058-2963300

Haagse stormloop na rust breekt SC Cambuur op

24 januari 2016, 19:02

Als sluitstuk van de negentiende speelronde in de Eredivisie kwamen ADO Den Haag en SC Cambuur op de late zondagmiddag tegen elkaar in actie. De Haagse voetbalclub stond afgelopen week volop in de schijnwerpers. Niet zozeer vanwege de sportieve prestaties, maar vanwege onenigheid met de Chinese eigenaar Wang. Bovendien zorgde wangedrag van een gedeelte van de eigen supportersschare in het beladen duel tegen Ajax voor de nodige media aandacht. Voor de Leeuwarder BVO een uitermate belangrijke wedstrijd, daar een goed resultaat in de Hofstad zou betekenen dat de voor de winterstop ingezette en stijgende lijn kon worden doorgetrokken. In het Kyocera Stadion liepen de Leeuwarders in de degradatiestrijd echter tegen een vervelende nederlaag aan. Oppermachtig in de eerste helft, maar in het begin van de tweede helft zich volledig het kaas van het brood laten eten. Door deze nederlaag liet Cambuur een uitgelezen kans liggen om zich aan te sluiten bij clubs die zich in de onderkant van de middenmoot bevinden.

Met een volledig ongewijzigd elftal en in de prachtige, nieuwe uitshirts begon Cambuur sterk aan de wedstrijd. Uit een ingestudeerde vrije trap schoot Bartholomew Ogbeche in de beginfase van de wedstrijd de bal vervaarlijk naast het Haagse doel van de Deense sluitpost Martin Hansen. Even later kwam Cambuur verdiend op voorsprong. Sander van de Streek speelde zich na een combinatie met Ogbeche fraai vrij en rondde beheerst af: 0-1. Na deze openingstreffer ging Cambuur op dezelfde voet verder en legde ADO Den Haag met dominant en verzorgd voetbal de wil op. Minpunt was wel dat na ruim een half uur al aan een viertal spelers van Cambuur een gele kaart was uitgedeeld. Vlak voor rust moest Erik Bakker noodgedwongen het veld verlaten, waardoor Tom Hiariej zijn debuut maakte. Dankzij de treffer van Sander van de Streek konden beide teams na 45 minuten de kleedkamer opzoeken met een verdiende 0-1 voorsprong voor de Leeuwarders.

In de tweede helft startte de ploeg van Henk Fraser met een wijziging in het elftal. Ludcinio Marengo verving de in de kleedkamer achtergebleven Kevin Jansen. De Hagenezen begonnen na de thee met een ouderwetse stormloop en trokken het initiatief van de wedstrijd naar zich toe. Mike Havenaar trok al vroeg in de tweede helft de stand gelijk toen hij een voorzet van Wilfred Kanon met zijn hoofd afrondde. Diezelfde Mike Havenaar schoot kort daarna de thuisploeg zelfs naar een 2-1 voorsprong. De Leeuwarders werden in deze fase van de wedstrijd door het Haagse sturm und drang voetbal overrompeld en het beeld van de wedstrijd was volledig omgekeerd. ADO Den Haag won de meeste duels, deelde in het eigen stadion de lakens uit en kreeg de betere kansen. Cambuur mocht zich gelukkig prijzen dat ADO De Haag de wedstrijd niet definitief in het slot gooide, want de thuisploeg had met name via kwelgeest Mike Havenaar de betere kansen. Het slotoffensief van Cambuur – met het inbrengen van Furdjel Narsingh en Martijn Barto mocht niet baten, waardoor de wedstrijd in een verdiende 2-1 overwinning voor ADO Den Haag eindigde.

De manschappen van Henk de Jong kunnen niet lang stilstaan bij dit verlies, want aanstaande woensdag wacht alweer een uitwedstrijd. In Alkmaar moet dan worden aangetreden tegen het AZ van John van den Brom. Een opponent waar Cambuur de afgelopen jaren nou niet bepaald met veel plezier op terugkijkt. In het AFAS stadion werd namelijk sinds de terugkeer op het hoogste niveau niet gewonnen van de Noord-Hollanders. Laten we daarom een eind maken aan deze negatieve reeks en midweeks uit Alkmaar met een resultaat huiswaarts keren.

Opstelling ADO Den Haag: Martin Hansen, Gianni Zuiverloon, Dion Malone, Tom Beugelsdijk, Wilfried Kanon, Kevin Jansen (46. Ludcinio Marengo), Timothy Derijck, Danny Bakker, Ruben Schaken (90. Thomas Kristensen), Mike Havenaar, Edouard Duplan

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Vytautas Andriuškevičius, Darryl Lachman, Martijn van der Laan (64. Furdjel Narsingh), Marvin Peersman, Erik Bakker (42. Tom Hiariej), Jack Byrne, Jamiro Monteiro (79. Martijn Barto), Sander van de Streek, Bartholomew Ogbeche, Mikhail Rosheuvel

Scheidsrechter: de heer S. Gözübüyük

Gele kaarten: Darryl Lachman, Marvin Peersman, Jamiro Monteiro, Erik Bakker (SC Cambuur), Gianni Zuiverloon (ADO Den Haag)

Aantal toeschouwers: 10.342

Fotografie: www.dijksfotografie.com