22 augustus 2015, 12:31

De historische resultaten tussen SC Cambuur en Heracles Almelo spreken in het voordeel van de Leeuwarders, zeker sinds de terugkeer van SC Cambuur in de Eredivisie. De Leeuwarders verloren sindsdien geen enkele keer van de Heraclieden. Vier keer ging de winst naar SC Cambuur, één keer werd er gelijkgespeeld.

Twee keer winst in het Polman Stadion
SC Cambuur kwam vorig seizoen twee keer op bezoek in het Polman Stadion. De eerste keer was in de derde speelronde van de Eredivisie, op 22 augustus 2014. Het werd een historische vrijdagavond, want de Leeuwarders boekten voor het eerst sinds de terugkeer op het hoogste niveau een uitoverwinning.

Michiel Hemmen was letterlijk en figuurlijk de grote man bij SC Cambuur. De spits, tegenwoordig uitkomend voor het Zweedse BK Häcken, tekende in de laatste minuut van de wedstrijd voor het enige doelpunt. Hemmen kopte raak uit een scherp aangesneden hoekschop van Dejan Meleg.

Ook in de bekerwedstrijd, vier maanden later, ging de winst naar de Leeuwarders. Ondanks dat SC Cambuur bijna zeventig minuten lang met een man minder op het veld stond, werd Heracles Almelo vrij eenvoudig aan de kant gezet. Op het moment dat Lucas Bijker een rode kaart pakte, stond SC Cambuur al met 1-0 voor door een goal van Mohamed El Makrini. Na het wegsturen van Bijker prikten El Makrini en Calvin Mac-Intosch er nog twee goals bij: 0-3.

Overwinning met zwart randje
SC Cambuur zegevierde vorig seizoen ook in het thuisduel met Heracles Almelo. Sander van de Streek maakte na iets minder dan twintig minuten spelen het enige doelpunt van de wedstrijd. De middenvelder krulde de bal van buiten het strafschopgebied achter Heracles Almelo-doelman Bram Castro.

Een grote smet in die wedstrijd was het wegvallen van Sinan Bytyqi. De huurling van Manchester City liep een ernstige kruisbandblessure op en keerde daarna terug naar Engeland. Ook Mohamed El Makrini en Furdjel Narsingh vielen geblesseerd uit, maar hun blessures vielen mee.

Grootste uitslagen
Door de jaren heen hebben Cambuur en Heracles Almelo een aantal bijzondere wedstrijden gespeeld. Een duel die veel supporters zich waarschijnlijk nog kunnen heugen, is de afstraffing in eigen huis in november 2002.

Rik Platvoet was die wedstrijd de gevierde man aan Heracles-zijde. De spits scoorde liefst vijf keer in het Cambuurstadion. In totaal maakten de Heraclieden zeven treffers: vijf van Platvoet, een van ex-Cambuur-speler Yuri Rose en eentje van Rachid Tibari. Cambuur kreeg in de wedstrijd twee rode kaarten. Eén voor Rogers en één voor Veltman.

De meest memorabele wedstrijd in het Cambuurstadion tussen Cambuur en Heracles werd waarschijnlijk in 1972 gespeeld. In een doelpuntenspektakel deelden de ploegen na negentig minuten de punten: 5-5.