058-2963300
Gevangenis Leeuwarden en SC Cambuur gaan samenwerken

Gevangenis Leeuwarden en SC Cambuur gaan samenwerken

25 maart 2021, 12:47

Penitentiaire inrichting (PI) Leeuwarden, SC Cambuur en Cambuur Verbindt, de maatschappelijke tak van de voetbalclub, gaan samenwerken. Vrijdag 26 maart wordt in het Cambuurstadion een convenant getekend. Doel van de samenwerking is om (ex-)gedetineerden aan een betaalde baan te helpen. Mogelijk bij één van de sponsoren of businessclubleden van SC Cambuur. Om deelnemers klaar te stomen voor een baan, krijgen ze binnen de gevangenismuren een (maatschappelijke) training aangeboden via Cambuur Verbindt.

‘Betrokken partijen vinden het van groot belang dat kwetsbare mensen – weer – volwaardig kunnen participeren in de samenleving. Daarbij is sport een belangrijk middel’, zo staat in het convenant. Gino Tibboel (vestigingsdirecteur PI Leeuwarden), Ard de Graaf (algemeen directeur SC Cambuur) en Andries van Weperen (voorzitter Cambuur Verbindt) ondertekenen vrijdag dit convenant.

“Een belangrijke taak van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is het opsluiten van mensen die een celstraf opgelegd hebben gekregen, maar zeker zo belangrijk is onze taak om te werken aan een succesvolle terugkeer in de maatschappij”, zegt Gino Tibboel. “Sport is daarbij een heel geschikt middel. Sport verbindt, activeert en verbroedert mensen.”

De samenwerking tussen een gevangenis en een betaald voetbalclub is niet nieuw. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) werkt al samen met FC Emmen, Heracles Almelo, FC Twente, Vitesse, FC Utrecht en FC Dordrecht, maar ook met tal van amateurvoetbalclubs en enkele rugbyverenigingen.

Voorzitter Andries van Weperen van Cambuur Verbindt is blij met de samenwerking met PI Leeuwarden. “Onze stichting zet zich in voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben om weer volwaardig mee te kunnen draaien in de samenleving. Daar vallen (ex-)gedetineerden ook onder. We gaan ons best doen om deze samenwerking succesvol te maken.”

Zodra de coronamaatregelen wat versoepeld worden, gaan trainers van Cambuur Verbindt acht weken lang training geven aan twaalf tot vijftien gemotiveerde gedetineerden in de Leeuwarder gevangenis. Dit gebeurt onder de noemer SC Cambuur Inside. Bij de trainingen gaat het niet alleen om voetbalaspecten, de nadruk ligt vooral op zaken die van belang zijn om klaargestoomd te worden voor een (betaalde) baan. Deelnemers worden bijvoorbeeld geholpen met het maken van een CV en er wordt gewerkt aan zaken als samenwerken, discipline, ambitie en creativiteit.

Deltawerkers, een regionale jobcoach-organisatie die zich inzet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan regulier werk te helpen, is eveneens betrokken bij deze bijzondere samenwerking. Deltawerkers gaat zich inzetten om deelnemende gedetineerden aan een baan te helpen bij een werkgever uit het eigen netwerk of een bedrijf uit het zakelijk netwerk van SC Cambuur.

Foto: www.dijksmedia.nl