058-2963300
Het jaar 2021 in twaalf foto’s

Het jaar 2021 in twaalf foto’s

30 december 2021, 12:33

De laatste dagen van 2021 zijn aangebroken en dus is het traditioneel weer tijd om terug te blikken op het kalenderjaar. Aan de hand van wederom twaalf foto’s (voor elke maand één), geschoten door onze huisfotograaf Henk Jan Dijks, nemen we jullie nog één keer mee door het in alle opzichten historische jaar van SC Cambuur.

Januari 2021 | Vol goede moed en focus door
Al op de derde dag van het kersverse kalenderjaar vervolgt SC Cambuur als trotse lijstaanvoerder van de Keuken Kampioen Divisie de jacht op het ene doel dat in het seizoen 2020/2021 telt: koste wat kost promotie naar de Eredivisie afdwingen. De geel-blauwen verslaan FC Eindhoven met 2-5 en weten verderop in de maand ook Jong PSV (5-1) en MVV (2-0) aan de zegekar te binden. Een remise bij en tegen N.E.C. (0-0) en een nipte nederlaag in eigen huis tegen FC Volendam (0-1) hebben bovendien geen impact op het zelfvertrouwen van het keurkorps van trainer Henk de Jong. Als klap op de vuurpijl legt SC Cambuur in januari voor de tweede maal in successie beslag op een periodetitel.

Februari 2021 | Afscheid van een clubicoon
Op woensdag 10 februari bereikt het trieste nieuws dat erelid, maar bovenal clubicoon Johannes ‘Hampie’ Bakker, er niet meer is het Cambuur Stadion. De man die zich decennialang als vrijwilliger voor de club heeft ingezet is al langere tijd ziek en komt te overlijden op de respectabele leeftijd van 88 jaar. Supporters en spelers geven Bakker op passende wijze meerdere malen de laatste eer. Op het veld dendert de geel-blauwe trein ondertussen hard door en worden uit het thuisduel met TOP Oss (3-0) en de uitduels tegen Jong Ajax (1-1), Jong FC Utrecht (1-3) en Almere City FC (0-2) tien punten gehaald. Vooral die laatste zege is van grote waarde, want de Almeerders zijn de nummer drie op de ranglijst.

Maart 2021 | Ietwat wisselvalligere resultaten
Het behalen van het grote doel van de geel-blauwen lijkt op papier met de week dichterbij te komen, maar voor het zover is dient er nog wel met een aantal opponenten te worden afgerekend. Maar dat niets vanzelfsprekend en gemakkelijk gaat in de Keuken Kampioen Divisie blijkt in maart. In de thuiswedstrijden tegen Telstar en FC Eindhoven doet SC Cambuur wat het moet doen door beide duels met 3-0 te winnen, maar op bezoek bij Go Ahead Eagles (0-0) en Roda JC (3-1) wordt er ook enige averij opgelopen. De nederlaag op bezoek bij de Limburgers betekent overigens de eerste verliespartij sinds januari 2020 (TOP Oss-uit, 3-2). Een waanzinnige reeks van de geel-blauwe voetbalmachine!

April 2021 | PROMOTIE EN KAMPIOEN!
Dankzij puike overwinningen op FC Volendam (0-3), Excelsior (7-2) en FC Den Bosch (3-5) kan SC Cambuur op vrijdag 16 april (officieus) promotie naar de Eredivisie bewerkstelligen. En dat lukt, want SC Cambuur verslaat Helmond Sport met 4-1. Een waar volksfeest breekt los aan het Cambuurplein en een dag later is door puntverlies van concurrent Almere City FC de promotie definitief een feit. Op vrijdag 23 april krijgt het succesverhaal zelfs nog meer glans en wordt na een 2-4 zege bij Jong AZ ook het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie in veilige haven gebracht. De kroon op het verzette werk, SC Cambuur is terug waar het hoort en de missie sportieve revanche is met succes behaald!

Mei 2021 | #ROBERTBEDANKT
In de vroege ochtend van zaterdag 29 mei wordt bekend dat aan het tijdperk van Robert Mühren bij SC Cambuur na het lopende seizoen een einde komt. De topschutter gaat niet mee naar de Eredivisie, maar keert terug bij de club in zijn geboortedorp: FC Volendam. Mühren laat met een ongekend aantal van maar liefst 64 doelpunten (waarvan 38 treffers in het kampioensjaar) de status van absolute clubheld achter in Leeuwarden. Met de spits in de gelederen doen de geel-blauwen in de competitie hun plicht en sluiten ze het recordseizoen af met zeges bij en tegen FC Dordrecht (0-1) en op eigen veld tegen NAC (3-2). De uiteindelijke oogst: 92 punten behaald en 109 doelpunten gescoord!

Juni 2021 | Voorbereiden op de Eredivisie
Op woensdag 30 juni wordt de voorbereiding op het Eredivisie-seizoen 2021/2022 afgetrapt met een mini-trainingskamp op het pittoreske waddeneiland Ameland. Op de velden van amateurvereniging VV Geel Wit werken de mannen van trainer Henk de Jong zich gedurende drie dagen in het zweet en staan er daarnaast op het strand meerdere teambuilding activiteiten op het menu. In de 23-koppige selectie die naar het eiland is afgereisd zijn bovendien drie ‘nieuwe’ gezichten te vinden, namelijk verdediger Marco Tol (overgekomen van FC Volendam) en de spitsen Tom Boere (overkomen van het Duitse SV Meppen) en Sam Hendriks (overgekomen van Go Ahead Eagles).

