058-2963300
JAARCIJFERS: ingecalculeerd verlies ondanks recordomzet

JAARCIJFERS: ingecalculeerd verlies ondanks recordomzet

1 november 2023, 10:00

Over het seizoen 2022/2023 kunnen we in de basis heel kort zijn: teleurstellend. Want dat was het voor SC Cambuur in met name sportief opzicht. Het streven was om handhaving te bewerkstelligen en zo de stap naar het nieuwe stadion te maken als Eredivisionist. Het verhaal is bekend: met een zeventiende plaats is dat niet gelukt en ook de oplevering van het nieuwe stadion moest worden uitgesteld.

Ook financieel gezien laten de gevolgen daarvan zich voelen: over het voorbije boekjaar 2022/2023 heeft SC Cambuur een verlies geleden van € 1,65 miljoen. Dat is een fors, maar wel ingecalculeerd verlies. Deze werd namelijk voorafgaand aan het seizoen al gedekt door externe financieringen en de verkoop van certificaten.

Het Eigen Vermogen (EV) van de club is dan ook gestegen met € 137.000,- naar € 1,18 miljoen en SC Cambuur is door de KNVB andermaal ingedeeld in de gezonde categorie volgens het Financial Rating System van de voetbalbond.

Voor wat de omzet van de BVO betreft was er met records op het gebied van zowel sponsoring, ticketing als horeca goed nieuws te melden. De totale netto omzet was met € 10,86 miljoen hoger dan ooit en daarmee is een clubrecord gevestigd.

Al met al staat de club er dus ondanks een rood en sportief teleurstellend boekjaar goed voor en laat de prognose voor het seizoen 2023/2024 ook weer zwarte cijfers zien. De transfer van Alex Bangura naar Middlesbrough FC valt ook in het huidige jaar.

Algemeen directeur Ard de Graaf licht de jaarcijfers toe: “Laten we voorop stellen dat het seizoen 2022/2023 niet is geworden wat we er allemaal van hadden gehoopt. Daar moeten we zeker niet voor weglopen. We hebben getracht met extra financiële middelen handhaving te bewerkstelligen en dat is om verschillende redenen niet gelukt. Daar hebben we echter financieel gezien, zoals we dat in het verleden ook nooit hebben gedaan, geen ongeoorloofde risico’s in genomen en de club staat er richting het nieuwe stadion gewoon goed voor. Dat blijkt wel uit het Eigen Vermogen, de recordomzet van het afgelopen jaar en de verwachtingen voor de komende seizoenen.”

Klik hier voor het Jaarverslag seizoen 2022-2023.

In het licentiesysteem van de KNVB is SC Cambuur, op basis van de jaarrekening 2022/2023 en de prognose 2023/2024, met 22 punten ingedeeld in de gezonde categorie volgens het zogenaamde ‘financieel ratingsysteem’ (FRS).

Foto: Cambuur Media