058-2963300

Jeugdopleiding SC Cambuur volop in ontwikkeling

8 december 2014, 11:56

SC Cambuur en FC Groningen gaan de gezamenlijke jeugdopleiding herstructureren. Dat is de uitkomst van het nieuwe voetbalbeleidsplan van de RVO, waar technisch verantwoordelijken van beide clubs de afgelopen weken aan hebben gewerkt.

Als direct gevolg hiervan wordt onder andere het C2-elftal van SC Cambuur uitgebreid met tweedejaars C-junioren waardoor het geen C2, maar een C1-elftal wordt. Per leeftijdscategorie worden 8 tot 10 spelers opgenomen in een team. Hierdoor spelen ‘de besten met de besten’ en gaat de doorstroming naar een volgend elftal natuurlijker.

Dat laatste is meteen één van de belangrijkste speerpunten van het nieuwe beleidsplan. De doorstroming van het amateurvoetbal naar het betaalde voetbal moet in het belang van het kind en zijn ontwikkeling zo krachtig en natuurlijk mogelijk.

In de nieuwe situatie blijven kinderen dan ook zo lang mogelijk in hun eigen omgeving. Pas als tweedejaars E-pupil wordt (eerst in de voetbalschool) Leeuwarden de vaste trainingslocatie, daarvoor trainen F-pupillen en E-Pupillen op een locatie dichtbij hun woonplaats. Deze talenten blijven vervolgens 4 jaar in Leeuwarden trainen, en -bij doorstroming- daarna 4 jaar in Groningen. Hierna volgt dan mogelijk de uitstroming naar het eerste elftal van SC Cambuur.

Daarnaast wordt nog meer dan nu al het geval is ingezet op het herkennen van talent op jonge leeftijd. Dit heeft als grote voordeel dat talenten sneller vertrouwd raken met trainen op hoog niveau en ze stap voor stap kunnen worden opgeleid tot beroepsvoetballer.

De ambitie van de RVO FC Groningen/Cambuur is om op termijn een top 5 (jeugd)opleiding in Nederland te worden.

Op dit moment zijn naast het D1 en C2-elftal de volgende SC Cambuur jeugdexponenten actief in de opleiding:

Beloften
4/5 spelers (per wedstrijd verschillend)
RVO FC Groningen/Cambuur
O19 – Pier Veldman
O18 – Kevin Wilpstra
O17 – / O16 – Joep van de Haar, Mark Westra
O15 – Gabriël Fernando, Werner Bouma, Max de Jong, Nick Kleen en Wilko van der Kooi

Foto: www.dijksfotografie.com