058-2963300
FOTO- EN TEKSTVERSLAG | Het jaar van SC Cambuur in twaalf beelden

FOTO- EN TEKSTVERSLAG | Het jaar van SC Cambuur in twaalf beelden

30 december 2017, 13:15

De laatste dagen van het jaar 2017 zijn aangebroken en dat is zoals gebruikelijk een moment van terugkijken. Voor onze club was het in meerdere opzichten een bewogen jaar, waarin mooie en minder mooie momenten zich soms in rap tempo afwisselden. Aan de hand van twaalf foto’s met bijschrift (voor elke maand één), geschoten door onze huisfotograaf Henk Jan Dijks, nemen we jullie nog één keer mee door het jaar 2017 van SC Cambuur. Veel kijk- en leesplezier gewenst!

Januari
In Stadion De Galgenwaard treffen we op woensdag 25 januari Eredivisionist FC Utrecht in de Kwartfinale van het KNVB-Bekertoernooi. En wat een avond wordt het! Na een knotsgekke wedstrijd met een eindstand van 2-2 na 120 minuten en een bloedstollende penaltyreeks (6-7) staan we voor het eerst in de geschiedenis in de halve finale van het bekertoernooi! Wat een stunt, FC Utrecht in eigen huis verslagen! Er barst een geweldig feest los voor het uitvak en midden in de nacht, wanneer de spelersbus weer in Leeuwarden is, staat het Cambuurplein letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam!

Februari
Naast het bekeravontuur gaan we ook in de competitie als de brandweer. Het Cambuur Stadion veranderd gedurende de tweede helft van het seizoen 2016-2017 in een bijna onneembare vesting en de Twaalfde Man laat de tribunes iedere thuiswedstrijd op zijn grondvesten trillen. Op vrijdag 24 februari tijdens het duel tegen MVV laat het Sfeerteam KVC zien wat het in huis heeft. Een werkelijk fantastische sfeeractie, inclusief vuurwerk boven de Oost-tribune! De vonk slaat over op de spelers en we winnen met ruime cijfers, 4-0!

Maart
Op donderdag 2 maart is het dan tijd voor de Halve Finale van de KNVB-Beker tegen wederom een Eredivisionist, AZ. Maar liefst 1100 supporters uit Leeuwarden nemen plaats in het uitvak van het AFAS Stadion om onze mannen naar nog meer historie te schreeuwen. Na wederom 120 minuten knotsgek voetbal, waarin beide elftallen niet weten te scoren, gaat het in de penaltyserie helemaal mis. Robbert Schilder en Jurjan Mannes schieten hoog over en Martijn Barto stuit op doelman Tim Krul. We liggen eruit, geen finale… Wat blijft is de enorme teleurstelling en een grote open wond.

April
Maar we moeten door, operatie Eredivisie is nog steeds in volle gang! In de Jupiler League dendert de trein door en worden tegenstanders met swingend spel van de mat geveegd. Dit resulteert in kans op de vierde periodetitel, welke voor het eerst in zestien jaar kan worden behaalt. Op vrijdag 21 april is RKC Waalwijk de laatste horde en deze wordt met gemak genomen. Het wordt 5-0 en een klein volksfeest barst los in het Cambuur Stadion, de periodetitel is van ons! Het ‘SC Cambuur promoveert’ van Anneke Douma en Ricky van Daalen galmt over de tribunes, dit kan toch niet misgaan?

Mei
Na het opmaken van de balans na 38 speelronden rolt MVV uit de bus als tegenstander in de tweede ronde van de Jupiler Play-Offs. Echter, door het overlijden van oud-materiaalman en clubicoon Siep ‘Siepie’ Lijzenga komen deze Play-Offs in een heel ander daglicht te staan: promoveren, voor Siepie, koste wat kost! De missie pakt anders uit dan gehoopt. Na een 1-1 gelijkspel in Maastricht op donderdag 18 mei gaat het op zondag 21 mei in eigen huis gruwelijk mis. We komen nog wel op voorsprong, maar in de laatste tien minuten slaat MVV tweemaal toe. 1-2, over en uit, geen terugkeer naar de Eredivisie… Wederom volgt er enorme teleurstelling…

Juni
Nadat het seizoen 2016-2017 als een nachtkaars is uitgegaan breken er stille weken aan voor onze club. Deze stilte wordt echt onderbroken door groot nieuws: de plannen voor het nieuwe Cambuur Stadion zijn klaar! Op dinsdag 20 juni wordt in het WTC-Hotel een persconferentie gehouden met beeld en uitleg en een paar weken later gaan de plannen onder de hamer. De gemeenteraad van Leeuwarden stemt unaniem voor een nieuw Cambuur Stadion aan de westkant van de stad! In 2020 verlaten we, met pijn in het hart, onze oude locatie en gaan we in een nieuw onderkomen van 15.000 zitplaatsen spelen. Wat een overwinning!

