058-2963300
? Het jaar 2019 van SC Cambuur in twaalf foto’s

? Het jaar 2019 van SC Cambuur in twaalf foto’s

31 december 2019, 11:36

De laatste dag van 2019 is aangebroken en dus is het traditioneel weer tijd om terug te blikken op het kalenderjaar. Aan de hand van wederom twaalf foto’s (voor elke maand één), geschoten door onze huisfotograaf Henk Jan Dijks, nemen we jullie nog één keer mee door het jaar van SC Cambuur. 

Januari 2019 | Spelers komen, spelers gaan
Drie nieuwe spelers (Kevin Jansen, Matias Jones en huurling Sam Hendriks) worden tijdens de winterse transferperiode verwelkomd aan het Cambuurplein. Eerstgenoemde weet bij zijn debuut tegen Sparta Rotterdam op 13 januari meteen het net te vinden (het duel eindigt in 3-3). Tegenover de komst van de nieuwelingen staat het vertrek van een vijftal spelers, namelijk Rutger Etten, Cody Claver, Mathias Schils, Omar El Baad en Karim Rossi. Aanvaller Justin Mathieu vertrekt daarnaast in februari naar het Kroatische HNK Gorica.

Februari 2019 | Het chagrijn en de teleurstelling nemen toe
SC Cambuur houdt na verliespartijen tegen Jong AZ, Roda JC en FC Dordrecht en een gelijkspel tegen N.E.C. slechts één schamel punt over aan de maand februari. Een vijftiende plek op de ranglijst is het vervolg en de Play-Offs om promotie naar de Eredivisie lijken mijlen ver weg, waardoor het gemor en de fluitconcerten vanaf de tribunes toenemen. Kunnen trainer René Hake en zijn mannen het tij nog wel keren in de aanloop naar het toetje van het seizoen?

Maart 2019 | GUESS WHO ARE BACK?!
Henk de Jong en Sandor van der Heide! Het trainersduo dat in 2013 SC Cambuur naar de Eredivisie wist te brengen en mede zorgde voor een puntenrecord in de Eredivisie, keert bij aanvang van het seizoen 2019-2020 terug in Leeuwarden! Tijdens een drukbezochte perspresentatie in het WTC Expo op 20 maart wordt het heugelijke nieuws wereldkundig gemaakt. Beide heren tekenen een contract voor maar liefst drie jaar en zullen de laatste trainers in het huidige stadion zijn en de eerste in het splinternieuwe Cambuur Stadion.

April 2019 | Een historische avond in Amsterdam
Op het veld klimt SC Cambuur in april uit het dal en weet het deelname aan de Play-Offs één ronde voor het eind van de reguliere competitie veilig te stellen na een 4-1 zege op MVV. Het absolute hoogtepunt van de maand vindt echter eerder plaats, namelijk op maandag 1 april in Amsterdam (en dat is geen grap). De geel-blauwen verbazen voetbalminnend Nederland en weten op De Toekomst Jong Ajax te trakteren op een historische 0-6 nederlaag. Nog nooit won een team van SC Cambuur met zulke riante cijfers op vreemde bodem (in competitieverband).

Mei 2019 | Play-Off-koorts in Leeuwarden
René Hake en zijn mannen gaan als de nummer tien van de Keuken Kampioen Divisie de Play-Offs in en weten in de eerste ronde over twee wedstrijden af te rekenen met Almere City FC (2-2 in eigen huis en 1-2 in Almere). In de halve finale treft SC Cambuur het De Graafschap van Henk de Jong en Sandor van der Heide. Het geloof in promotie stijgt in Leeuwarden en in het eerste duel weten de geel-blauwen de Eredivisionist op 1-1 te houden. In eigen huis weten De Superboeren echter met 2-0 te winnen, waardoor de promotiedroom van SC Cambuur in duigen valt.

Juni 2019 | Een nieuw begin
Op de velden van VV DTD wordt op 26 juni de eerste training in de voorbereiding op het seizoen 2019-2020 afgewerkt. Henk de Jong mag tijdens deze training een groot aantal nieuwe spelers begroeten, waaronder oude-bekende Calvin Mac-Intosch, Mitchel Paulissen en de jonge talenten Jamie Jacobs en Mees Hoedemakers van Jong AZ. Daarentegen staat het vertrek van maar liefst vijftien spelers, waaronder doelman Xavier Mous, die naar Eredivisie vertrekt (PEC Zwolle) voor een mooie transfersom.

