058-2963300
Historische resultaten SC Cambuur – Jong AZ

Historische resultaten SC Cambuur – Jong AZ

29 november 2019, 15:17

SC Cambuur treft vanavond één van de vier beloften teams die de Eerste Divisie kent: Jong AZ Alkmaar. Het talententeam komt sinds de zomer van 2017 uit op het tweede niveau en is vandaag voor de derde keer te gast in het Cambuurstadion.

Promotie
Jong AZ promoveerde in het seizoen 2016/2017 naar de Eerste Divisie. Het tweede team van de club uit Alkmaar had weinig tot geen concurrentie in de strijd om het kampioenschap. De nummer twee, Kozakken Boys, eindigde op liefst negentien punten van de winnaar van de Tweede Divisie.

Prestaties
Jong AZ debuteerde twee seizoenen geleden in de Eerste Divisie. De Alkmaarders eindigden ‘slechts’ op de zestiende plaats, maar kenden wel een sterke eindspurt. Het team van toenmalig trainer Martin Haar was na 38 wedstrijden slechts vier punten verwijderd van het linker rijtje; geen slecht resultaat. Vorig seizoen deed Jong AZ het wat minder dan in het debuutjaar. De jeugdige Alkmaarders eindigen met 33 punten uit 38 wedstrijden slechts als achttiende. Alleen Jong FC Utrecht en Helmond Sport veroverden minder punten. 

Talentenfabriek
De laatste jaren breken veel talenten door in Alkmaar. Zij rijpen in het beloften team om vervolgens de overstap te maken naar de hoofdmacht van AZ. Wat te denken van Myron Boadu en Calvin Stengs, die onlangs hun debuut in het Nederlands elftal maakten? Boadu en Stengs speelden weliswaar weinig wedstrijden in de Eerste Divisie, maar maakten wel geregeld hun opwachting in Jong AZ toen het beloften team nog uitkwam de Tweede Divisie.

Er zijn nog meer jonge AZ’ers die ofwel inmiddels zijn doorgebroken in het eerste elftal, ofwel op de deur kloppen. Onder meer Owen Wijndal, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan en Ferdy Druijf speelden een behoorlijk aantal wedstrijden in Jong AZ.

Vier ontmoetingen
SC Cambuur en Jong AZ troffen elkaar tot nu toe vier keer. De Leeuwarders trokken drie keer aan het langste eind, de Alkmaarders wonnen eenmaal. De vorige ontmoetingen in het Cambuurstadion eindigden in een overwinning voor de thuisploeg.

Vorig seizoen won SC Cambuur thuis met 2-1 van Jong AZ. Justin Mathieu en Karim Rossi namen namens de thuisploeg de doelpunten voor hun rekening. Op het AFAS Trainingscomplex werd het ook 2-1, maar toen ging de volle buit naar de Alkmaarders. Kevin van Kippersluis redde de eer door in blessuretijd een strafschop tegen de touwen te schieten.

Foto: www.cambuurimages.nl