058-2963300
Historische resultaten SC Cambuur – N.E.C. Nijmegen

8 februari 2019, 14:33

De historische resultaten tussen SC Cambuur en N.E.C. spreken in het voordeel van de bezoekers uit Nijmegen. In totaal speelden de clubs 29 keer tegen elkaar in competitieverband. Zeven keer was er winst voor Cambuur, elf keer werden de punten gedeeld en elf keer won N.E.C. de wedstrijd. In het Cambuurstadion won N.E.C. in competitieverband echter slechts twee keer: in 1966 en 1989.

Nacompetitie
In totaal troffen SC Cambuur en N.E.C. elkaar 36 keer in een officiële wedstrijd. Zes van de ontmoetingen waren in de nacompetitie, waarin N.E.C. meestal als winnaar naar voren kwam. In de nacompetitie van het seizoen 1986/1987 speelden de clubs twee keer tegen elkaar en werd er liefst 17 (!) keer gescoord in twee wedstrijden.

Het eerste duel, dat op 10 juni 1987 werd afgewerkt, werd op zeer overtuigende wijze door Cambuur gewonnen. Circa 9.000 toeschouwers zagen hoe de Leeuwarders gehakt maakten van N.E.C.: 7-0. Drie dagen later ontmoetten de twee clubs elkaar weer, toen in Nijmegen. Die wedstrijd werd met bizarre cijfers door N.E.C. gewonnen. Cambuur scoorde in die wedstrijd vier keer, maar zag de club uit Nijmegen zes doelpunten maken: 6-4.

In de nacompetitie promoveerde DS ’79 uiteindelijk naar de Eredivisie, ten koste van Cambuur. Het seizoen 1986/1987 wordt onder de Cambuur-supporters nog altijd gezien als één van de mooiste seizoenen in de clubhistorie.

Eerder dit seizoen
In de eerste speelronde van het seizoen troffen de teams elkaar in De Goffert. Cambuur leek met lege handen huiswaarts te keren, maar door twee late doelpunten sleepten de Leeuwarders toch nog een punt uit het vuur: 2-2.

Via David Sambissa kreeg Cambuur de eerste kans van de wedstrijd. Zijn inzet eindigde op de paal. Daarna was het de beurt aan N.E.C., dat diverse goede mogelijkheden kreeg. Vlak voor rust werd één van die kansen verzilverd. Tom Overtoom schoot de bal op de handen van Xavier Mous, waarop Anass Achahbar van dichtbij de 1-0 maakte. Na een fout van Robert van Koesveld verdubbelde Sven Braken een kwartier na rust de score.

N.E.C. bleef aandringen en ging op jacht naar een derde goal, maar de Leeuwarders gaven geen doelpunt meer weg. Daardoor konden zij in de slotfase zelf nog wat doen. Door een eigen doelpunt van Frank Sturing kwam Cambuur vlak voor tijd terug in de wedstrijd. Vervolgens maakte de debuterende Emmanuel Mbende diep in de blessuretijd de gelijkmaker.