058-2963300
Gelijkspel voor SC Cambuur bij generale repetitie in Waalwijk

Gelijkspel voor SC Cambuur bij generale repetitie in Waalwijk

30 juli 2022, 20:21

Nog zes dagen en dan barst de Eredivisie weer los. SC Cambuur gaat dan beginnen aan het laatste jaar aan het Cambuurplein met maar één doel: de overstap naar het nieuwe stadion maken als Eredivisionist. Ter voorbereiding op de nieuwe voetbaljaargang oefenden de mannen van Henk de Jong vanavond voor de laatste keer voor de start van de competitie en waren we te gast in het Mandemakers Stadion om het op te nemen tegen RKC Waalwijk. Het werd na negentig minuten met een hoge intensiteit 1-1.

Met de weer volledig herstelde João Virgínia onder de deklat, jongeling Floris Smand centraal in de defensie en David Sambissa op de vleugel als belangrijkste wijzigingen was SC Cambuur te gast op de feestelijke Open Dag van de Waalwijkers. Aan dat feestje weigerden de geel-blauwen uit Leeuwarden echter mee te werken, al moet gezegd dat de openingsfase wel voor de thuisploeg was. Dat had misschien ook deels te maken met het verdedigende 5-3-2 systeem van RKC, het lijkt een trend te worden, waardoor de ruimtes heel klein waren.

De eerste kansen waren dan ook voor de thuisclub, met een kopbal van Vroegh op de lat en inglijdende Kramer die net te laat was als belangrijkste wapenfeiten. SC Cambuur zette daar een gevaarlijke vrije trap van Mitchel Paulissen tegenover en een afstandsschot van aanvoerder Roberts Uldrikis.

Na zo’n twintig minuten spelen kreeg SC Cambuur, onder aanvoering van een druk coachende Henk de Jong aan de zijlijn, meer grip op de wedstrijd en dat leverde ook meteen een grote kans voor Milan Smit. De topscoorder van de voorbereiding stuitte echter met een hard schot in de zestien op een Waalwijkse verdediger en zo bleef de brilstand op het scorebord.

Dat zou voor rust nog veranderen en eigenlijk tegen de verhoudingen op dat moment in was het RKC dat de stadionspeaker aan het werk zette. Dankzij een overstapje van Kramer kwam de bal bij Daneels en die had de hoek voor het uitkiezen 1-0.

Van die voorsprong zou de thuisclub niet lang kunnen genieten, want SC Cambuur deed al snel iets terug en ook nog eens op fraaie wijze. Dat wil zeggen uit een fraaie aanval, al mocht de afronding van Milan Smit er ook zijn. Jamie Jacobs was de man die hem bediende en in twee instanties (zijn volley spatte uiteen op de paal) wist hij het net te vinden.

Het was meteen de ruststand en met Balk voor Smit zagen de aanwezige toeschouwers na de pauze meteen een grote kans voor geel-blauw. En voor de goede orde: dat waren de kleuren die SC Cambuur vandaag droeg. Het was Uldrikis die een lage voorzet voor het binnen tikken had, maar een goed verdedigend been van RKC maakte er een corner van, waar vervolgens geen gevaar uit ontstond.

Beide ploegen hielden elkaar in de fase daarna in evenwicht met vooral veel kansen op kansen voor aan beide kanten, maar geen uitgespeelde mogelijkheden. Al moest Virginia nog wel een keer handelend optreden op een schuiver van dichtbij van Oukili. De Portugese doelman deed dat gelukkig met verve en maakte gedurende de hele wedstrijd een prima indruk.

Het grootste wapenfeit van SC Cambuur viel te noteren in de 75e minuut toen Uldrikis als aanspeelpunt fungeerde en Paulissen, die er goed onder was gekomen, Balk de diepte in kon sturen. Zijn aanname was niet geweldig, maar zijn uithaal daarna zeker wel. De bal ging hard richting de kruising, maar doelman Vaessen had een katachtige reflex in huis en wist daarmee een doelpunt te voorkomen.

Het slotakkoord als het om gevaarlijke momenten gaat kwam op naam van Marco Tol. Hij mocht vrij binnenkoppen uit een vrije trap van Mitchel Paulissen, maar zijn inzet kwam recht in de handen van Vaessen. Zo eindigde het duel tussen de nummer tien en nummer negen van het afgelopen seizoen in 1-1 gelijkspel.

Over precies een week is het tijd voor het echte werk en begint SC Cambuur aan een nieuw seizoen op het hoogste niveau in Nederland. Tegenstander in het Cambuur Stadion is dan de ploeg van oude bekende Marinus Dijkhuizen: Excelsior.

Opstelling RKC Waalwijk: Vaessen; Lelieveld, Gaari, Adewoye, Van den Buijs, Lutonda; Oukili, Vroegh, Bel Hassani; Kramer en Daneels.

Opstelling SC Cambuur: Virginia; Schmidt, Tol, Smand, Bangura; Hoedemakers (85′ Ter Heide), Jacobs, Paulissen; Sambissa (69′ Breij), Uldrikis (C) en Smit (46′ Balk)

Scoreverloop:
38′ 1-0, Daneels
44′ 1-1, Smit

Foto: www.dijksmedia.nl