058-2963300
Jeugdteams SC Cambuur gaan ongeslagen de herfst in

Jeugdteams SC Cambuur gaan ongeslagen de herfst in

25 september 2016, 20:43

Een nieuw begin voor de jeugdopleiding van SC Cambuur. Zo kun je het noemen nu de jeugdopleiding, na een jarenlange samenwerking met FC Groningen, weer op eigen benen staat. Met vier teams is SC Cambuur het seizoen 2016/2017 ingegaan. De onder-19 (A1), onder-17 (B1) en onder-15 (C1) moeten onderaan beginnen en hopen in de komende jaren in competitieverband weer te mogen strijden met de beste teams van Nederland.

Onder-13 lijdt in Groningen eerste puntenverlies
SC Cambuur onder-13 kwam de laatste seizoenen al uit op het hoogste niveau maar degradeerde uit de hoogste divisie. Het jongste jeugdteam won de eerste twee duels maar kwam in Groningen niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Groningen onder-12. “De verwachting voor dit seizoen is dat we de meeste duels zullen winnen. Na de 0-0 is die niet veranderd,” aldus trainer Elwin van Keulen. “De weerstand is anders dan in de afgelopen jaren. Nu zullen de oefenduels van een topniveau zijn en zullen we die vanuit een ander perspectief benaderen.”

De intenties van Cambuur op sportpark Corpus den Hoorn waren duidelijk zichtbaar. Voor niet minder dan drie punten waren spelers en staf naar Groningen gekomen. De in het blauw gestoken formatie was in het eerste half uur de betere ploeg en loste ook de meeste schoten op doel. Maar de beste kans was uitgerekend voor de thuisploeg. Een lange bal belandde achter de verdediging en doelman Johan Zuidema voorkwam met een reflex een achterstand. Van Keulen: “We hebben de eerste helft gedomineerd. We hadden veel balbezit en we speelden met name op de helft van de tegenstander. Maar je moet wel uitkijken. Als je zelf niet scoort kun je je geen fouten veroorloven.”

Elwin van Keulen had wel een verklaring voor het feit dat er voor rust niet gescoord werd. “We speelden tot de zestien goed en dynamisch. Maar onze schoten misten kracht en richting. Er was weinig ruimte om een goede eindpass te geven en daarbij stond Groningen goed georganiseerd.” Na de hervatting probeerde Cambuur de winnende treffer te forceren. Het spel werd wat minder zorgvuldig maar er werden wel een aantal gevaarlijke momenten in de Groningse doelmond gecreëerd. Maar het was telkens net niet. Ook belandde een vrije trap nog op de lat. Aan de andere kant hield Groningen het geloof en kwam het er een aantal malen gevaarlijk uit.

“We zijn tot de conclusie gekomen dat dit een interessante wedstrijd was,” verklaarde Van Keulen. De tegenstander stond goed maar als je kijkt naar de kansen en het balbezit dan waren we wel bovenliggend. De drang om te scoren was vandaag zo groot dat dit niet is gelukt. Dat is jammer maar aan de andere kant is deze wedstrijd een interessante ontwikkeling voor de spelers geweest.”  Ruim twee maanden is SC Cambuur onder-13 nu onderweg. Trainer Elwin van Keulen is tevreden met de manier waarop de jongens bezig zijn. “In kwaliteit zit de groep dicht bij elkaar. De totale indruk is goed en met deze talentvolle groep is het prettig om mee te werken. De groep is zelfstandig en erg gedreven. Ze stoppen er ongelooflijk veel energie in.”

Onder-15 grijpt de vierde zege van het seizoen
In de 2de divisie D heeft SC Cambuur onder-15 nog altijd geen schade opgelopen. Gemakkelijk ging het tegen de leeftijdsgenoten van WSV onder-15 echter niet. Cambuur begon met vijf tweede- en zes eerstejaars spelers sterk aan de wedstrijd. Jorn Jongsma opende na een mooi lopende aanval over de flanken de score. De gasten uit Apeldoorn kwamen echter sterk terug en namen zelfs de leiding. “Door de snelheid en kracht bij WSV hadden we het soms lastig. We gaven veel ruimte in de rug weg en hier scoorden zij ook het tweede doelpunt uit,” vertelde trainer Fedrik Houtstra.

Toch werd er nog gerust met een gelijke stand. In de tweede 35 minuten werd de tactiek veranderd en kon alsnog de zege worden binnengehaald. Houtstra: “Doordat wij twintig meter terug zakten wist WSV niet wat ze met hun opbouw moesten waardoor wij ze onder druk konden zetten. We kregen controle over de wedstrijd en kwamen snel op 4-2, In die fase had de score flink op kunnen lopen maar dat lieten we na. Daarna zakte de wedstrijd wat in. We konden het niveau niet vasthouden maar kwamen ook niet in de problemen.”

