058-2963300
📸 Het jaar van SC Cambuur in twaalf foto’s

📸 Het jaar van SC Cambuur in twaalf foto’s

30 december 2020, 16:03

De laatste dagen van 2020 zijn aangebroken en dus is het traditioneel weer tijd om terug te blikken op het kalenderjaar. Aan de hand van wederom twaalf foto’s (voor elke maand één), geschoten door onze huisfotograaf Henk Jan Dijks en het mediateam van de club, nemen we jullie nog één keer mee door het jaar van SC Cambuur.

Januari 2020 | Een maand vol emoties
Als trotse winterkampioen begint SC Cambuur de tweede helft van het seizoen 2019-2020 verrassend met twee nederlagen (FC Volendam-thuis 1-2, TOP Oss-uit 3-2). Tegen Jong FC Utrecht (3-1) en N.E.C. (0-2) wordt echter orde op zaken gesteld en is de koppositie weer voor de Leeuwarders. Maar januari staat vooral in het teken van het trieste overlijden van oud-speler Chris de Wagt op slechts 34-jarige leeftijd. Een met achtduizend geel-blauwen gevuld Cambuur Stadion bewijst De Wagt op vrijdag 24 januari de laatste eer met een indrukwekkende minuut stilte.

Februari 2020 | Vier duels, twaalf punten!
Is de Cambuur-trein nog af te stoppen op weg naar de Eredivisie? In februari worden achtereenvolgens MVV (2-1), Almere City FC (0-1), Roda JC (2-0) en Jong PSV (4-2) aan de zegekar gebonden, waardoor SC Cambuur zichzelf een riante uitgangspositie op promotie verschaft (een marge van elf punten). Dit kan en mag toch niet meer mis gaan met nog tien duels te spelen?! Buiten het veld wordt de club opnieuw opgeschrikt door het wegvallen van twee dierbaren: oud-werknemer Keimpe Vellinga (74) en voormalig speler Carlo de Leeuw (59).

Maart 2020 | En dan stopt de bal met rollen…
Na een klinkende 0-3 uitoverwinning op maandagavond 9 maart bij Jong AZ verschijnen er donkere wolken aan de horizon in Leeuwarden. De reden: Nederland heeft kennisgemaakt met het coronavirus, dat zich als een olievlek over het land verspreid. Op donderdag 12 maart wordt de knoop doorgehakt door de regering en gaat het land op slot om de verspreiding tegen te gaan. Er mag dan vooraleerst alleen worden getraind onder strikte voorwaarden. Maar de vraag is vooral: wordt de competitie nog uitgespeeld en wat heeft dit voor gevolgen voor de bijna zeker promotie?

April 2020 | Een mokerslag van jewelste
Het antwoord is nee, er wordt niet meer gevoetbald in het seizoen 2019-2020. En op vrijdag 24 april volgt een keiharde rechtse voor alles en iedereen met een geel-blauw hart: er wordt niet gepromoveerd en gedegradeerd, zo is het besluit van de directie betaald voetbal van de KNVB. Een besluit wat in strijd is met alle sportwetten, het uitgangspunt van de UEFA, de besluiten in overige Europese competities en misschien wel bovenal met de onduidelijke stemming/peiling die de bond nota bene zelf in het leven riep. “De grootste schande in de geschiedenis van de Nederlandse sport”, zo omschreef Henk de Jong het besluit en verwoordde daarmee wat iedereen rondom SC Cambuur dacht en voelde. Tegelijkertijd toont de club zich strijdbaar en wordt er uitgesproken om dit onrechtvaardige besluit op juridisch gebied tot het bittere of bitterzoete einde aan te vechten.

Mei 2020 | De strijd voor rechtvaardigheid
En tijdens die strijd laten supporters, sponsoren en overige betrokkenen zien wat voor unieke volksclub SC Cambuur is. Met een heuse autosticker drive-in worden er ruim vierduizend stickers geplakt en wordt maar liefst € 50.000,- opgehaald voor de juridische strijd. ‘Hoe dan ook, wanneer dan ook: Cambuur Komt Eraan’ luidt het credo en de steun en saamhorigheid die ontstaat is enorm en hartverwarmend te noemen. Het mag echter niet baten, want op 14 mei doet de rechter uitspraak en is de conclusie glashelder: de KNVB had alles mogen beslissen en dit dus ook.

