058-2963300
Het jaar 2022 in twaalf foto’s

Het jaar 2022 in twaalf foto’s

29 december 2022, 16:53

De laatste dagen van 2022 zijn aangebroken en dus is het traditioneel weer tijd om terug te blikken op het kalenderjaar. Aan de hand van wederom twaalf fraaie foto’s (voor elke maand eentje), geschoten door huisfotograaf Henk Jan Dijks, nemen we jullie nog één keer mee door het wederom historische maar ook erg roerige jaar van SC Cambuur.

Januari 2022 | Snel door richting rechtstreekse handhaving
Met een geweldig aantal punten van liefst 28 stuks uit achttien optredens vervolgt SC Cambuur op zondag 16 januari het Eredivisieseizoen 2021/2022 met het thuisduel tegen Sparta Rotterdam. Daarbij heerst ook (terechte) frustratie, want er wordt alweer een tijdje gevoetbald in lege stadions als gevolg van de strenge coronamaatrdegelen vanuit de overheid. Het treffen met de Rotterdammers levert uiteindelijk een gelijkspel op (1-1), waarna een week later in Alkmaar een zeer verdienstelijk punt wordt veroverd dankzij een 0-0 tegen AZ. Er is ook goed nieuws, want Henk de Jong is er ook weer bij! De oefenmeester zat een maand thuis vanwege de ontdekte cyste in z’n hoofd, maar pakt de draad snel weer op.

Februari 2022 | Bevrijdende zege in uitverkocht stadion
Het mag weer, stampvolle stadions! Op dinsdag 15 februari is de kogel door de kerk, waardoor SCC-ers na maandenlang de duels van SC Cambuur via de tv te hebben moeten volgen weer de reis naar het Cambuurplein mogen maken. Op het veld blijven de successen aanvankelijk uit, want tegen FC Utrecht (3-2), PEC Zwolle (3-4) en Feyenoord (3-1) worden geen punten verzameld. Maar tijdens de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard op zaterdag 26 februari is het wel raak en volgt de eerste driepunter van 2022. Met twee treffers schiet Tom Boere de geel-blauwen naar een 2-1 zege, waarna er een groot feest in het Cambuur Stadion losbarst. 33 punten uit 24 duels, rechtstreekse handhaving is zo goed als een feit.

Maart 2022 | Henk de Jong rest van het seizoen afwezig
Op donderdag 10 maart, daags voor de thuiswedstrijd tegen Ajax, komt het nieuws dat Henk de Jong tijdens het lopende seizoen niet meer terugkeert op de bank. De klachten behorende bij de cyste in het hoofd van De Jong blijken toch een te grote belemmering om zijn functie uit te voeren. De steun uit de voetbalwereld voor de hoofdtrainer is opnieuw enorm en uiteindelijk wordt Dennis Haar aangesteld als tijdelijke eindverantwoordelijke. In de competitie weet SC Cambuur in deze maand geen punten te veroveren, als is het tegen de (zo zal in mei blijken) latere landskampioen wel zeer dichtbij. Door een doelpunt van Ajacied Ryan Gravenberch gaan de geel-blauwen in de absolute slotfase nipt met 2-3 onderuit.

April 2022 | Drie keer ten onder met één treffer verschil
Nog altijd staan er 33 punten achter de naam van SC Cambuur op de ranglijst en dat is er volgens de geleerden eentje te weinig om de missie van geel-blauwen te laten slagen: rechtstreekse handhaving in de Eredivisie. Tegen N.E.C. en PSV in eigen huis (beide 1-2) en Vitesse buitenshuis (1-0) staan de Leeuwarden drie keer nipt aan de onjuiste kant van de streep, waarbij de kansen op een gelijkspel of een zege er wel degelijk zijn. Van paniek is echter zeker geen sprake binnen de muren van het Cambuur Stadion, al is er ook het besef dat de laatste punten wel moeten worden binnengehengeld. De concurrenten in het rechterrijtje weten gedurende de tweede seizoenshelft namelijk steeds vaker resultaten te behalen.

Mei 2022 | Historische negende plek én vreselijk nieuws
Tijdens de laatste vier reguliere competitieduels komt echter alles goed en worden er zes punten verzameld. Dankzij een punt in eigen huis tegen Willem II (1-1) is rechtstreekse handhaving definitief een feit en door een 2-3 zege op bezoek bij FC Groningen tijdens de 34e speelronde sluit SC Cambuur het Eredivisieseizoen 2021/2022 zelfs af op een ongekende en historische negende plaats! Maar er is ook tweemaal verschrikkelijk nieuws, want een paar dagen na deze prestatie wordt bekend dat doelman Pieter Bos z’n carrière noodgedwongen moet beëindigen wegens hartproblemen. Eerder in de maand is er bovendien het trieste bericht dat oud-speler Jody Lukoki op slechts 29-jarige leeftijd is overleden.

Juni 2022 | Voorbereiding op seizoen 2022/2023 van start
Op woensdag 22 juni start SC Cambuur aan de voorbereiding op het nieuwe Eredivisieseizoen met als eerste afspraak het traditionele mini-trainingskamp op het eiland van all-time clubtopscorer Jan Bruin: Ameland. En het goede nieuws is: Henk de Jong is weer terug als hoofdtrainer van de geel-blauwen en verder is ook huurling Remco Balk als nieuwkomer van de partij. Later zullen in totaal nog zeven nieuwe gezichten hun weg naar het Cambuur Stadion vinden, waaronder Silvester van der Water, de Portugese doelverdediger Joao Virginia (gehuurd van de Engelse grootmacht Everton FC), Leon Bergsma en Daniël van Kaam. Vanuit de Jeugdopleiding sluiten Milan Smit en Floris Smand aan bij de selectie.

