058-2963300

Historische resultaten SC Cambuur – Ajax

6 november 2014, 9:36

SC Cambuur neemt het aanstaande zondag voor de elfde keer in competitieverband op tegen Ajax, de regerend landskampioen. De resultaten uit het verleden spreken duidelijk in het voordeel van de hoofdstedelingen: van de tien ontmoetingen won Ajax acht maal, werd er één keer gelijkgespeeld en ging eenmaal de zege naar de Leeuwarders.

Punt in Amsterdam
Een Eredivisie-treffen tussen SC Cambuur en Ajax eindigde eenmaal in een gelijkspel en dat was vorig seizoen. In de ArenA veroverden de Leeuwarders een punt van de club, die later in het seizoen de landstitel prolongeerde.

SC Cambuur begon het duel in Amsterdam dramatisch. Na twee minuten spelen zorgde Siem de Jong, inmiddels spelend bij Newcastle United, op aangeven van Ricardo Kishna voor het openingsdoelpunt. Een grote overwinning voor de 33-voudig landskampioen leek in de maak, maar niets bleek minder weer.

De elf Leeuwarders pakten na het openingsdoelpunt van Ajax de draad op en maakten het de Amsterdammers lastig. Acht minuten na rust zorgde Martijn Barto voor de gelijkmaker. Uit een hoekschop van Ajax-huurling kopte de spits raak. In het vervolg van de wedstrijd was het billenknijpen voor SC Cambuur, maar de noorderlingen hielden de 1-1 vast en veroverden een verrassend punt bij Ajax.

Vervelende nederlaag
Een paar maanden eerder speelden SC Cambuur en Ajax ook al tegen elkaar, toen in het Cambuurstadion. De Leeuwarders hadden ook in deze wedstrijd recht op een punt, maar Ajax ging keerde met de volle buit huiswaarts.

De Leeuwarders domineerden in de eerste, maar Ajax kwam op voorsprong. Uit de eerste de beste kans voor de Amsterdammers zorgde Lasse Schöne voor de 0-1. Na rust had het team van Frank de Boer meer controle over de wedstrijd, maar het slotoffensief was voor de Leeuwarders.

Acht minuten voor tijd leek Michiel Hemmen een punt voor de Leeuwarders te redden door de 1-1 te maken, maar de overwinning ging toch naar de Amsterdammers. In de blessuretijd zorgde Davy Klaassen ervoor dat Ajax miraculeus ontsnapte aan puntenverlies.

Bekerstunt
In competitieverband won Cambuur in 1999 maar één keer van Ajax (4-1), maar dat was niet de eerste maal dat de Amsterdammers in een officieel duel door de Leeuwarders werden verslagen. In het seizoen 1995/1996 knikkerde Cambuur met 2-0 het legendarische Ajax van Louis van Gaal uit het bekertoernooi. In een uitverkocht Cambuurstadion won de thuisploeg destijds door doelpunten van René van Rijswijk en Milco Pieren.

Historische overwinning
Tegen Ajax boekte SC Cambuur een kleine vijftien jaar geleden een historische overwinning. In Leeuwarden kregen de hoofdstedelingen een flink pak rammel: Cambuur versloeg het Ajax van Jan Wouters met liefst 4-1.

De historische dag vond plaats op 11 april 1999. In de beginfase van de wedstrijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Amsterdammers; Ajax kwam al na zes minuten spelen op voorsprong en had de controle over de wedstrijd. Met een flinke portie opportunisme en (Leeuwarder) bluf, boog Cambuur die voorsprong al voor rust om. Het was Kenan Durmusoglu die beide doelpunten voor zijn rekening nam. Een enorme stunt hing in de lucht, maar de meervoudig landskampioen was niet van plan om aan het Cambuur-feestje mee te werken.

Na rust zetten de Amsterdammers veel druk, maar de gelijkmaker bleef uit. Tien minuten voor tijd bouwden de Leeuwarders de voorsprong zelfs uit naar 3-1; met een prachtig doelpunt zorgde Evgeniy Levchenko ervoor dat – wellicht de beste Nederlandse keeper ooit – Edwin van der Sar voor de derde keer de bal uit het net mocht vissen. Niet veel later werd het feestje compleet gemaakt toen Leonard van Utrecht namens Cambuur ook de 4-1 maakt.

Laatste vijf onderlinge competitieduels
09-03-2014 Ajax – SC Cambuur 1-1
15-12-2013 SC Cambuur – Ajax 1-2
06-02-2000 Ajax – SC Cambuur 3-1
27-08-1999 SC Cambuur – Ajax 0-3
11-04-1999 SC Cambuur – Ajax 4-1

Foto: Leeuwarder Courant/www.dijksfotografie.com