058-2963300

Historische resultaten SC Cambuur – Vitesse

15 januari 2016, 10:24

SC Cambuur en Vitesse hebben elkaar in het verleden al vaak ontmoet: liefst 55 keer. Morgenavond nemen de clubs het voor de 56e keer tegen elkaar op. De historische resultaten spreken licht in het voordeel van de bezoekers uit Arnhem. Zij versloegen SC Cambuur in het verleden twintig keer. De Leeuwarders zegevierden zeventien maal, achttien keer eindigde het duel in een gelijkspel.

Wedstrijden in Leeuwarden
Vitesse heeft het historisch gezien lastig in Leeuwarden. De Arnhemmers speelden 27 keer een wedstrijd in het hoge noorden. Twaalf keer eindigde het duel in het voordeel van SC Cambuur. Negen keer werd er gelijkgespeeld, Vitesse nam slechts zes maal de punten mee naar Arnhem.

Terugkeer naar Eredivisie
Sinds de terugkeer van SC Cambuur op het hoogste niveau, wonnen de geel-blauwen eenmaal van Vitesse. Dat gebeurde aan het einde van het eerste seizoen van de Leeuwarders op het hoogste niveau. Bij velen zal deze wedstrijd nog in het geheugen gegrift staan, want dankzij een spectaculaire 4-3 overwinning werd handhaving op Eredivisie-niveau bewerkstelligd.

We blikken nog even terug op dat zinderende duel. Hoewel SC Cambuur voorafgaand aan het duel met Vitesse geen acute degradatiezorgen kende, was handhaving nog geen feit. Dat veranderde die zaterdagavond. Het publiek in het Cambuur Stadion werd een heus spektakelstuk voorgeschoteld en kreeg liefst zeven doelpunten te zien.

SC Cambuur kwam tot twee keer toe op achterstand, maar knokte zich beide keren terug. Martijn Barto werd de held van de avond. De spits maakte twee doelpunten, waaronder de winnende. Zijn laatste maakte hij twintig minuten voor tijd op aangeven van Jody Lukoki. “We hebben het op eigen kracht gedaan. Ik ben zó trots, op de jongens, op de club, op iedereen”, jubelde Henk de Jong.

Eerder dit seizoen
SC Cambuur begon slecht aan het huidige Eredivisieseizoen en moest in de vierde speelronde op bezoek bij Vitesse. Het werd geen mooie middag voor de manschappen van Henk de Jong, want zij verlieten het veld van de GelreDome met een 4-1 nederlaag.

Al vroeg in de wedstrijd kreeg de thuisploeg een strafschop, die benut werd door Lewis Baker. Op prachtige wijze maakte Sander van de Streek na een halfuur spelen gelijk, maar Abiola Dauda zorgde er niet veel later voor dat Vitesse weer op voorsprong stond.

In de tweede helft bleef de 2-1 lang op het scorebord staan, maar echt goede kansen op de gelijkmaker kreeg SC Cambuur niet. Guram Kashia en Dominic Solanke zorgden er in de slotfase voor dat de Leeuwarders met een fikse nederlaag huiswaarts werden gestuurd.

Laatste vijf onderlinge competitieduels
30-08-2015 Vitesse – SC Cambuur 4-1
04-02-2015 SC Cambuur – Vitesse 0-2
16-08-2014 Vitesse – SC Cambuur 2-2
12-04-2014 SC Cambuur – Vitesse 4-3
01-12-2013 Vitesse – SC Cambuur 3-0

Foto: www.dijksfotografie.com