058-2963300
Het Regioplan: de samenwerking tussen de Jeugdopleiding en amateurclubs uitgelicht

Het Regioplan: de samenwerking tussen de Jeugdopleiding en amateurclubs uitgelicht

21 maart 2024, 10:30

SC Cambuur streeft er als betrokken volksclub naar een actieve rol te spelen in de regio. Met het oog op talentontwikkeling voor zowel spelers als trainers, wordt er gewerkt aan innovatieve programma’s om lokale amateurclubs te ondersteunen. Zo draagt SC Cambuur bij aan de groei van het voetbal en het plezier in de sport binnen de regio.

Dit seizoen heeft SC Cambuur een nieuw Regioplan opgezet. Betrokkenheid en goed contact met amateurverenigingen in de regio zijn belangrijke speerpunten. Justin van der Dam, hoofdtrainer van SC Cambuur Onder 18 vertelt er meer over.

Het Regioplan
“We halen binnen de Jeugdopleiding veel talenten uit de regio weg. Om voor die clubs wat terug te kunnen doen, hebben we het Regioplan opgezet. Het gaat erom dat we het samen doen, het is niet zozeer ‘wij tegen de rest’. Het is belangrijk dat we elkaar versterken in het verhogen van het niveau en het plezier in het voetbal. We zijn een volksclub, daar willen we ook een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid in nemen.”

“Met onze projecten proberen we de clubs mee te nemen in hoe wij werken. Denk hierbij aan hoe we spelers opleiden, maar ook een stukje visie op het geven van trainingen en samenwerken. We willen clubs daarin enthousiasmeren, motiveren en ze in aanraking laten komen met de Cambuur-ervaring en het werken met de kernwaarden van de club.”

De kernwaarden van SC Cambuur zijn betrokken, eigenzinnig, strijd en trots. “Gas geven – naar voren gaan – maakt deel uit van onze visie. Dat geldt ook voor trots zijn om met SC Cambuur samen te werken en trots zijn om voor SC Cambuur uit te komen. Daarnaast zijn we vooruitstrevend, altijd op zoek naar een nieuwe ideeën en middelen. Daar wil SC Cambuur ook anderen in meenemen en helpen”, aldus Van der Dam.

Er hebben zich op dit moment 24 amateurclubs aangemeld voor het nieuwe Regioplan van SC Cambuur. Het Regioplan bestaat onder andere uit twee themabijeenkomsten voor de amateurverenigingen in het stadion, gericht op voetbal en beleid, Pupillen in de Regio (een trainerscursus voor beginnende trainers), een O10-toernooi in het stadion, een supervrijwilliger in het zonnetje zetten en een seizoengids met onder meer een volledig zelf in te vullen pagina voor elke amateurvereniging.

Pupillen in de Regio
In het kader van het Regioplan komt het project Pupillen in de Regio naar voren, waarbij SC Cambuur niet alleen streeft naar succes op het veld, maar ook actief bijdraagt aan de lokale amateurverenigingen. Tom Brandsma, coördinator van dit initiatief, licht toe.

“Pupillen in de Regio is een project voor beginnende trainers die bij ons een kijkje in de keuken kunnen nemen, om te kijken met welke eigenschappen we opleiden. We hebben een aantal voorwaarden die we belangrijk vinden bij het opleiden van jeugdspelers. De trainers komen dan bij onze voetbalschool ervaren hoe we dit doen.”

Tijdens het project Pupillen in de Regio wordt er gewerkt in een cyclus van drie weken. Voorafgaand aan deze cyclus wordt een startbijeenkomst op de club georganiseerd om de trainers mee te nemen in het totaalplaatje. Zo ligt in de eerste week de focus op het organiseren van een training. In de tweede week gaat het over oefenvormen die uitdagen tot het maken van keuzes tijdens voetbalacties. Tijdens de derde week staat de manier van coaching centraal. Na deze drie weken eindigt de cyclus met een slotbijeenkomst om te kijken wat de trainers hebben meegenomen uit de drie weken en wat ze meenemen naar hun eigen club.”

