058-2963300
Kansen missend SC Cambuur onderuit in eigen huis

Kansen missend SC Cambuur onderuit in eigen huis

6 augustus 2022, 22:01

Henk de Jong is terug waar hij hoort: op de bank van SC Cambuur bij een officiële wedstrijd in de Eredivisie. Dat is de belangrijkste conclusie van vanavond na het openingsduel van het nieuwe seizoen in het eigen Cambuur Stadion tegen Excelsior Rotterdam. Dat is ook meteen het enige winstpunt, of het moet de evenaring van het record van PSV uit 2016 zijn: meer dan 3,5 verwachte doelpunten (Expected Goals) achter je naam voetballen, maar niet tot scoren komen. Het leverde een 0-2 eindstand op en daarmee zijn de druiven in Leeuwarden momenteel even heel zuur.

Met van de nieuwelingen alleen João Virginia in de basiself en met Mitchel Paullissen enigszins verrassend vanaf de linksbuiten begon SC Cambuur in een uitverkocht Cambuur Stadion (met uitzondering van het uitvak) aan de jacht op de eerste drie punten van het nieuwe Eredivisiejaar.

Dat moest gebeuren tegen de club die tot vrijwel ieders verbazing en vooral op onnavolgbare wijze wist te promoveren. De bizarre beelden vanuit Den Haag kunt u zich vast nog herinneren en zo wist trainer Marinus Dijkhuizen, die we hier natuurlijk nog heel goed kennen en veel gunnen, te profiteren.

Met nagenoeg hetzelfde team als waarmee hij dat kunstje flikte (alleen Kharchouch speelde vorig seizoen niet bij Excelsior van de basiself van vanavond) werd het een wedstrijd met een duidelijk spelbeeld: SC Cambuur had de bal, heel veel de bal, en Excelsior loerde op de counter om gevaarlijk te worden.

Helaas voor SC Cambuur en alles wat geel-blauw is leidde dat al snel tot een beloning, toen Maulun uit een afgeslagen aanvallende corner de bal verkeerd wegkopte en Excelsior op de counter kon toeslaan. Het was uiteindelijk Feyenoord-huurling Azarkan die de bal uit een lastige hoek in het zijnet wist te werken.

Even slikken en weer doorgaan, want er was immers nog genoeg tijd en buiten dit Rotterdams wapenfeit nog geen vuiltje aan de lucht geweest. Dat deed de ploeg van De Jong ook en tot kansen zou het ook leiden. Jacobs kwam tot zeker drie keer toe in kansrijke positie, Tol had de bal voor inkoppen bij een corner en Paulissen, ja, die had toch echt moeten scoren na een hele fraaie aanval die via een hakje van Maulun voor zijn voeten kwam.

Het mocht allemaal niet baten en zoals een aloude voetbalwet dat luidt krijg je dan soms het deksel op de neus. Dat gebeurde dan ook vlak voor rust. Horemans besloot eens vanaf de rand zestien te schieten en met wat fortuin kwam de bal voor de voeten van Baas die zonder enige moeite kon intikken en de 0-2 ruststand op het scorebord liet zetten.

Wat niemand toen nog wist was dit ook de eindstand zou worden en wie alleen de kansen in het tweede bedrijf zou zien zou het ook niet geloven. SC Cambuur was heer en meester, gaf niks meer weg, en creëerde kans op kans op kans op kans op kans.

Wie die kansen allemaal kregen? Wie niet zou een betere vraag zijn. Bij de kansen van Jacobs, Balk, Uldrikis en Hoedemakers zal de vinger van de stadion DJ alvast naar de play knop zijn gegaan om ’t Woanskip in te starten, want die waren welhaast moeilijker om te missen dan te raken.

Het leek wel of het niet zo mocht zijn vanavond in het Cambuur Stadion en dat veranderde helaas niet naarmate de wedstrijd vorderde. SC Cambuur deed er alles aan, wisselde zeer aanvallend met goede invalbeurten voor Balk, Sambissa en Bergsma, maar het mocht niet baten.

Zo gaat SC Cambuur op onwaarschijnlijke wijze onderuit in de seizoenouverture, de statistieken zeggen wat dat betreft alles (de Expected Goal waarde van geel-blauw lag bijna vier keer zo hoog), maar heeft het op basis van het aantal gecreëerde kansen wel degelijk iets om met vertrouwen vooruit te kijken.

Volgende week zaterdag mag SC Cambuur op bezoek in De Galgenwaard en is FC Utrecht de opponent in de tweede speelronde van het seizoen.

Opstelling SC Cambuur: Virginia; Schmidt (70’ Boere), Tol, Smand (58’ Bergsma), Bangura; Hoedemakers, Jacobs (77’ Breij), Maulun; Paulissen (46’ Balk), Uldrikis (C) en Smit (58’ Sambissa)

Opstelling Excelsior Rotterdam: Van Gassel; Horemans, Nieuwpoort, El Yaakoubi (C), Tjoe-A-On; Baas (80’ Markelo), Goudmijn (65’ Ayoub), Eijgenraam; Azarkan (65’ Seymor), Kharchouch (65’ Eyongo) en Driouech (88’ Donkor)

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf
VAR: Bas Nijhuis

Scoreverloop:
10’ 0-1, Azarkan
45’ 0-2, Baas

Gele kaarten: Driouch, Horemans (Excelsior) en Schmidt

Aanwezige supporters: 9.671

Foto: www.dijksmedia.nl