“Ik ben benieuwd hoe we ons gaan houden in deze competitie, met name omdat in deze leeftijdsgroep de fysieke verschillen wel groot kunnen zijn. Tot nu toe gaan we daar steeds beter mee om. Tegenstanders zakken vaak tegen ons in en spelen op de counter. Dat maakt het soms wel moeilijk om door de muur heen te spelen. Dat zal samen met het omgaan met de fysieke weerstand de grootste uitdaging voor ons worden in de competitie. Dit is een erg dynamisch team met relatief veel jonge spelers. Spelers lossen alles zoveel mogelijk voetballend op. Daar moeten we het ook van hebben.”

Ook voor de onder-15 geldt dat het belangrijk is om zoveel mogelijk te oefenen tegen andere BVO’s. “In die oefenwedstrijden kunnen we de spelers meer uitdagen in het tempo van het spel. Daarin merken we dat we goed mee kunnen met andere BVO’s en we dus talentvolle spelers hebben. Dat is goed om te zien. In augustus hebben we al regelmatig geoefend tegen andere BVO’s en al die wedstrijden hebben we gelijk gespeeld,” aldus trainer Fedrik Houtstra.

Onder-17: “De spelers moeten elke wedstrijd het maximale eruit halen”

Het was een vrij weekeinde voor SC Cambuur onder-17. Ook deze ploeg is reeds enkele maanden bezig en trainer Jan Sierksma kijkt tevreden terug op de eerste fase van het nieuwe seizoen. Een gewenningsperiode, volgens de trainer. “Mijn team is volop in ontwikkeling. De eerste fase van het seizoen stond in het teken van elkaar beter leren kennen. We moesten nog een team worden hoewel veel spelers al eerder met elkaar hebben gespeeld.” Over zijn werkwijze is Sierksma duidelijk: “Ik ben veeleisend naar de jongens toe. Voor de spelers is het wennen aan hetgeen er gevraagd wordt als je bij ons komt spelen. Dit geldt zeker voor spelers die van een amateurclub komen.”

“De trainingsintensiteit is bij ons hoger dan bij een amateurclub en vraagt veel van de spelers. Maar ik heb in de eerste fase zeker een beeld kunnen krijgen van de ontwikkelkansen van de spelers.” De onder-17 komt dit seizoen uit op het vierde niveau en oefent derhalve veel tegen andere BVO’s. “Een paar keer hebben we al een goed resultaat behaald tegen teams die enkele niveaus hoger spelen. Dat geeft de jongens dan ook vertrouwen,” aldus Sierksma. “Dit is een fijne groep om mee te werken. Er hangt een positieve sfeer en de jongens willen er alles aan doen om beter te worden. Inmiddels zijn ze ook wel gewend geraakt aan de manier waarop ik werk en wat ik van hun vraag.”

“Elke dag als ik met mijn spelers en staf op het veld sta geniet ik daarvan. We proberen iedere speler zo goed mogelijk te helpen bij zijn ontwikkeling. Ik maak geen onderscheid tussen een competitie- en een oefenwedstrijd. Een wedstrijd is een wedstrijd. Ik verwacht dan ook dat iedere speler elke wedstrijd het maximale eruit haalt. We moeten de motivatie in onszelf zoeken om op ieder moment tot deze prestaties te komen. De doelstelling voor dit seizoen is dan ook om elke speler zo optimaal mogelijk te ontwikkelen, zodat hij ook in de toekomst van waarde kan zijn voor onze club. Na de gewenningsfase verwacht ik dat de spelers meer initiatief en verantwoordelijkheid nemen, zowel binnen als buiten te lijnen,” besluit trainer Jan Sierksma.

Onder-19 haalt hard uit
Met trainer Hugo Alves Velame aan het roer begon SC Cambuur onder-19 het seizoen met een gelijkspel tegen de Bergum BCV Combinatie. In de duels daarop was het prijsschieten voor de ploeg uit Leeuwarden. Zo werden Buitenpost, Winsum en VEV67 aan de zegekar gebonden. In die drie wedstrijden werden liefst achttien treffers gemaakt. Toch was de trainer na afloop van het duel met VEV’67 niet geheel tevreden. “We wonnen weer gemakkelijk maar haalden niet ons gewenste niveau,” aldus Hugo. “We speelden vooral in de eerste helft in een te laag tempo en niet agressief genoeg zonder bal. Het is aan ons om te allen tijde vanuit organisatie en concentratie te spelen.”
Foto’s: Jan Westman Fotografie
20160918jw12807 20160918jw12810 20160918jw12814 20160918jw12817