058-2963300

In memoriam: clubarts Bertus Homminga

6 maart 2021, 10:00

09-01-1952 Bolsward
06-03-2020 Leeuwarden

Vandaag precies een jaar geleden ontviel ons met Bertus Homminga een alom gerespecteerd lid van de Cambuur-familie. In alle coronahectiek is dit verdrietige nieuws destijds ietwat ondergesneeuwd en daarom willen we hem op deze manier alsnog de eer bewijzen die hem toekomt.

De naam Homminga zal niet bij iedere Cambuur-supporter bekend in de oren klinken en dat was nou ook precies wat hem zo bijzonder maakte. Een stille, maar belangrijke kracht op de achtergrond die met zijn kennis en kunde een baken van rust was voor de spelers en technische staf.

Dokter Homminga, of ‘DOC’ zoals eigenlijk iedereen binnen de club hem noemde, is bijna 15 jaar actief geweest als clubarts bij het eerste elftal van SC Cambuur en was ook nog een periode actief als clubarts bij ARIS Leeuwarden. Hij deed dat altijd met veel plezier en toewijding. Zijn betrokkenheid bij zijn patiënten maakte hem alom geliefd, maar wat Homminga misschien nog wel meer kenmerkte was zijn rustgevende energie. Nagenoeg iedereen die met hem heeft gewerkt noemt als eerste zijn vermogen om iemand op zijn of haar gemak te stellen en het ontspannen gevoel wat je van hem kreeg. Een niet onbelangrijke eigenschap als je je moet bewegen in de dynamiek van de kleedkamer met alle bijbehorende (wedstrijd)spanning en rituelen.

Ook na zijn tijd als clubarts bleef hij een frequente bezoeker van de wedstrijden van zijn club. In weer en wind en ongeacht de stand op de ranglijst zat Bertus met zijn vrouw Henriëtte op de tribune van het Cambuur Stadion. Altijd goed op de hoogte van de opstellingen van beide teams en altijd op een positieve manier achter de club. Het Cambuurvirus sloeg ook over op zijn kinderen Pam, Rik en Han. ‘DOC’ was een echte gezinsman en regelmatig gingen ook de andere leden van het gezin mee naar het stadion.

Homminga overleed op 6 maart van het vorige kalenderjaar en mocht slechts 68 jaar oud worden. We zullen ons Bertus met een warm gevoel blijven herinneren en wensen Henriette en kinderen de kracht om zonder hem door te gaan.

Foto: www.dijksmedia.nl

Dokter Homminga geheel rechts in zijn karakteristieke houding in het kampioensjaar 2012/2013.