Juli
De maand juli staat in het teken van de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Onder leiding van een nieuwe trainer, Marinus Dijkhuizen, moeten we weer mee gaan doen om promotie naar de Eredivisie. Dit moet wel gebeuren zonder een groot aantal sterkhouders. Sander van de Streek, Jamiro Monteiro, Erik Bakker maken wel de stap hogerop, terwijl assistkoning Jergé Hoefdraad opduikt bij Almere City FC. Daarentegen verschijnt een groot aantal nieuwe namen (dertien in de maanden juli en augustus om precies te zijn) op het Cambuur Stadion. Nee, van een rustige voorbereiding op het nieuwe seizoen is totaal geen sprake.

Augustus
De voorbereiding loopt alles behalve vlekkeloos, mede door het grote aantal nieuwe spelers dat pas laat binnenkomt. Dat baart zorgen onder supporters, want het programma in de competitie is er één om u tegen te zeggen. Een op voorhand groot aantal favorieten voor promotie staan in de eerste speelronden als tegenstander aan de aftrap. Op vrijdag 18 augustus beginnen we met een thuiswedstrijd tegen Jong Ajax, welke met 1-2 wordt verloren. Een week later is het De Graafschap van Henk de Jong in Doetinchem met 2-0 te sterk voor ons. Er is nog veel werk aan de winkel.

September
Nadat de transfermarkt is gesloten kan er verder worden gewerkt aan het smeden van de ploeg, zonder het gevaar dat er nog veranderingen plaatsvinden. De maand september verloopt in tegenstelling tot de verliespartijen in de maand augustus iets beter. Op bezoek bij FC Volendam en Go Ahead Eagles wordt gewonnen, uit bij MVV knokken we ons naar een punt. Wel weten we niet te winnen in eigen huis van Jong FC Utrecht en RKC Waalwijk, beide partijen eindigen in een remise. Het bekeravontuur wordt voortvarend gestart, op bezoek bij Helmond Sport wordt met 1-5 gewonnen.

Oktober
De maand oktober is er één om heel snel te vergeten, slechts één punt uit vier optredens. Dat ene punt wordt veroverd in notabene een uitduel (1-1 bij Almere City FC). De trouwe supporters in het Cambuur Stadion blijven, ondanks de sportief zware tijden, massaal komen om de ploeg te steunen, maar het spel is niet om warm van te worden. Wel zien zij een oude bekende zijn rentree maken op het veld, Furdjel Narsingh sluit zich voor de rest van het seizoen aan bij de eerste selectie. Het bekeravontuur duurt wel voort, want in de tweede ronde wordt FC Den Bosch met 0-2 aan de zegekar gebonden.

November
De slechte resultaten betekenen dat we bijna de hele eerste seizoenshelft in het rechterrijtje van de ranglijst staan. Veel lager dan vooraf gehoopt, maar ook verwacht. Op maandag 27 november wordt er in Eindhoven in extremis verloren van de plaatselijke FC met 2-1, wat een dag later resulteert in het ontslag van trainer Marinus Dijkhuizen. Een persoonlijk drama voor Dijkhuizen, de clubman met een uitgesproken Cambuur-hart. Zijn droom om trainer te zijn van onze club spat na vijf maanden uitéén.

December
Om het seizoen toch nog wat kleur te geven is de doelstelling voor het tijdelijke trainersduo Sipke Hulshoff en Jan Bruin duidelijk: aansluiting vinden bij de plaatsen die recht geven op Play-offvoetbal. Er volgen overwinningen op Telstar en FC Dordrecht, terwijl in de beker tweededivisionist GVVV uit het Utrechtse Veenendaal wordt verslagen. Door naar de laatste acht in de KNVB-Beker, wederom overwinteren is een feit! Het laatste competitieduel van 2017, uit bij Helmond Sport, gaat echter met 3-0 kansloos verloren, waardoor we de eerste seizoenshelft op een teleurstellende veertiende plaats afsluiten met twintig punten uit achttien optredens.