058-2963300
Goudhaantje Issa Kallon bezorgt SC Cambuur moeizame overwinning

Goudhaantje Issa Kallon bezorgt SC Cambuur moeizame overwinning

30 november 2020, 19:11

Voetballen op maandag is vaak synoniem aan wedstrijden spelen tegen beloftenelftallen. Dat was voor SC Cambuur op deze gure, kille, laatste novemberdag niet anders, want Henk de Jong en zijn manschappen moesten aan het eind van de middag op het ongebruikelijke aanvangstijdstip van half vijf aantreden tegen Jong PSV. Hoewel de regels voor beloftenelftallen door de jaren heen zijn aangescherpt, blijft het toch elke wedstrijd weer de vraag welke spelers op het wedstrijdformulier vermeld staan. En dat weerspiegelt zich vaak ook in de wisselvallige uitslagen. Zo gingen de talenten van Peter Uneken in hun eerste wedstrijd tegen Excelsior met 1-6 hard onderuit, maar werden de resultaten in de loop van het seizoen steeds beter. De broederstrijd tegen zowel Jong Ajax als Jong AZ werd knap gewonnen, terwijl uitwedstrijden tegen gerenommeerde ploegen als NAC Breda en De Graafschap beiden nipt met 2-1 verloren gingen. De wedstrijd tegen de Superboeren werd zelfs in extremis verloren, maar daar lijken de Doetinchemmers dit seizoen meestal een patent op te hebben. Maar ook Cambuur had vandaag de handen vol aan de talenten uit Eindhoven, zeker in de eerste helft toen de thuisploeg het betere van het spel had en verdiende om op voorsprong te komen. De tweede helft ging gelijk op en gelukkig tekende invaller Issa Kallon halverwege de tweede helft voor de enige treffer van de wedstrijd. Daardoor gaf Cambuur de overwinning op FC Den Bosch het gewenste vervolg en deed het goede zaken, zeker nu de naaste concurrenten de afgelopen dagen tegen de nodige sportieve averij opliepen.

In vergelijking met het treffen van afgelopen vrijdag had Henk de Jong één wijziging in de basiselftal aangebracht. De laatste weken weer in een prima vorm verkerende Michael Breij nam zijn vertrouwde plek op de rechtsvoor weer in, hetgeen ten koste ging van Jarchinio Antonia. Bij de gastheren uit de Lichtstad ontbrak het grote talent Richard Ledezma die gisteren bij het eerste elftal in de basis mocht starten. Peter Uneken had zijn elftal op maar liefst acht plaatsen gewijzigd. Jong PSV verstopte zich niet, zette Cambuur vroeg vast en kreeg in de eerste helft tal van uitgelezen mogelijkheden om de score te openen. Cambuur kon geen grip krijgen op de frank en vrij voetballende Brabantse jonkies en mocht van geluk spreken dat Jong PSV verzuimde om het overwicht in de score uit te drukken. Cambuur kon daar aanvankelijk weinig tegenover stellen en kreeg na ruim een half uur pas de eerste serieuze scoringskans. Giovanni Korte zijn inzet ging echter langs de verkeerde paal van de Belgische doelman Maxime Delanghe. Daardoor werd de eerste helft met een doelpuntloze ruststand afgesloten, waar Henk de Jong en zijn manschappen gek genoeg nog het meest tevreden over mochten zijn.

Dat er na de mindere eerste helft iets bij de Leeuwarders moest gebeuren was klip en klaar. Henk de Jong bracht Robin Maulun, Issa Kallon en Alex Bangura in, terwijl Jamie Jacobs, Michael Breij en David Sambissa in de kleedkamer achterbleven. Hoewel het in de tweede helft aan Cambuur zijde nog steeds niet verheffend was, kwam ook Jong PSV nauwelijks meer in scoringspositie. Het was hopen op een opleving van Cambuur en die kwam er halverwege de tweede helft. Na een overname op het middenveld bewees Issa Kallon zijn waarde door de bal uitermate koeltjes in het doel te werken en de Leeuwarders op voorsprong te schieten. Omdat Cambuur in het restant van de wedstrijd de zaak achterin gesloten hield verliet het Eindhoven schadevrij en met drie kostbare punten.

Aan het eind van deze week staat voor Cambuur alweer de volgende uitwedstrijd op het programma. Dit keer is Telstar de opponent voor de Leeuwarders. Cambuur bewaart goede herinneringen aan de laatste uitwedstrijd tegen de Witte Leeuwen, want door doelpunten van Jamie Jacobs en Alex Bangura stapten de geel-blauwen op 9 september 2019 met 0-2 als winnaar het veld van sportpark Schoonenberg af. Hoewel Telstar al jaren door ondermeer de excentrieke directeur en ludieke publieksacties als dé cultclub wordt geafficheerd, verdienen ook zeker de sportieve presentaties van de Velsenaren door de jaren heen de nodige bewondering. Ondanks een nagenoeg lege portemonnee slaagt technisch directeur en hoofdtrainer Andries Jonker er altijd weer in om een meer dan aardig elftal samen te stellen. Ook dit jaar weer, waarbij met name de aanvallers Sebastian Soto en Glynor Plet volop in de schijnwerpers staan. Cambuur zal dan ook tegen Telstar vol aan de bak moeten om de punten mee naar Leeuwarden terug te nemen.

Opstelling Jong PSV: Maxime Delanghe, Tijn Daverveld, Mees Kreekels, Fredrik Oppegard, Shurandy Sambo (54. Luis Felipe), Kristofer Kristinsson, Emmanuel Matutata La Nkenda Nosa, Cheick Toure, Mohammed Amid Doudah (81. Jeremy Antonisse), Yorbe Vertessen (46. Mathijs Tielemans), Joël Mohammed Ramzan Piroe (81. Nigel Thomas)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, David Sambissa (46 Alex Bangura), Erik Schouten (74. Joris Kramer), Calvin Mac-Intosch, Doke Schmidt, Mees Hoedemakers, Mitchel Paulissen, Jamie Jacobs (46. Robin Maulun), Giovanni Korte (89. Jarchinio Antonia), Robert Mühren, Michael Breij (46. Issa Kallon)

Scheidsrechter: de heer S. (Stan) Teuben

Gele kaarten: Erik Schouten (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 0

Foto: www.cambuurimages.nl