Juli 2022 | Eerste paal van het nieuwe stadion de grond in
7 juli 2022 is een historische datum voor de club die SC Cambuur heet, want na tien jaren van plannen maken, lobbyen, besluitvorming, hobbels gladstrijken en doorzetten wordt de eerste paal van het nieuwe Cambuur Stadion geslagen. Met een druk op de knop door de jongste en oudste seizoenkaarthouder (Alexander Jansen (96) en Jesse Boersma (7)) van de club gevolgd door een partij vuurwerk wordt het startschot gegeven en kan bouwer Van Wijnen aan de slag. Dit alles wordt bijgewoond door ruim honderd genodigden en het plan is om het stadion op 1 september 2023 te betrekken. Later in het jaar zal echter blijken dat dit streven niet haalbaar is en er toch enkele maanden meer nodig zijn voor de bouw.

Augustus 2022 | Eerste duels nieuwe Eredivisie-jaargang
Vanwege het WK voetbal in de maanden november en december begint het Eredivisieseizoen 2022/2023 al vroeg in de maand, namelijk op 6 augustus met het thuisduel tegen Excelsior Rotterdam. SC Cambuur beleeft daarbij een valse start, want de promovendus zegeviert met 0-2 ondanks een overvloed aan kansen voor de geel-blauwen. In de weken daarna weten de Leeuwarders buitenhuis twee knappe resultaten te boeken, namelijk een doelpuntloze remise op bezoek bij subtopper FC Utrecht en een 1-4 zege bij en tegen Fortuna Sittard dankzij vier rake afstandstreffers. Het laatste treffen van de maand tegen AZ in eigen huis eindigt in de absolute slotfase met een speler minder in een nipte 0-1 nederlaag.

September 2022 | Puntloos en roodgekleurde ontmoeting
Met vier punten uit de eerste vier optredens van het seizoen wacht er voor SC Cambuur in de maand daarna een drietal ontmoetingen en wel tegen Ajax, FC Groningen en RKC Waalwijk. In de Johan Cruijff ArenA weten de geel-blauwen de schade redelijk beperkt te houden door met 4-0 te verliezen, waarna de thuiswedstrijd tegen FC Groningen eindigt in een 0-1 nederlaag. Dan is het op zaterdag 17 september tijd voor het bezoek aan RKC Waalwijk en daarbij beleven de Leeuwarders een zeer frustrerende avond. Er wordt met liefst 5-1 verloren, mede door drie rode kaarten voor de pauze. Zo worden Mees Hoedemakers, Alex Bangura en hoofdtrainer Henk de Jong naar de kleedkamer/tribune gezonden.

Oktober 2022 | Historische zege, afscheid Bos en stoppen De Jong
Op zaterdag 1 oktober neemt SC Cambuur het aan het Cambuurplein op tegen koploper PSV en daarbij beleeft het een spetterende middag. De Eindhovenaren krijgen namelijk met 3-0 klop en een groot feest barst los in het stadion. Maar net zoals deze wedstrijd is de maand een grote rollercoaster van emoties, want exact twee weken later tijdens het duel tegen Vitesse neemt het Cambuur Stadion afscheid van Pieter Bos. En dan volgt op donderdag 20 oktober het bericht dat er en einde aan het huwelijk tussen Henk de Jong als hoofdtrainer en SC Cambuur (het meest succesvolle ooit). Het gaat niet meer en mede op doktersadvies is het besluit genomen om de taken als hoofdtrainer per direct neer te leggen.

November 2022 | Afsluiting eerste seizoenshelft zonder punten
Vlak voor de start van het WK voetbal liggen er nog drie competitieduels voor SC Cambuur in het verschiet, namelijk het treffen in eigen huis tegen N.E.C., het bezoek aan Feyenoord in de iconische Rotterdamse Kuip en De Friese Derby bij en tegen aartsrivaal sc Heerenveen. Dit onder leiding van assistent-trainers Pascal Bosschaart en Martijn Barto, aangezien de nieuw aangestelde hoofdtrainer Sjors Ultee pas later aan zijn klus zal beginnen. De drie ontmoetingen in tien dagen leveren geen resultaten op voor de geel-blauwen, want zowel tegen N.E.C. (0-1), Feyenoord (1-0) en De Derby (2-1) wordt er telkens met één treffer verschil verloren. SC Cambuur gaat uiteindelijk met acht punten als 17e de winterstop in.

December 2022 | Tweede voorbereidingsperiode met nieuwe trainer
De Eredivisie gaat voor een kleine twee maanden in winterslaap en dus krijgt SC Cambuur onder leiding van Sjors Ultee alle tijd om zich optimaal voor te bereiden op de herstart van de Eredivisie op zondag 8 januari en Operatie Handhaving. Dit doen de geel-blauwen met onder andere een trainingskamp in het Zuid-Spaanse San Pedro del Pinatar, waar een oefenwedstrijd wordt gespeeld tegen topclub LOSC (uitslag: 0-2 voor de Fransen). Daarnaast worden ook de degens gekruist met Heracles Almelo (1-1), FC Groningen (1-1) en NAC Breda (2-2 en 2-1) in vriendschappelijk verband. En nu maakt het zich op voor de tweede seizoenshelft met als eerste afspraak het belangrijke thuisduel tegen FC Volendam.