058-2963300

Historische resultaten SC Cambuur – sc Heerenveen

13 februari 2015, 10:44

Of je het nou ‘De Derby’,  ‘De Derby van het Noorden’, of ‘De Friese Derby’ noemt, iedereen weet waar je het over hebt: het duel tussen SC Cambuur en sc Heerenveen. Aanstaande zondag staat dé wedstrijd van het seizoen weer op het programma in Leeuwarden.

De twee clubs troffen elkaar de afgelopen seizoenen drie keer. Eén keer won Cambuur, eenmaal ging de winst naar Heerenveen en de derde wedstrijd eindigde in een gelijkspel. In totaal werd Cambuur – Heerenveen 26 keer in competitieverband gespeeld. De historische uitslagen spreken in het voordeel van de Leeuwarders: tien keer won Cambuur, tien keer werd er gelijkgespeeld en zes keer was er winst voor Heerenveen.

Legendarische overwinning
Nadat Cambuur vorig seizoen in Heerenveen de eerste derby verloor (2-1), stond later dat seizoen de return in het Cambuur Stadion op het programma. Het werd een memorabele dag voor het Cambuurpubliek.  Met Bartholomew Ogbeche als debutant lieten de Leeuwarders de provinciegenoot uit Heerenveen alle hoeken van het veld zien.

Binnen afzienbare tijd stond Cambuur op voorsprong. Na goed doorkoppen van de Nigeriaanse debutant tekende Feyenoord-huurling Elvis Manu voor de vroege 1-0 in Leeuwarden. De thuisploeg verdubbelde vlak voor rust de score. Op aangeven van Marcel Ritzmaier zorgde Ogbeche ervoor dat de twee ploegen met een 2-0 stand  de kleedkamers opzochten.

Ook na rust was Cambuur de bovenliggende partij. Twintig minuten voor tijd besliste Jody Lukoki -die in de vorige derby ook al scoorde –  de wedstrijd door de 3-0 binnen te prikken. De 3-1 van Alfred Finnbogason, die vlak voor tijd viel, was niet meer dan een eretreffer voor het zoek gespeelde team van Marco van Basten.

Heenwedstrijd
Cambuur en Heerenveen treffen elkaar komende zondag voor de tweede keer dit seizoen. De eerdere ontmoeting vond plaats in het Abe Lenstra Stadion en ondanks dat de Leeuwarders op een 2-0 achterstand kwamen, namen zij een punt mee naar huis.

Binnen recordtijd lag de bal op de stip voor sc Heerenveen, nadat Leonard Nienhuis Mark Uth had gevloerd. De Duitser ging zelf achter de bal staan, bleef kalm en zorgde voor een 1-0 voorsprong voor Heerenveen. Cambuur kreeg in de eerste helft een paar kansen om de 1-1 te maken, maar de gelijkmaker bleef voor rust uit.

De massaal meegereisde supporters zagen Cambuur na rust een geweldige comeback maken. Heerenveen kwam vlak na rust op een 2-0 voorsprong door een eigen doelpunt van Marlon Pereira, maar daarna was het de beurt aan de Leeuwarders. Eerst zorgde Ogbeche voor de aansluitingstreffer en niet veel later kopte Etiënne Reijnen raak: 2-2.