058-2963300
JAARCIJFERS | Tevredenheid ondanks rode cijfers

JAARCIJFERS | Tevredenheid ondanks rode cijfers

24 november 2021, 14:00

Het is nooit saai bij SC Cambuur, maar de afgelopen jaren waren zelfs voor onze club zeer turbulent te noemen. In het seizoen 2020/2021 was dat niet anders en hebben we als direct gevolg van de coronaproblematiek nagenoeg het hele jaar moeten spelen zonder onze supporters en sponsoren in het stadion. Sportief gezien heeft dit niet geleid tot problemen. Sterker nog: het werd het beste seizoen uit onze clubhistorie met het fantastische kampioenschap en liefst 92 punten en 109 gemaakte treffers.

Financieel gezien heeft dit daarentegen wel de nodige consequenties gehad en hebben we na tien jaar van zwarte cijfers op rij een negatief resultaat in de boeken staan. Toch heerst er tevredenheid over de jaarcijfers en is de schade relatief beperkt gebleven.

In het seizoen 2020/2021 waren er vrijwel geen inkomsten uit losse kaartverkoop (zowel voor supporters als sponsoren), horeca rondom de wedstrijden en evenementen in het stadion. De NOW en TVL regelingen vanuit de overheid hebben dit voor een groot gedeelte gecompenseerd, waardoor we voor de uitbetaalde premies op een break-even resultaat waren afgestevend. Dit is zelfs inclusief een forse stijging van de kosten die direct te maken hebben met de coronamaatregelen (onder andere wekelijks testen en extra kosten live uitzendingen ESPN).

Echter, de premies die betaald moesten worden ten gevolge van de promotie naar de Eredivisie (ook deels aan vorige clubs van aangetrokken spelers) hebben geleid tot het uiteindelijk negatieve resultaat van € 395.000,-. Het Eigen Vermogen (EV) staat nu op een negatief saldo van € 283.000,-. Dat dit cijfer lager ligt is mede te danken aan de verkoop van certificaten (€ 107.000,-).

In wat een door de pandemie geplaagd moeilijk jaar was hebben we daarmee de schade relatief beperkt weten te houden. Daarnaast staan we door alles wat we hebben meegemaakt dichter dan ooit bij onze supporters en sponsoren en staat er voldoende (transfer)waarde op het veld om optimistisch naar de toekomst te kijken.

Financieel directeur Gerald van den Belt licht de jaarcijfers toe:
“Gezien de uitdagende omstandigheden waarin we het afgelopen jaar hebben moeten opereren mogen we al met al tevreden zijn met deze cijfers. Het blijft natuurlijk zonde dat we het sportieve succes niet hebben kunnen verzilveren doordat het stadion leeg moest blijven. Toch hebben we mede dankzij de fantastische steun van onze supporters en sponsoren de schade weten te beperken en hebben we vol ingezet op het bij elkaar houden van de selectie om zo de kans op handhaving te vergroten. We hebben de mogelijkheid gehad om in de zwarte cijfers terecht te komen door de verkoop van één of meerdere van onze sterkhouders, maar dit hebben we met het oog op de lange termijn bewust niet gedaan.”

Klik hier voor het Jaarverslag seizoen 2020-2021

In het licentiesysteem van de KNVB is SC Cambuur, op basis van de jaarrekening 2020-2021 en de prognose 2021-2022, met 18 punten ingedeeld in de gezonde categorie volgens het zogenaamde ‘financieel ratingsysteem’ (FRS).