058-2963300
Het laatste wedstrijdverslag ooit aan het Cambuurplein

Het laatste wedstrijdverslag ooit aan het Cambuurplein

10 mei 2024, 23:12

Het laatste fluitsignaal aan het Cambuurplein heeft geklonken. Dat is althans het meest waarschijnlijke scenario voor wat de zomerse betrekking van het Kooi Stadion betreft en vanavond werd met veel verhalen, vuurwerk, gezang en ook tranen afscheid genomen van het oude Cambuur Stadion. Het alom geliefde Cambuur Stadion, waar al zo lang wordt gevoetbald en waar zoveel voetbalhistorie ligt.

Het werd een avond vol nostalgie waarbij de spelers in een speciaal 1964-shirt mochten spelen, supporters bij binnenkomst een speciaal wedstrijdkaartje kregen en de avond werd afgetrapt met een sfeeractie om u tegen te zeggen. En dan hebben we het nog niet eens over het programma na afloop van de wedstrijd, waarbij er mooie woorden waren van algemeen directeur Ard de Graaf en wethouder Hein de Haan, alle kampioenen nog een laatste ereronde liepen en wie anders dan Anneke Douma de avond af mocht sluiten met nog één keer ’t Woanskip vanaf de middenstip.

Al dit moois leverde nog niet eens de indrukwekkendste minuut van de avond op, want die speelde zich voor menigeen af in de twaalfde minuut van de wedstrijd. De namen van honderden overleden Cambuur-supporters prijkten op de LED-Boarding en met een daverend applaus werden zij geëerd. Zij die de club mede hebben gemaakt en niet meer mee kunnen verhuizen naar het nieuwe stadion.

De niet geplande veldbestorming helemaal aan het einde, ook zo typerend voor de volksclub Cambuur, was niet helemaal gepland en daarmee eigenlijk volledig passend. Een spetterende vuurwerkshow was het einde van een ongekende avond, waarbij de tranen rijkelijk vloeiden en waarop een laatste eresaluut werd gebracht aan het Cambuurplein. Het You’ll never walk alone dat tijdens de onderbreking vanwege een niet gering aantal fakkels dat werd afgestoken op de Noord-tribune klonk, heeft zelden harder en mooier geklonken dan vanavond. Letterlijk het hele stadion zong mee en het kippenvel stond overal.

Werd er ook nog gevoetbald? Jawel, al dat deed er eigenlijk helemaal niet toe op deze historische avond. ’t Woanskip mocht echter wel één keer klinken toen Roberts Uldrikis knap raak kopte op een voorzet van de sterk spelende Thomas Poll.

Een driepunter tot besluit van het Cambuur Stadion zou het echter niet worden, want Helmond Sport bleef aandringen en kreeg zo’n kwartier voor tijd ook loon naar werken. Het was Lorentzen die uit een vrije trap in de diepte knap raak schoot hoog en hard in het doel van Van Osch.

Ondanks aandringen van de in het blauw met gele baan gestoken Leeuwarders, die er echt wel alles aan deden om de laatste aan het Cambuurplein winnend af te sluiten, zou het bij een gelijkspel blijven en zal Roberts Uldrikis de geschiedenisboeken in gaan als  de laatste doelpuntenmaker ooit aan het Cambuurplein.

Het seizoen 2023/2024 zit er daarmee officieel op. SC Cambuur sluit het seizoen af als de nummer dertien van de Keuken Kampioen Divisie. Snel een streep erdoor en op naar volgend seizoen. Op naar onze gouden toekomst in het prachtige Kooi Stadion.

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Ottesen, Tol, Smand (71’ Van der Meer), Pol (77’ Sylla); Van Kaam (C), De Jong (88’ Mercera), Breij (71’ Nartey); Balk, Uldrikis (77’ Kooistra) en Smit

Opstelling Helmond Sport: Van der Steen, Van Vlerken (77’ Schroijen), Schmidt, Krätschmer, Kreekels; Mallahi (57’ Amuzu), Ostrc, Botos (90’ Essakkati), Van Keilegom (77’ Lorentzen); Kaars en Van den Hurk

Scheidsrechter: Michael Eijgelsheim
Aanwezige supporters: 9.683

Scoreverloop:
25’ 1-0, Uldrikis
’78 1-1, Lorentzen

Wedstrijdsponsor: Giesing Coatings
Balsponsor: SportBH.nl
Aanvoerdersbandsponsor: Speedbooks

Foto: www.dijksmedia.nl