Brandsma merkt dat de trainers praktische handvaten kunnen gebruiken. “Voorbeelden hiervan zijn waar je gaat staan als trainer tijdens een uitleg. Als je met de rug naar iets staat waar heel veel gebeurt, worden jonge spelers snel afgeleid. Maar ook hoe je met verschillende kleuren pionnen duidelijkheid kan creëren tijdens een training. We hebben in contact met de Hoofden Opleiding van clubs informatie opgehaald waar de grootste behoefte lag in de regio. En dat was vooral op het gebied van opleiden en begeleiden van beginnende trainers. Daar dragen wij graag ons steentje aan bij.”

Een van de clubs die deelnam aan het Pupillen in de Regio project is VV Buitenpost. “Onze jeugdtrainers hebben er veel van opgestoken. Het was voor VV Buitenpost een zeer geslaagd project waar de jeugdopleiding zeker profijt van zal hebben”, deelt Wietse van der Veen, Hoofd Jeugdopleiding zijn ervaring.

Het Topcoaches-project
Naast Pupillen in de Regio loopt er met Topcoaches nog een ander project. Dit initiatief is bedoeld voor trainers uit de regio die wat meer verdieping zoeken of nodig hebben. SC Cambuur wil ze graag wat extra’s aanbieden.

Coördinator van dit project is Jan Hulzinga, tevens hoofdtrainer van SC Cambuur Onder 16. “Pupillen in de Regio richt zich vooral op startend kader, het Topcoaches-project richt zich meer op trainers die al wat verder zijn. Zij hebben al een trainersdiploma en gaan zich tijdens het project meer verdiepen in verschillende theorieën. We dagen de topcoaches extra uit door ze bijvoorbeeld op een andere manier te laten nadenken over het geven van een training en het begeleiden van jeugdspelers”, aldus Hulzinga.

De deelnemende trainers van het Topcoaches-project voldoen aan bepaalde criteria. Zo hebben ze minimaal een UEFA C-diploma, zijn ze talentvol en wat verder dan andere trainers binnen de amateurvereniging. Daarnaast worden ze op verzoek van SC Cambuur aangedragen door de Hoofd Opleiding van de amateurvereniging. De focusgroep is Onder 14- tot en met Onder 19-trainers. Er zijn vier verschillende thema-avonden. De thema’s die behandeld worden zijn onder andere periodiseren (fysiek, tactisch en mentaal). Daarnaast gaat het over impliciet leren, individuele begeleiding & ontwikkeling en tot slot variatie in wedstrijdbespreking & coaching.

“De avonden zijn interactief, de hoofdtrainers van SC Cambuur geven over verschillende thema’s presentaties met werkvormen erin verwerkt. Aan het einde van het project gaan we toe naar iets praktijkgerichts, zodat de trainers altijd iets meenemen waar ze in de praktijk mee aan de slag kunnen. Dit kan in oefenvormen, wedstrijdbesprekingen maar ook in onderling overleg zitten. De deelnemers sluiten het traject af met een presentatie op hun eigen club over de opgedane kennis, zodat alle informatie niet alleen bij hen bekend is, maar ook binnen de hele amateurvereniging landt.”

Hulzinga is zeer enthousiast over het project: “Wat ik heel mooi vind, is dat een deel van de trainers die heeft deelgenomen aan het project, nu intern voor ons werkt. Justin van der Dam is zelfs hoofdtrainer geworden van SC Cambuur Onder 18. Daarnaast krijgen we veel positieve reacties van de deelnemers omdat we ze uitdagen op thema’s waar ze beter in willen worden en ze in contact komen met andere trainers uit de regio.”

Aanmelden Regioplan
Met het Regioplan zorgt SC Cambuur voor betrokkenheid en goed contact met amateurverenigingen in de regio. Daarnaast wordt er geprobeerd het voetbalniveau te verhogen en voetbalplezier te vergroten, maar ook spelers, trainers en kader uit onze regio in aanraking te laten komen met de Cambuur-ervaring.

Heb je als vereniging interesse in het regioplan? Neem dan contact met ons op via: regio@cambuur.nl