058-2963300

Henk de Jong: “We spelen niet voor onszelf, maar voor de supporters’

30 oktober 2015, 14:18

Nog heel even geduld en dan is het zondag eindelijk zover; de Friese Derby! Geen verrassing dus dat het op het wekelijkse persmoment een stuk drukker was dan gebruikelijk. Al deerde al deze aandacht hoofdtrainer Henk de Jong niet: “Prachtig toch dat deze wedstrijd zo leeft?!”

Voor tegenstander sc Heerenveen stond er gisteravond nog een bekerontmoeting tegen Helmond Sport op het programma en daar was de technische staf van SC Cambuur ook aanwezig. “Sandor (Van der Heide red.) en ik zijn gisteravond wezen kijken en ook veel van de andere wedstrijden hebben we gezien. Qua voorbereiding hebben we niks aan het toeval overgelaten, we weten waar de mogelijkheden liggen.”

Een definitieve basiself kan de oefenmeester nog niet op het bord zetten, want de inzetbaarheid van ‘B’ Ogbeche en Martijn van der Laan is onzeker. “Ja, dat is inderdaad nog even afwachten. Daar gaan we morgen of misschien zelfs zondag over beslissen. Beide zijn er nog niet, maar worden wel elke dag fitter. Het is een race tegen de klok, waarin we een risico-afweging zullen moeten maken.”

Dat er bij De Derby meer op het spel staat dan drie punten hoeft niemand de technische staf en selectie nog uit te leggen. “Deze wedstrijd is alles hier, het betekent zoveel voor de mensen. Het gaat nergens anders over op straat. Wij spelen ook niet voor onszelf zondag, maar voor de supporters. Ons doel is om daar te winnen en ze blij en trots te maken.”

Net als bij de voorgaande edities van De Derby worden er morgen bij de laatste training weer veel supporters verwacht. “Hoop dat het weer zo druk gaat worden als de vorige keer. 6000 man bij een training, dat is toch niet normaal? Veel jongens hebben dat ook nog niet meegemaakt. Als je bij zo’n laatste training het veld oploopt, met zoveel supporters, dat is elke keer weer een fantastisch en indrukwekkend moment. Dat geeft zoveel kracht en energie. Kijk er echt naar uit.”

De aftrap van de derby der derby’s is zondagmiddag om 14.30 uur in Abe Lenstra Stadion. Vanuit Leeuwarden zullen een maximaal aantal van 1200 supporters afreizen naar Heerenveen.

Foto: www.dijksfotografie.com