na een mogelijkheid van Willem II.

Gescoord zou er niet meer worden en het punt ging mee in de spelersbus. Een bijzonder knappe prestatie van De Jong en de zijnen, zeker gezien de vele afwezigen. Op naar woensdag.

Er wacht een belangrijke week voor de geel-blauwe manschappen, want volgende woensdag is het tijd voor de kwartfinale van de TOTO KNVB-Beker. SC Cambuur ontvangt dan Vitesse in eigen huis.

Opstelling Willem II: Smits; St. Jago, Behounek, Schouten (C), Sigurgeirsson; Bosch, Verreth, Meerveld (74’ Svensson); Doodeman (74’ Joosten), Oosting (61’ Hilterman) en De Leeuw (82’ Razak)

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Tol, Bergsma, Smand, Poll; Van Mullem, Breij, De Jong; Balk (70’ Anyasi), Smit en Anello (55’ Mercera)

Scheidsrechter:
Erwin Blank

Scoreverloop:
‘7 0-1, Smit (penalty)
22’ 1-1, Oosting (penalty)

Gele kaarten: Balk, Smits (Willem II) en Schouten (Willem II)

Foto: www.dijksmedia.nl