058-2963300

Henk de Jong: “De Derby is uniek in alle opzichten”

29 januari 2016, 14:30

Het is (eindelijk) tijd voor De Derby! Zondagmiddag nemen SC Cambuur en sc Heerenveen het in Leeuwarden tegen elkaar op in de enige echte Friese Derby. Hoofdtrainer Henk de Jong liet op het wekelijkse persmoment weten uit te kijken naar De Derby: “Dit zijn de wedstrijden waar je het voor doet, heel Friesland heeft het er over. Prachtig toch?”

Nog voor aanvang van de training werd bekend gemaakt dat Rai Vloet voor de rest van dit seizoen wordt gehuurd van PSV. De aanvaller trainde vanochtend meteen al mee met de eerste selectie. De Jong: “We zijn heel blij met Rai (Vloet red.). Hij kan zowel op het middenveld als in de spits uit de voeten en staat er meteen, hij is topfit. Of hij zondag al gaat spelen? Dat is zeker niet uitgesloten.”

Over de inzetbaarheid van zijn spelers is de oefenmeester in algemene zin tevreden, al zal hij wel twee belangrijke pionnen moeten missen. “Martijn (Barto red.) heeft een barst in zijn voet, dat ziet er niet goed uit. Na de wedstrijd tegen AZ is dat gelijmd en daarom moet hij even rust houden. Morgen of zelfs overmorgen kunnen we daar pas iets met zekerheid over zeggen. Daarnaast zullen we Erik (Bakker red.) de komende weken moeten missen, dat is bekend. Voor de rest staan we er wel heel aardig op hoor.”

Tegenstander sc Heerenveen won gisteravond knap in De Kuip met 1-2 van Feyenoord en lijkt dus in vorm voor de Friese Derby. “Uiteraard heb ik gekeken naar de wedstrijd en Heerenveen deed het fantastisch tegen Feyenoord. Ze hebben ook gewoon een goede ploeg met veel individuele kwaliteit. Maar dat is ook niet zo gek als je Zeneli voor iets van twee miljoen kunt kopen, dat is bijna onze complete spelersbegroting. Maar dat zegt zondag niks, De Derby is een wedstrijd op zich en uniek in alle opzichten. Het is aan ons om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die er liggen en samen met de supporters die wedstrijd te winnen.”

Morgenochtend traint SC Cambuur voor de laatste keer voor De Derby en inmiddels weet heel Nederland wat een spektakel dat steevast is. “Ja, absoluut. Dat is elk jaar weer iets om naar uit te kijken, echt heel bijzonder. Onze supporters weten hoe moeilijk we het hebben en hoe goed we de steun kunnen gebruiken. Morgen en overmorgen zal die steun weer fantastisch zijn, we moeten het met z’n allen doen.”

De aftrap van de Friese Derby is zondagmiddag om 14.30 uur. Het Cambuur Stadion is uiteraard al weken compleet uitverkocht.

Foto: www.dijksfotografie.com