058-2963300

Historische resultaten SC Cambuur – PSV

11 september 2015, 9:49

De manschappen van Henk de Jong krijgen komende zaterdag een kans om historie te schrijven. Het is SC Cambuur namelijk nog nooit gelukt om PSV in een officiële wedstrijd te verslaan. De twee clubs speelden in het verleden vijftien keer tegen elkaar. Twaalf keer ging de winst naar de Eindhovenaren, drie maal eindigde het duel in een gelijkspel.

Knap gelijkspel
De laatste keer dat SC Cambuur een punt wegsnoepte bij PSV, was in augustus 2013. Op de dag dat de club uit Eindhoven haar honderdjarig bestaan vierde, dienden de Leeuwarders niet als feestmaal.

Onder toeziend oog van onder meer Guus Hiddink, lukte het PSV niet om een vuist te maken tegen SC Cambuur. Door een combinatie van veel inzet en af en toe goed veldspel, eindigde de wedstrijd in het Philips Stadion in 0-0.

Vorig seizoen
SC Cambuur verloor sinds de terugkeer in de Eredivisie tweemaal met 1-2 in het Cambuur Stadion van PSV. Het afgelopen seizoen, op 24 januari 2015, legde het team van Henk de Jong een goede wedstrijd op de mat tegen de club die later dat seizoen landskampioen werd.

Het initiatief lag de eerste helft bij SC Cambuur. Nadat eerst Bartholomew Ogbeche tot tweemaal toe dicht bij de openingstreffer was, werd een schot van Sinan Bytyqi even later gekeerd door PSV-goalie Jeroen Zoet. Vlak voor rust moest de thuisploeg, die het betere van het spel had, toch een doelpunt incasseren. Op aangeven van Jetro Willems zorgde Georginio Wijnaldum voor de 0-1 ruststand.

De mannen van Henk de Jong hadden het na rust een stuk lastiger tegen PSV. Toen Memphis Depay, inmiddels uitkomend voor Manchester United, de 0-2 maakte, leek de wedstrijd beslist. Het aansluitingsdoelpunt van Daniël de Ridder kwam te laat voor SC Cambuur.

Uitwedstrijd in Eindhoven
Vier maanden voor de wedstrijd in Leeuwarden, speelde SC Cambuur in Eindhoven de uitwedstrijd tegen PSV. Ook toen slaagden de geel-blauwen er niet in om een punt of meer over te houden aan een duel met PSV. Het werd liefst 4-0 voor de landskampioen.

PSV kwam na meer dan twintig minuten spelen – tegen de verhouding in – op een 1-0 voorsprong. Luuk de Jong kopte raak na een afgemeten vrije trap van Adam Maher. Een kwartier later viel ook de 2-0, toen een mislukte voorzet van Jetro Willems achter de uitglijdende Leonard Nienhuis verdween.

De 3-0 en 4-0 vielen pas in de slotfase van de wedstrijd. SC Cambuur stond toen al lang met tien man op het veld, want Lucas Bijker ontving vlak voor rust zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.