2 november 2018, 14:30

Het is de derde keer in iets minder dan twee jaar tijd dat Jong Ajax op bezoek komt in het Cambuurstadion. In totaal speelden de teams de afgelopen twee seizoenen vier keer tegen elkaar. Hoopgevend zijn de resultaten uit het recente verleden niet: SC Cambuur verloor alle ontmoetingen met Jong Ajax.

Eerste verlies

De negatieve reeks tegen Jong Ajax begon op 2 december 2016, toen SC Cambuur het beloftenteam in Leeuwarden ontving. Bij de Amsterdammers startten ervaren krachten Tim Krul en Thulani Serero en de toen nog wat minder bekende Matthijs de Ligt, Carel Eiting, Frenkie de Jong en Justin Kluivert in de basis.

SC Cambuur ging uiteindelijk met 1-3 onderuit. Jergé Hoefdraad had de thuisploeg nog op voorsprong gezet, maar in de slotfase kantelde het duel compleet. De Jong maakte tien minuten voor tijd gelijk, waarna Pelle Clement een minuut later Jong Ajax op voorsprong zette. In de slotfase liepen de Amsterdammers nog uit naar 1-3 door een doelpunt van Justin Kluivert – zijn eerste in het betaald voetbal.

Tweede nederlaag

Ook op De Toekomst ging SC Cambuur in het seizoen 2016/2017 onderuit tegen Jong Ajax. De Amsterdammers speelden toen zonder onder anderen De Ligt, De Jong en Kluivert, maar wonnen wel met 2-1. Eiting en Mateo Cassierra tekenden voor de goals in Amsterdam. Namens SC Cambuur scoorde Erik Bakker vlak voor tijd de aansluitingstreffer.

Vorig seizoen thuis

Het afgelopen seizoen leed SC Cambuur wederom een thuis- en uitnederlaag tegen Jong Ajax. In de allereerste speelronde kwamen de talentvolle Amsterdammers op bezoek in Leeuwarden. Zij zegevierden met 1-2.

Het openingsdoelpunt viel halverwege de eerste helft. Nadat beide teams een aantal aardige mogelijkheden hadden gekregen, verraste Darren Sidoel doelman Jesse Bertrams met een hard schot in de korte hoek. De keeper had niet op de inzet gerekend, waardoor de inzet van Sidoel tegen de touwen eindigde. Cassierra verdubbelde niet veel later van dichtbij de score.

Via een rake kopbal van Matthew Steenvoorden kwam SC Cambuur in de tweede helft terug in de wedstrijd, maar de gelijkmaker viel niet meer. Wel kreeg Marvin Peersman voor een lompe overtreding op Cassierra nog een directe rode kaart van scheidsrechter Erwin Blank.

Vorig seizoen uit

Net als in de thuiswedstrijd slaagde SC Cambuur er vorig seizoen op De Toekomst niet in om een goed resultaat neer te zetten tegen Jong Ajax. Via Cassierra, Noa Lang en Eiting stond het halverwege de eerste helft al 3-0. Na rust kwam SC Cambuur door goals van Nigel Robertha terug tot 3-2, maar daar bleef het ook bij.