058-2963300

Historische resultaten SC Cambuur – FC Groningen

8 november 2015, 11:05

Na de Friese derby tegen sc Heerenveen wacht SC Cambuur vanmiddag weer een tegenstander uit het noorden van het land: FC Groningen. De bezoekers uit Groningen eindigden de afgelopen twee seizoenen weliswaar boven de Leeuwarders, maar de onderlinge resultaten spreken in het voordeel van SC Cambuur.

De balans na vier wedstrijden
SC Cambuur kan sinds de terugkeer in de Eredivisie prima cijfers overleggen als het gaat om wedstrijden tegen FC Groningen. Van de vier gespeelde wedstrijden won SC Cambuur er twee, werden de punten één keer gedeeld en zegevierden de Groningers eenmaal.

Met name in het Cambuur Stadion bleek FC Groningen de afgelopen twee jaar een prooi voor SC Cambuur te zijn. Beide ontmoetingen met de Groningers werden gewonnen. Daarnaast scoorden de Leeuwarders er twee jaar op rij ook flink op los: 4-1 en 3-0.

Ruime overwinning in Leeuwarden
Waar SC Cambuur dit seizoen in de onderste regionen van de Eredivisie bivakkeert, stonden de manschappen van Henk de Jong aan het begin van het vorige seizoen in het linkerrijtje van de competitie. In de vijfde speelronde behaalden de Leeuwarders tegen FC Groningen de derde overwinning van het seizoen.

Het werd een gedenkwaardige middag in het Cambuur Stadion. SC Cambuur had in de eerste helft het betere van het spel, maar wist dat niet in doelpunten uit te drukken. Dat lukte na rust wel: Albert Rusnák, tegenwoordig speler van FC Groningen, opende met een mooie schot de score in Leeuwarden.

Nadat Rasmus Lindgren na iets meer dan een uur spelen van het veld werd gestuurd, besliste Bartholomew Ogbeche een kwartier voor tijd de wedstrijd. Met een prachtig schot in de kruising liet hij Sergio Padt kansloos. Toen Sander van de Streek even later ook de 3-0 maakte, barstte het feest definitief los in het Leeuwarden.

Vervelende nederlaag in de Euroborg
FC Groningen revancheerde zich een paar maanden later voor de 3-0 nederlaag in Leeuwarden. SC Cambuur had zich op dat moment al veilig gespeeld en speelde nog om de achtste plek in de Eredivisie. Het werd een teleurstellende middag in de Euroborg, want ondanks de 1-2 voorsprong ging de overwinning naar FC Groningen.

Na een minuut spelen stond de 1-0 al op het scorebord. Met een knal van afstand zorgde Tjaronn Chery voor het openingsdoelpunt. Lang konden de Groningers niet genieten van de voorsprong, want via Mikhail Rosheuvel kwam SC Cambuur een paar minuten later op gelijke hoogte.

SC Cambuur moest zich daarna beperken tot verdedigen, maar kwam toch op voorsprong in de Euroborg. Eric Botteghin verschalkte zijn eigen doelman en zorgde daarmee voor een verrassende tussenstand in Groningen. Maar in de tweede helft rechtten de Groningers de rug. Simon Tibbling zorgde vlak na rust voor de gelijkmaker, zeven minuten voor tijd sloeg het noodlot toe voor het team van Henk de Jong. Met een wippertje bezorgde Nick van der Velden FC Groningen de overwinning.