058-2963300
Kennismaken met de nieuwe hoofdtrainer van Onder 18: Justin van der Dam

Kennismaken met de nieuwe hoofdtrainer van Onder 18: Justin van der Dam

26 juli 2023, 10:00

SC Cambuur mocht in juni een nieuw gezicht verwelkomen binnen de Jeugdopleiding. De 27-jarige Justin van der Dam, afkomstig van amateurpartner ONS Sneek, werd binnengehaald als de nieuwe hoofdtrainer van SC Cambuur Onder 18. Van der Dam volgde daarmee Rik Reinsma op, die op zijn beurt aan het roer kwam te staan bij de Onder O21. Dat de nieuwe hoofdtrainer ambities heeft binnen de genoemde functie, blijkt wel uit het feit dat hij in 2021 stopte als vaste doelman van ONS Sneek 1 om zich volledig te kunnen richten op het trainersvak. Tijd voor een nadere kennismaking.

Justin van der Dam was afgelopen seizoen (2022/2023) hoofdtrainer van ONS Sneek Onder 23 en tot voor kort was het ook werkzaam bij Kinderwoud Kinderopvang als pedagogisch medewerker. Echter, sinds kort is hij fulltime in dienst bij SC Cambuur, waar hij een contract tekende voor één seizoen met een optie voor nog een jaar. Met de Onder 18 mag hij dit seizoen als hoofdtrainer de uitdaging aangaan op het tweede niveau van Nederland. Als keeper kwam Van der Dam uit bij de jeugd van amateurvereniging vv Heerenveen en stond hij vier seizoenen tussen de palen bij vv Heerenveen 1. Daarna volgde de overstap naar de toenmalig derdedivisionist (zaterdag) ONS Sneek, waar hij in totaal drie jaar keepte.

“Vanaf mijn dertiende gaf ik keeperstraining aan de jeugd van vv Heerenveen, omdat ik zelf ook keeper was. Dat vond ik zó leuk, dat ik dat heb voortgezet. Vanuit het CIOS in Heerenveen, waar ik destijds een studie volgde, ben ik uiteindelijk volledig in het trainersvak terecht gekomen en heb ik jaren teams van vv Heerenveen en daarna ONS Sneek onder mijn hoede gehad,” vertelt Van der Dam. “Ik heb altijd gezegd dat ik van mijn hobby mijn beroep wilde maken en daarom ben ik persoonlijk zeer blij met de overstap van ONS Sneek Onder 23 naar SC Cambuur Onder 18.”

Topcoaches-project
“Ik heb afgelopen seizoen vanuit ONS Sneek bij SC Cambuur het Topcoaches-project gevolgd. Tijdens dit project konden talentvolle jeugdtrainers uit de regio via meerdere presentaties inspiratie opdoen op verschillende vlakken. Via die weg heeft Fedrik Houtstra (Hoofd Opleiding) mij uiteindelijk gevraagd om hoofdtrainer te worden binnen de Jeugdopleiding.”

“Ik heb de eerste weken binnen de Jeugdopleiding inmiddels achter de rug en deze als erg positief ervaren. Ik ben goed ontvangen, heb fijne mensen om mij heen en de samenwerking is zeer prettig. Ook de Onder 18 is een prachtige groep om mee te werken en ik sta te popelen om met dit team een heel jaar lang aan de slag te gaan.”

Seizoen 2023/2024
Van der Dam kijkt dan ook uit naar de nieuwe uitdaging bij Onder 18. “Ik kom natuurlijk vanuit de amateurwereld, dus het is zeker anders. Ik heb er vooral heel veel zin in: het spelen tegen BVO’s, iedere dag trainen en meer met de spelers en hun ontwikkeling bezig kunnen zijn. Uiteindelijk hoop ik dat elk individu zich door ontwikkelt, zodat je als team ook beter wordt. Om iedereen weer naar een hoger niveau te brengen en uiteindelijk door te stromen binnen de Jeugdopleiding.”

“Mijn sterkste punt als trainer is denk ik mijn tactisch vermogen. Vanuit het grote geheel tot in detail kunnen aangeven richting spelers wat ik daarin van ze verwacht. Ik heb zeker bepaalde ideeën over de manier van spelen, ik denk dat we daar met de Jeugdopleiding al heel dichtbij in de buurt komen. De principes en intenties die we hebben, passen goed bij mijn visie op voetballen.”

“En ook het langetermijndenken hebben we denk ik goed voor elkaar. We zijn samen met een bepaald doel bezig zijn, vanuit een bepaald plan, met een bepaald DNA. Ik denk dat dat als trainer heel goed bij mij past. Tot dusver voel ik mij erg thuis bij SC Cambuur.”

Foto: Cambuur Media