058-2963300

Historische resultaten SC Cambuur – Ajax

9 april 2016, 16:07

Het Cambuur Stadion is aanstaande zaterdag het decor van het duel tussen de hekkensluiter en de koploper van de Eredivisie. SC Cambuur treft Ajax voor de veertiende keer in competitieverband en de resultaten uit het verleden spreken duidelijk in het voordeel van de Amsterdammers. De Leeuwarders verloren elf van de voorgaande dertien ontmoetingen. Eenmaal won SC Cambuur en een keer eindigde het treffen onbeslist.

Verlies in Amsterdam
Eerder dit seizoen slaagde SC Cambuur er niet in om te stunten in de Amsterdam ArenA. De Leeuwarders boden meer dan een halfuur partij tegen het team van trainer Frank de Boer, maar gingen uiteindelijk met 5-1 onderuit.

Joël Veltman opende in de novemberwedstrijd de score. Uit een ingestudeerde corner zorgde de verdediger ervoor dat Ajax na 25 minuten spelen op 1-0 kwam. Even later stond de gelijkmaker echter op het bord, toen Sander van de Streek Ajax-goalie Jasper Cillessen met een rake kopbal verschalkte.

Erg lang kon SC Cambuur niet van de gelijkmaker genieten: Arkadiusz Milik tekende voor de 2-1. De Leeuwarders kregen in de minuten die volgden twee goede kansen om opnieuw op gelijke hoogte te komen, maar Davy Klaassen zorgde ervoor dat het verschil tussen beide teams twee doelpunten werd. In het vervolg van de wedstrijd liep Ajax via Klaassen en Amin Younes uit naar 5-1.

Historische overwinning
Eén van de mooiste overwinningen die SC Cambuur ooit op Eredivisie-niveau boekte, werd in het seizoen 1998/1999 behaald. Het Ajax van trainer Jan Wouters kwam toen op bezoek in Leeuwarden en werd met een nederlaag van liefst 4-1 weer naar Amsterdam gestuurd.

De historische dag vond plaats op 11 april 1999. In de beginfase van de wedstrijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Amsterdammers; Ajax kwam al na zes minuten spelen op voorsprong en had de controle over de wedstrijd. Met een flinke portie opportunisme en (Leeuwardense) bluf, boog Cambuur die voorsprong al voor rust om. Het was Kenan Durmusoglu die beide doelpunten voor zijn rekening nam.

Een enorme stunt hing in de lucht, maar de meervoudig landskampioen was niet van plan om aan het Cambuur-feestje mee te werken. Na rust zetten de Amsterdammers veel druk, maar de gelijkmaker bleef uit. Tien minuten voor tijd bouwden de Leeuwarders de voorsprong zelfs uit naar 3-1; met een prachtig doelpunt zorgde Evgeniy Levchenko ervoor dat -wellicht de beste Nederlandse keeper ooit- Edwin van der Sar voor de derde keer de bal uit het net mocht vissen. Niet veel later werd het feestje compleet gemaakt toen Leonard van Utrecht namens Cambuur ook de 4-1 maakt.

Bekerstunt
In competitieverband won Cambuur in 1999 maar één keer van Ajax, maar dat was niet de eerste maal dat de Amsterdammers in een officieel duel door de Leeuwarders werden verslagen. In het seizoen 1995/1996 knikkerde Cambuur met 2-0 het legendarische Ajax van Louis van Gaal uit het bekertoernooi. In een uitverkocht Cambuur Stadion won de thuisploeg destijds door doelpunten van René van Rijswijk en Milco Pieren.