058-2963300

Historische resultaten SC Cambuur – FC Twente

19 september 2015, 15:48

FC Twente is één van de weinige tegenstanders waarvan SC Cambuur nog niet won sinds de terugkeer in de Eredivisie. De ploeg van Henk de Jong was vorig jaar tijdens de seizoensouverture heel dicht bij een overwinning op de Tukkers, maar een late tegentreffer verpestte het Leeuwarder feestje.

SC Cambuur treft FC Twente vanavond voor de zevende keer in het Cambuur Stadion. De Leeuwarders wonnen één keer van de Tukkers, FC Twente ging drie maal met de zege aan de haal en twee keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.

Laat gelijkspel in Leeuwarden
De supporters van SC Cambuur maakten vorig seizoen tijdens de eerste competitiewedstrijd van het seizoen al snel kennis met Albert Rusnák, huurling van Manchester City. De kleine middenvelder had slechts dertien minuten nodig om de handen van het publiek op elkaar te krijgen. Met een rake vrije trap tekende de Slowaak voor zijn eerste officiële doelpunt voor SC Cambuur.

Lang zag het ernaar uit dat het doelpunt van Rusnák de winnende goal zou worden. De thuisploeg had maar weinig te duchten van FC Twente en kreeg via Michiel Hemmen zelfs een levensgrote kans op de 2-0 kunnen. Zijn kopbal eindigde echter op de paal. Twee minuten voor tijd moest het publiek in Leeuwarden echter een bittere pil slikken, toen Youness Mokthar de late gelijkmaker maakte. Het schot van de aanvaller werd door Lucas Bijker van richting veranderd en vloog in het doel.

Vervelend verlies voor SC Cambuur
Ook in Enschede zag het er lang naar uit dat SC Cambuur een goed resultaat zou behalen tegen FC Twente. Maar net als in Leeuwarden incasseerden de manschappen van Henk de Jong een late tegentreffer. Kyle Ebecilio zorgde er met een doelpunt in de laatste minuut voor dat de spelers van SC Cambuur zonder punten terug naar Leeuwarden reisden.

Het duurde bijna een uur voordat het eerste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt. Op aangeven van Hakim Ziyech zorgde Renato Tapia ervoor dat FC Twente op voorsprong kwam. Het duurde slechts een kwartier voordat het weer gelijk stond in Enschede. Nadat Mikhail Rosheuvel een grote kans miste, zorgde invaller Martijn Barto voor de gelijkmaker.

Het noodlot sloeg vlak voor tijd echter weer toe. SC Cambuur liet zich te ver terugdringen en kreeg het deksel op de neus. Invaller Ebecilio maakte namens de Tukkers het winnende doelpunt. “We zijn op sommige momenten te lief”, zei De Jong over de late 2-1.

Laatste keer winst
Het is alweer twintig jaar geleden dat SC Cambuur van FC Twente won. Daarbij moet natuurlijk wel in acht worden genomen dat in die periode van twintig jaar de clubs het slechts acht keer tegen elkaar opnamen. Op 8 mei 1993 boekte SC Cambuur haar laatste (en enige) overwinning op FC Twente. In eigen huis speelden de Leeuwarders tegen ex-trainer Rob Baan en ex-speler Michael Mols. Laatstgenoemde viel al vroeg in de wedstrijd in. Bij een 2-0 achterstand kwam Mols er in en hij wist in zijn invalbeurt twee keer te scoren. Gelukkig voor het thuispubliek scoorde Cambuur in de tussentijd ook twee keer, waardoor na 90 minuten een 4-2 eindstand op het scorebord prijkte.