058-2963300

Innovatief onderwijsprogramma Playing for Success viert jubileum

11 november 2014, 11:15

Vijf jaar geleden openden de deuren van de eerste Playing for Success leercentra bij Nederlandse betaald voetbalclubs. Inmiddels hebben zo’n 10.000 leerlingen tussen 9 en 14 jaar weer plezier in school gekregen dankzij Playing for Success. Alle reden om even stil te staan bij de geweldige resultaten van dit unieke project.

“Playing for Success gebruikt de bijzondere sfeer en de uitdagende wereld van het topvoetbal om kinderen een duwtje in de rug te geven,” zegt Irene de Kort van KPC Groep. Vijf jaar geleden haalde zij het van oorsprong Engelse onderwijsconcept naar Nederland, met succes. De Kort: “Veel harder dan de afgelopen vijf jaar konden we niet groeien.“

Het naschoolse programma is bedoeld voor kinderen van 9 tot 14 die op school niet de prestaties leveren die van hen worden verwacht. Vaak heeft dat sociaal-emotionele redenen. De bijzondere locatie, de intensieve begeleiding en de contacten met de spelers zorgen ervoor dat kinderen weer ervaren dat ze wel degelijk kunnen leren en dat leren ook gewoon leuk kan zijn. Het hele stadion wordt ingezet bij allerlei opdrachten die te maken hebben met taal, rekenen of ICT. Playing for Success noemt het Leren met een WOW-factor.”

Ook bij SC Cambuur draait Playing for Success al een aantal jaar op volle toeren. Onder leiding van oud-speler René van Rijswijk en meerdere professionals uit het onderwijs is het stadion dan even van de kinderen van Playing for Success. Voor de club en haar maatschappelijke stichting ‘Cambuur Verbindt’ een uitgelezen manier om iets terug te doen en te geven aan de maatschappij.

Playing for Success zit vol ambities. Sinds 2011 hebben, met steun van Het Platform Beroepsonderwijs, zo’n 500 jongeren die vroegtijdig hun school dreigden te verlaten deelgenomen aan een  aangepast programma, gericht op doorstroming naar opleiding of werk. Aan het programma werd deelgenomen door 4 roc’s. De eerste resultaten worden binnenkort gepresenteerd. In Rotterdam worden successen geboekt met een leercentrum bij Rotterdam Basketball College. En ook buiten de sport blijkt het innovatieve onderwijsconcept aan te slaan. In Den Haag wordt samengewerkt met het AFAS Circustheater. In Almere werd vorig jaar een leercentrum geopend bij Stadslandgoed De Kemphaan. In februari gaat Playing for Success van start in de Schouwburg van Almere.

“Er is nog een wereld te winnen,” vindt Irene de Kort.  We zijn nog lang niet klaar in het betaald voetbal, maar in principe kunnen we op elke WOW-locatie een leercentrum starten. Met name de culturele sector en de groensector lenen zich hiervoor. Toen we vijf jaar geleden startten was ons doel om jaarlijks 18.000 kinderen weer plezier in het leren te geven. Die doelstelling staat nog steeds overeind.”

Foto: PfS Leeuwarden