Juni 2020 | Uithuilen en opnieuw beginnen
En dus zit er voor SC Cambuur niks anders op dan scherven ruimen en de draad weer op te pakken, hoe moeilijk en pijnlijk dat in het begin ook is. Op 29 juni, dan nog achter gesloten deuren, wordt de eerste training van het seizoen 2020-2021 afgewerkt in het Cambuur Stadion, want een nieuwe jaargang gloort aan de horizon. En ook in juni laten de supporters en sponsoren de club niet in de steek. Hoe onzeker de toekomst is vanwege het nog altijd heersende coronavirus: bijna 4.000 seizoenkaarten worden verlengd in deze maand!

Juli 2020 | Sonny en Robert blijven erbij!
Technisch Manager Foeke Booy staat voor de zware klus om een selectie samen te stellen die kan gaan strijden voor eerherstel en slaagt met vlag en wimpel voor deze beproeving. Een gekoesterde wens van de Twaalfde Man gaat in vervulling en zo staan in juli twee ‘oude gezichten’ weer op het trainingsveld: sluitpost Sonny Stevens en goudhaantje Robert Mühren. Beide blijven, evenals verdediger Sven Nieuwpoort, nog een jaar in Leeuwarden. Later worden verdedigers Jasper ter Heide en Joris Kramer en aanvaller Maarten Pouwels toegevoegd aan de selectie.

Augustus 2020 | Een nieuwe jaargang
Na een uitstekende en overtuigende voorbereiding, waarin onder andere Eredivisionisten PEC Zwolle (2-0) en FC Emmen (2-5) over de knie worden gelegd, mag SC Cambuur op vrijdag 28 augustus het seizoen 2020-2021 in de Keuken Kampioen Divisie aftrappen. Met de nodige maatregelen, restricties en protocollen zien 2.500 geel-blauwe supporters de jongens van het Cambuurplein de Nijmegen Eendracht Combinatie met 2-0 verslaan door treffers van Sven Nieuwpoort en (hoe kan het ook anders) Robert Mühren. De jacht op sportieve revanche is begonnen.

September 2020 | Zonder verleden geen heden
Naast die sportieve revanche staat de voetbaljaargang 2020-2021 ook in het teken van de rijke historie van SC Cambuur. En wel op een hele bijzondere wijze, want de Leeuwarders spelen dit seizoen tijdens uitwedstrijden in de clubkleuren van VV Leeuwarden, de club waaruit SC Cambuur op 19 juni 1964 is ontsprongen. Met medewerking van ‘Mister VV Leeuwarden’ Johannes ‘Hampie’ Bakker wordt het allereerste rood-witte shirt op symbolische wijze overhandigd aan SC Cambuur in de persoon van Robert Mühren. Opdat wij nooit vergeten waar we vandaan komen.

Oktober 2020 | Surrealistische omstandigheden
Waar tijdens de eerste competitieduels van het seizoen nog in beperkte mate supporters aanwezig zijn op de tribunes, moet het Cambuur Stadion vanaf oktober leeg blijven tijdens thuiswedstrijden. En dat zorgt voor spookstadions, waar je af en toe een speld kunt horen vallen tijdens de duels. Ondanks dit alles zijn Henk de Jong en zijn manschappen lekker op dreef. Helmond Sport (1-5), FC Dordrecht (5-0), NAC (0-4) en Roda JC (3-0) worden met overtuigend en vermakelijk voetbal verslagen en in de beker wordt Eredivisionist RKC Waalwijk na strafschoppen uit het toernooi geknikkerd.

November 2020 | Korte metten 
En de geel-blauwe trein dendert door! In november mogen de Leeuwarders zich eindelijk officieel kampioen van de Eerste Periode noemen, nadat het inhaalduel De Graafschap – NAC is afgewerkt. In de week die daarop volgt, wordt bovendien beslag gelegd op de koppositie in in de Keuken Kampioen Divisie. In het eigen Cambuur Stadion wordt Almere City FC eerst getrakteerd op een ongenadig hard pak slaag (7-2), waarna een aantal dagen later in Doetinchem De Graafschap met 0-2 wordt verschalkt. SC Cambuur is terug op de positie waar het hoort te staan.

December 2020 | Winterkampioen! 
SC Cambuur sluit het jaar bij en tegen Excelsior af (0-1 zege) als winterkampioen met cijfers waar je u tegen zegt: veertien overwinningen, één gelijkspel en twee nederlagen. En 53 treffers voor, slechts vijftien tegen en acht ‘clean sheets’. En hoewel het spel iets minder sprankelend is dan in oktober en november en de doelpuntenproductie iets is gedaald, blijft de ploeg van Henk de Jong winnen. En de conclusie die mag worden getrokken is dat de ploeg ontzettend veel veerkracht heeft getoond na de klap die het heeft moeten verwerken in april. Cambuur Komt Eraan!