058-2963300

Historische resultaten SC Cambuur – PEC Zwolle

20 december 2014, 14:13

SC Cambuur en PEC Zwolle hebben door de jaren heen een flinke onderlinge historie opgebouwd. Inclusief nacompetitie-, beker- en competitiewedstrijden hebben de clubs al 65 keer tegen elkaar gespeeld. Kijkend naar de historische resultaten, dan komt PEC Zwolle er iets vaker als winnaar uit. In totaal won de Zwolse club dertig keer. SC Cambuur stapte van de 65 ontmoetingen twintig maal als winnaar van het veld en vijftien keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.

Vorig seizoen
SC Cambuur en PEC Zwolle namen het vorig seizoen tweemaal tegen elkaar op in competitieverband. Beide keren kwam de thuisspelende ploeg als winnaar uit de strijd. In Zwolle eindigde de wedstrijd in 2-0 en in Leeuwarden werd het 3-1.

In de heenwedstrijd in het IJsseldeltastadion boekte PEC Zwolle een verdiende overwinning. De Leeuwarders hielden lang stand, maar moesten in het laatste gedeelte van de wedstrijd twee doelpunten toestaan.

Het eerste Zwolse doelpunt viel na bijna zeventig minuten spelen. Uit de rebound schoot Guyon Fernandez, die op dit moment clubloos is, de 1-0 binnen. Niet veel later gaf scheidsrechter Björn Kuipers de Zwollenaren een strafschop. Het buitenkansje werd benut door Rochdi Achenteh, die voor de 2-0 eindstand zorgde.

Overwinning in Leeuwarden
Een paar maanden later waren in Leeuwarden de rollen omgedraaid. SC Cambuur was sterk uit de winterstop gekomen en daar werd PEC Zwolle het slachtoffer van. Met Martijn Barto in de punt van de aanval denderden de Leeuwarders over de bezoekers heen.

Na een kleine tien minuten spelen zorgde PSV-huurling Marcel Ritzmaier voor de openingstreffer. De Oostenrijker poortte zijn tegenstander en passeerde met een mooie stift PEC Zwolle-doelman Diederik Boer. Voor rust drukte Martijn Barto het krachtsverschil tussen de twee ploegen uit door de 2-0 te maken.

Een paar minuten na rust zorgde diezelfde Barto voor de beslissing in de wedstrijd door de 3-0 te maken. Mateusz Klich maakte tien minuten voor tijd nog wel de 3-1, maar meer dan een eretreffer voor de Zwollenaren was het niet.

2009-2011
In de jaren 2009 en 2011 troffen SC Cambuur en PEC Zwolle elkaar bizar vaak. In het seizoen 2008/2009 speelden de clubs zes (!) officiële wedstrijden tegen elkaar: twee in de competitie, één in de beker en drie in de nacompetitie. In de play-offs kwamen de Leeuwarders in dat seizoen na een drieluik als winnaar uit de strijd, maar in de finaleronde ging SC Cambuur na strafschoppen onderuit tegen Roda JC.

Twee seizoenen later troffen de clubs elkaar weer in de nacompetitie. Ditmaal kwamen de Zwollenaren als winnaar uit de strijd. Net als SC Cambuur lukte het PEC Zwolle ook niet om te promoveren. In de finaleronde bleek VVV-Venlo net iets te sterk te zijn voor de Zwolse club.