058-2963300
Grandioze stunt: Cambuur knikkert Ajax uit de beker!

Grandioze stunt: Cambuur knikkert Ajax uit de beker!

15 december 2016, 21:50

Cambuur heeft donderdaagvond voor een geweldige stunt gezorgd: met 2-1 werd Ajax uit het bekertoernooi gekieperd. In een zenuwslopende wedstrijd werd de enorme inzet van de jongens van Sipke Hulshoff en Arne Slot beloond. Het was af en toe billenknijpen, maar steeds wist het brandend enthousiasme van de thuisclub net op tijd een voet tegen de bal te krijgen.

Martijn Barto beleefde de avond van zijn leven. Hij scoorde beide doelpunten uit prima aanvallen en zorgde voor de heerlijke avond. Na twintig jaar sneuvelde het grote Ajax tegen de eenvoudige volksclub in het bekerduel. In 1996 gebeurde dat ook. Spelers van toen maakten een ereronde voor de aanvang. Het bleek een perfecte opwarmer. Het p.r.-team van Cambuur had alles al uit de kast gehaald voor een enthousiaste warming-up. Die inzet werd beloond. De spelers van de thuisclub leken tot het uiterste getergd. Daar hoefde geen pep-talk aan te pas te komen. Vanaf de eerste minuut liet Cambuur zien dat het voor de Amsterdammers geen gemakkelijk avondje zou worden. De thuisclub kreeg gelijk. Er werd niks weggegeven, er werden prikken uitgedeeld. Echt zo’n avond waar op alles zou lukken. Halverwege de tweede helft toen het nog 2-0 stond gooide Peter Bosz zijn laatste troeven op tafel. Drie gelouterde spelers Dolberg, Schöne en Younes werden in de strijd gegooid. Het resulteerde al snel in de aansluitingstreffer, maar verder kwamen de Amsterdammers niet. Peter Bosz sprak van een ‘ terechte nederlaag. Een slecht Ajax en een goed Cambuur. Een gelijkspel was onterecht  geweest.’ Sipke Hulshoff vond dat zijn ploeg met lef had gespeeld. Hij had de beelden van de wedstrijd tegen Jong Ajax (1-3) nog een keer laten bekijken. Toen is Cambuur tegen de lamp gelopen. Dat gebeurde nu niet, in tegendeel. Hij had rekening gehouden met een stormloop in de tweede helft. Die kwam er wel, maar was niet er gevaarlijk. Leonard Nienhuis had de hele avond niet eens zoveel te doen. Hij moest maar een keer echt in actie komen en dat leverde hem een compliment van Hulshoff op.

Cambuur begon heerlijk fel aan het duel. Er was passie, inzet, onverzettelijkheid, gedrevenheid, kortom alles wat een ploeg die de underdog is, nodig heeft. Ajax had wel een veldoverwicht, maar was niet erg gevaarlijk, of kon dat niet worden door het gepassioneerde verdedigen van Cambuur. In de twintigste minuut was het raak. Een prima actie van Hoefdraad resulteerde in het aanspelen van Barto. De Cambuurspits liet Ajax-keeper Boer kansloos. Het stadion ontplofte, het rilde op de grondvesten. Zou het weer zo’n avond worden als twintig jaar geleden? Na 25 minuten  moest de thuisclub even een tegenslag verwerken. Robbert Schilder, die de laatste tijd zo lekker in z’n vel zat, moest geblesseerd het veld verlaten. Xander Hout koop was zijn vervanger. Hij meldde zich in de 37-ste minuut aan het front, maar kon net dat laatste zetje niet geven. Twee minuten later was het stadion opnieuw een kolkende massa. Opnieuw was het Martijn Barto die de zaak op stelten zette. Met een prachtige actie liet hij Boer kansloos: 2-0.

In de tweede helft duurde het even eer Ajax-trainer Peter Bosz verse krachten in de wei instuurde. Gelouterde spelers als Schöne, Dolberg en Younes werden de Cambuurwei ingestuurd, maar zonder resultaat, althans in een later stadium. Eerst was er wel de aansluiting door Clement in 67-ste minuut. Cambuur beefde even, maar raakte niet paniek. Allerminst, het kreeg zelfs kansjes op de uitbouw van de voorsprong. Nienhuis redde nog een keer formidabel op een inzet van Viergever, maar verder kwamen de Amsterdammers niet.

Een geweldig Cambuur staat in de volgende ronde.

SC Cambuur: Nienhuis, Anderson, El Baad, Schilder ( 28 Houtkoop), Peersman, Blackson, Monteiro, Bakker, Van de Streek, Hoefdraad, Barto.

Ajax: Boer, Tete, Cerny (63. Dolberg), Cassierra, De Jong (63.Younes), Viergever, Van de Beek, Nouri, Dijks (63. Schöne), De Ligt, Clement.

Doelpunten: 20. 1-0 Barto, 39. Barto, 67. 2-1 Clement.

Man of the Match: Martijn Barto.

Scheidsrechter: Blom.

Kaarten: Geel: Blackson en El Baad (Cambuur) Nouri en Van de Beek (Ajax).

Wedstrijdsponsor: Airpress, Leeuwarden

Balsponsor: Jelle Talsma, scheepswerf

Aanvoerdersponsor: Technion, Heerenveen.

Eerstvolgende thuiswedstrijd: vrijdag 13 januari tegen VVV-Venlo.

Foto: www.dijksfotografie.com