Historische resultaten SC Cambuur – AZ

17 oktober 2015, 13:33

SC Cambuur neemt het vanavond voor de 27e keer in competitieverband op tegen AZ. In de Eredivisie troffen de teams elkaar acht keer. De Leeuwarders slaagden er op het hoogste niveau nog niet in om de Alkmaarders te verslaan: twee maal werd er gelijkgespeeld, zes keer ging de winst naar de AZ.

Lastige tegenstander
AZ is één van de weinige tegenstanders waar SC Cambuur sinds de terugkeer in de Eredivisie nog niet van won. In het eerste seizoen won AZ met 3-1 in het AFAS Stadion, een paar maanden later eindigde het duel in het Cambuur Stadion in een 0-0 gelijkspel.

Nul punten in Leeuwarden
SC Cambuur nam het vorig seizoen in de veertiende speelronde van de Eredivisie op tegen AZ, op dat moment de nummer vier van de Eredivisie. In de wedstrijd, die door sommigen gememoreerd zal worden door de streaker die het veld betrad, waren het de Leeuwarders die na twintig minuten spelen de eerste grote kans van de wedstrijd kregen. Nadat Esteban een schot van Michiel Hemmen keerde, schoot Sander van de Streek naast.

Vlak voor rust was het wel raak aan de andere kant. Scheidsrechter Dennis Higler nam een handsbal van Calvin Mac-Intosch waar en gaf AZ een strafschop. Die werd benut door Nemanja Gudelj, die tien minuten na rust ook de 0-2 maakte. Daarna was het afgelopen van SC Cambuur, dat van geluk mocht spreken dat AZ niet verder uitliep.

Bijna een gelijkspel Alkmaar
Een paar maanden later namen SC Cambuur en AZ het weer tegen elkaar op. De Leeuwarders hadden zich op dat moment zo goed als veilig gespeeld, maar de Alkmaarders streden nog voor de derde plaats in de Eredivisie.

De wedstrijd in het AFAS Stadion begon slecht voor de manschappen van Henk de Jong. Na twaalf minuten legde scheidsrechter Jochem Kamphuis de bal op de stip na een overtreding van Wout Droste op Nemanja Gudelj. De aanvoerder van AZ ging zelf achter de bal staan en schoot de 1-0 binnen.

Een kwartier na rust kwam SC Cambuur op gelijke hoogte, toen Bartholomew Ogbeche goed oplette in het strafschopgebied van AZ en de 1-1 tegen de touwen schoot. Het zag er lange tijd naar uit dat geel-blauwen een punt zouden meenemen naar Leeuwarden, maar de Noor Markus Henriksen bezorgde AZ in de slotminuut de winst.

Historische bekerwedstrijd
Eén van de meest memorabele bekerwedstrijden die SC Cambuur speelde, tegen AZ. In het seizoen 2007/2008 kwam de club uit Alkmaar in Leeuwarden langs voor een bekerconfrontatie en het werd een zinderende wedstrijd, waarin SC Cambuur voor een grote verrassing zorgde door AZ uit te schakelen.

In een uitverkocht en een uitzinnig Cambuur Stadion was AZ de torenhoge favoriet. Lange tijd kwamen beide ploegen niet tot scoren, maar daar leek een halfuur voor tijd verandering in te komen. Het AZ van Louis van Gaal kreeg een strafschop en Maarten Martens ging achter de bal staan. Hij faalde echter vanaf elf meter. Het geloof in een stunt was groot bij de Cambuur-aanhang, maar het geloof werd na de gemiste strafschop alleen nog maar groter. Tien minuten voor tijd bracht Rachid El Khalifi het stadion in extase door op aangeven van uitblinker Marc M’boua de 1-0 te maken. De Leeuwarders gaven vervolgens de voorsprong niet meer weg: de stunt was volmaakt.