058-2963300
Late gelijkmaker Sam Hendriks houdt hoop op plaatsing Play-Offs SC Cambuur levend

Late gelijkmaker Sam Hendriks houdt hoop op plaatsing Play-Offs SC Cambuur levend

19 april 2019, 22:47

Het blijft een repeterend verhaal – en dat zal het hoogstwaarschijnlijk tot het einde van de reguliere competitie ook wel blijven – maar ook vanavond stond er in de zenuwslopende strijd om een felbegeerde ticket voor de Keuken Kampioen Play-Offs een uitermate belangrijk duel voor Cambuur op het programma. Met het naderen van de seizoensontknoping neemt de druk, opwinding en spanning op de grote groep kanshebbers voor één van deze toegangsbewijzen ook navenant toe. Dat maakt het voetbal vaak ook zo leuk en is voor menig voetballiefhebber de reden waarvoor hij of zij naar het stadion komt. Na elke speelronde zijn de kaarten weer anders geschut en het is een cliché van de bovenste plank maar de resterende vier duels zijn stuk voor stuk finales voor de Leeuwarders. Om te beginnen eerder deze avond tegen FC Eindhoven, een directe concurrent die in het voorbije weekend van Roda JC verloor. De landskampioen van het seizoen ‘53/’54 had tot vanavond drie punten minder verzameld dan de blauw-gele trots. Met de opmerking ‘Dit is het weekend van de waarheid. Je haakt aan of af’, liet David Nascimento, trainer van de Eindhovenaren in zijn voorbeschouwing op dit duel niets aan onduidelijkheid over. De thuisploeg leek vanavond uitstekende zaken te doen, maar door een late gelijkmaker van Sam Hendriks eindigde de wedstrijd toch nog in 2-2 en bleef het verschil tussen FC Eindhoven en SC Cambuur drie punten. Maar veel belangrijker nog voor de Leeuwarders bleef hierdoor plaatsing voor de Play-Offs in bereik, al moeten er in de resterende drie duels nog de nodige punten verzameld worden.

Onder heerlijk zomerse omstandigheden trad Cambuur vanavond aan in een 1-5-3-2 opstelling, waarbij René Hake weer kon beschikken over Robbert Schilder. De aanvoerder ontbrak vorige week vanwege een enkelblessure, maar was in het Jan Louwers Stadion gelukkig weer fit genoeg om vanaf het begin aan te treden. Vanaf het eerste fluitsignaal trokken de Eindhovenaren het initiatief naar zich toe en doken de gastheren in de beginfase een aantal malen gevaarlijk op voor doelman Xavier Mous. De doelman bewees vanavond opnieuw een betrouwbare sluitpost te zijn. De Leeuwarders konden daar aanvankelijk weinig tegenover stellen. Halverwege het eerste bedrijf zorgde Robin Maulun voor het eerste gevaar aan Cambuur zijde. Zijn afstandsschot ging rakelings naast het doel van Guy Smit. Zijn schot leek enigszins een ommekeer in te leiden, want de Leeuwarders kwamen langzamerhand beter in de wedstrijd. Dat kwam ook doordat Robbert Schilder in de loop van de eerste helft naar het middenveld was doorgeschoven. Onder aanvoering van diezelfde Robbert Schilder leek een razendsnelle blauw-gele omschakeling in de 26e minuut de openingstreffer in te leiden. De aanvoerder bracht Sam Hendriks in stelling, waarna de bal uiteindelijk bij Kevin van Kippersluis terecht kwam. Hij trof raak, maar helaas gebeurde dit in buitenspel positie. De beste kans viel even later te noteren toen Matthew Steenvoorden met een splijtende pass door het midden Sam Hendriks lanceerde, maar diens inzet stuitte op doelman Guy Smit, waarna de bal langs de verkeerde kant van het doel naast hobbelde. Zodoende zochten beide ploegen de kleedruimte op zonder gescoord te hebben.

Net als in de eerste helft kwamen de gastheren in de tweede helft ook weer furieus uit de startblokken. In de 55e minuut kwam FC Eindhoven op voorsprong. Xavier Mous hield in eerste instantie Samy Bourard met een prima reflex van scoren af, maar Alvin Daniëls tikte vervolgens uit een rebound de 1-0 binnen. Even later verdubbelde Elisha Sam de voorsprong. Balverlies verlies van Matthew Steenvoorden ging hieraan vooraf, waarna de aanvaller geen strobreed in de weg werd gelegd en moederziel alleen op Xavier Mous afging en met een diagonaal schot de 2-0 op het scorebord zette. Kort daarna kopte Kevin van Kippersluis uit een vrije trap van Robin Maulun de aansluitingstreffer binnen. Een dubbele wissel aan Leeuwarder kant – Alex Bangura en Robertha vervingen David Sambissa en Kevin Janssen – moest voor de broodnodige gelijkmaker zorgen. Naarmate het einde van de wedstrijd naderde ging Cambuur steeds meer risico’s nemen. In blessuretijd was Sam Hendriks weer het goudhaantje. Hij schoot uit de draai binnen en trok hiermee de stand gelijk. In het restant van blessuretijd werd er niet meer gescoord, waardoor de Leeuwarders een directe concurrent op afstand hielden en ietwat tevreden naar Leeuwarden afreisden.

Veel tijd om van deze late gelijkmaker te genieten is er niet bij voor René Hake en zijn manschappen. Paasmaandag wacht namelijk de volgende wedstrijd alweer. Op voorhand geen gemakkelijke opgave, want het FC Den Bosch van Wil Boessen komt dan in het Cambuur Stadion op bezoek. Tot de winterstop waren de Bosschenaren een belangrijke titelkandidaat, maar daarna ging het aanzienlijk minder met de club uit De Vliert. FC Den Bosch bevindt zich na vanavond op de zesde plek. In Den Bosch speelden de Leeuwarders één van hun beste wedstrijden van het seizoen, al kwam dit niet volledig tot uitdrukking in de einduitslag. Op 23 november 2018 eindigde het duel tussen beide ploegen in 1-1. Hopelijk krijgt Cambuur maandag wel de beloning in de vorm van drie broodnodige punten.

Opstelling FC Eindhoven: Guy Smit, Collin Seedorf, Augustine Loof, Jay Idzes, Rochdi Achenteh, Samy Bourard, Branco van den Boomen, Karim Essikal, Alvin Daniëls (85. Rigino Cicilia), Marcelo Lopes (45. Elisha Sam), Elton Kabangu

Opstelling SC Cambuur: Xavier Mous, David Sambissa (67. Alex Bangura), Matthew Steenvoorden (82. Matias Jones), Emmanuel Mbende, Robbert Schilder, Sai van Wermeskerken, Kevin Jansen (67. Nigel Robertha), Robin Maulun, Andrejs Ciganiks, Kevin van Kippersluis, Sam Hendriks

Scheidsrechter: de heer R. (Rob) Dieperink

Gele kaarten: Branco van den Boomen, Elisha Sam (FC Eindhoven)

Aantal toeschouwers: 2.254

Foto: www.dijksfotografie.nl