Juli 2021 | Schrikken rond gezondheid Booy
SC Cambuur heeft in alle opzichten de wind flink in de zeilen tijdens het kalenderjaar 2021, maar helaas is er zo nu en dan ook minder fraai nieuws te melden. Zo komt in de maand juli het heftige bericht naar buiten dat technisch manager Foeke Booy is getroffen door een herseninfarct en voorlopig zijn taken binnen de club tijdelijk moet neerleggen. Gelukkig gaat het al snel een stukje beter met de geboren Leeuwarder en loopt het herstel voorspoedig. De steun vanuit de gehele voetbalwereld is daarnaast enorm en hartverwarmend te noemen. En ook de spelers en supporters steken Booy een hart onder de riem tijdens het eerste oefenduel van het seizoen in eigen huis tegen Telstar (6-0).

Augustus 2021 | #TerugWaarWeHoren
Na een ietwat rommelige voorbereidingsperiode met afgelaste oefenduels en een aantal coronabesmettingen binnen de eigen selectie start op zondag 15 augustus eindelijk het nieuwe Eredivisie-avontuur van SC Cambuur. Onder prachtige zomerse weersomstandigheden en met een voor tweederde gevuld Cambuur Stadion (dat als vanouds kolkt) treffen de geel-blauwen FC Groningen. Vlak voor het laatste fluitsignaal gaat het duel helaas met 1-2 verloren en tijdens de daaropvolgende speelronde lukt het de geel-blauwen niet om te stunten bij en tegen PSV (4-1). Máár gelukkig is er een week later het eerste klinkende resultaat van het seizoen daar: op eigen veld wordt FC Twente met 2-0 verslagen!

September 2021 | Twaalf punten uit zeven optredens
Met één overwinning en twee nederlagen, maar zeker ook met het vertrouwen in eigen kunnen duikt SC Cambuur de maand september in en daarin laat het zien uit wat voor hout het gesneden is. Go Ahead Eagles (5-2) en Heracles Almelo (2-1) worden verslagen in de eigen Leeuwarder voetbalarena en Sparta Rotterdam krijgt op het eigen Kasteel met maar liefst 0-4 klop. Tussendoor is er ook een vervelende avond in de Johan Cruijff ArenA, waarop landskampioen Ajax een monsterscore van maar liefst 9-0 weer neer te zetten tegen de geel-blauwen. Echter, met de wetenschap van de resultaten tegen Heracles en Sparta blijkt die uitslag slechts een incident te zijn. SC Cambuur is los in de Eredivisie!

Oktober 2021 | Genieten van uitverkocht huis
Tijdens de tiende maand van het jaar weet SC Cambuur voor het eerst in bijna twee jaar weer wat het is om in een tot op de laatste stoel bezet Cambuur Stadion te spelen. Het geeft de geel-blauwen vleugels, maar helaas kan er tijdens de duels aan het Cambuurplein tegen de topploegen AZ (1-3) en Feyenoord (2-3) niet voor een stunt worden gezorgd (al is het tegen laatstgenoemde wel ontzettend dichtbij). Ook het uitduel tegen directe concurrent Fortuna Sittard tussentijds gaat nipt verloren (1-0), maar het sluitstuk van de maand levert wel weer een driepunter op. In een heus Waalwijks waterballet wordt RKC, eveneens concurrent in de strijd om handhaving, op strijdkracht met 0-1 verslagen.

November 2021 | Perfecte maand!
Drie competitiewedstrijden, negen punten. Het is de uiterst knappe balans van SC Cambuur tijdens de maand november. Achtereenvolgens worden hekkensluiter PEC Zwolle (1-2), subtopper FC Utrecht (2-1) en mede-promovendus N.E.C. (2-3) op een nederlaag getrakteerd en mede daardoor is de seizoenstart in de Eredivisie de allerbeste uit de clubgeschiedenis. Een kanttekening die wel bij deze fantastische prestaties hoort is het gegeven dat deze grotendeels niet met de eigen supporters kunnen worden gevierd. Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen moeten vanaf medio november de Nederlandse voetbalstadions namelijk weer gesloten blijven. Een mokerslag voor de club.

December 2021 | #InHenkWeTrust
Na Foeke Booy in juli blijft ook hoofdtrainer Henk de Jong in december niet buiten schot wat betreft persoonlijk leed. Bij de rasoptimist uit Drachten blijkt een cyste in het hoofd te zitten en daardoor blijft zijn plaats in de dug-out noodgedwongen tijdelijk leeg. Opnieuw is de steun vanuit de voetbalwereld enorm en bij het betreden van het speelveld tijdens het uitduel tegen Willem II steken de spelers de trainer een hart onder de riem met speciale shirts en een 1-3 zege. Dankzij een gelijkspel bij Heracles Almelo (1-1) duikt SC Cambuur uiteindelijk met een waanzinnig aantal van 28 punten uit achttien optredens de winterstop in. De missie rechtstreekse handhaving in de Eredivisie loopt op rolletjes.