Juli 2019 | Kom dan in ons nieuwe Woanskip, gerust allemaal!
Op stadiongebied is 2019 wederom een belangrijk en historisch jaar voor SC Cambuur. Op 8 juli stemt de Leeuwarder Gemeenteraad namelijk unaniem in met het bestemmingsplan voor het WTC-Cambuur gebied! Hiermee wordt de laatste belangrijke horde genomen en kan er spoedig worden begonnen met de bouw van de nieuwe voetbaltempel, mits er door partijen die een zienswijze hebben ingediend geen juridische stappen worden ondernomen. In september blijkt dit niet het geval en kan de vlag definitief uit aan het Cambuurplein! Op naar een Gouden Toekomst!

Augustus 2019 | Een pittige en wisselende competitiestart
De Graafschap-uit, Go Ahead Eagles-thuis, NAC-uit en FC Den Bosch-thuis, dat zijn de eerste vier competitieduels van het seizoen 2019-2020. Op bezoek bij De Superboeren gaat SC Cambuur kansloos met 2-0 onderuit, terwijl het een week later in eigen huis de Eagles op een heerlijke 5-0 nederlaag weet te trakteren. Ook in Breda weet SC Cambuur vervolgens te overtuigen, maar verliest het ongelukkig met 1-0, terwijl het recht had op minimaal een punt. Tegen Den Bosch weten de geel-blauwen weer te winnen (3-2), waardoor augustus uiteindelijk zes punten oplevert.

September 2019 | De schwung komt erin
Na de pittige competitiestart staan in de maand september vier duels op het menu, ééntje in eigen huis en drie op vreemde bodem. De geel-blauwen weten met veel machtsvertoon uit deze vier wedstrijden de volle buit van twaalf punten te pakken. 0-2 tegen Telstar, 5-1 tegen Helmond Sport, 0-1 tegen Jong PSV en 0-4 tegen FC Volendam. SC Cambuur klimt hierdoor naar het tweede stek op de ranglijst, en dat met een bijna volledige nieuwe selectie en staf! Kunnen de mannen van Henk de Jong en Sandor van der Heide deze vorm vasthouden?

Oktober 2019 | Spelers bloeien op 
Hoewel SC Cambuur op een punt na naast de eerste periodetitel grijpt en gelijk speelt op bezoek bij MVV en Jong FC Utrecht, blijft het voetbal van de Leeuwarders zeer overtuigend. Bovendien laat een aantal van de (nieuwe) spelers zien zich als een vis in het water te voelen in Leeuwarden. Robert Mühren en Jamie Jacobs produceren de ene na de andere treffer, Issa Kallon weet weer wat scoren is, Mees Hoedemakers is de baas op het middenveld, Erik Schouten en Calvin Mac-Intosch heersen centraal achterin en Sonny Stevens toont zich een zeer betrouwbare sluitpost.

November 2019 | Oooooh, wat is het toch fijn…
Om voor Cambuur te zijn! Dankzij de heerlijke resultaten binnen de lijnen heerst er bij de Twaalfde Man op de tribunes logischerwijs een jubelstemming. SC Cambuur is inmiddels de trotse lijstaanvoerder van de Keuken Kampioen Divisie en de grootste optimisten durven de woorden ‘kampioenschap’ en ‘Oldehove’ al in de mond te nemen. November levert uiteindelijk dertien punten uit vijf duels op, waarbij de historische 1-2 overwinning op bezoek bij Roda JC (de allereerste ooit) het meest in het oog springt.

December 2019 | Winterkampioen!
Hoewel je er niks voor koopt, sluit SC Cambuur het jaar af als winterkampioen met een totaal van 45 punten uit twintig competitieduels! Bovendien hebben de geel-blauwen een marge van acht punten opgebouwd ten opzichte van de concurrenten in de strijd om directe promotie. Het avontuur van de Leeuwarders in het vaderlandse bekertoernooi strandt in december wel. In een uitverkocht Cambuur Stadion is het grote Feyenoord de gelukkigste en wint het nipt met 1-2, maar van teleurstelling is nauwelijks sprake. Trots overheerst weer aan het Cambuurplein!