058-2963300
Maand van de Jeugdopleiding: kennismaken met jeugdspelers Mike, Xabi, Sven en Wilt

Maand van de Jeugdopleiding: kennismaken met jeugdspelers Mike, Xabi, Sven en Wilt

29 november 2022, 14:56

Het is de Maand van de Jeugdopleiding en daarin werken we toe naar de Derby der Beloften van komende zaterdag (aftrap 14.00 uur) in het eigen Cambuur Stadion. In deze periode is er op onze kanalen ruimschoots aandacht voor onze Jeugdopleiding en toen Reen Zandstra (SC Cambuur Onder 16) en Yannick Agbagni (SC Cambuur Onder 18) kwamen stagelopen op de burelen van het Cambuur Stadion werd al snel het idee van een nieuwe rubriek om de jeugdspelers beter te leren kennen geboren. Aan de hand van een aantal persoonlijke vragen van de beide interviewers komen we meer te weten over Mike Kuipers (O12), Xabi Paays (O12), Sven Douwes (O14) en Wilt de Jong (O14/O16). Veel leesplezier!

Mike Kuipers
Leeftijd: 12 jaar
Positie: Rechtsbuiten
Vorige club: FVC

Xabi Paays
Leeftijd: 12 jaar
Positie: Rechtsback
Vorige club: FC Lewenborg

Sven Douwes
Leeftijd: 13 jaar
Positie: Verdedigende middenvelder of centraal achterin
Vorige club: FC Burgum

Wilt de Jong
Leeftijd: 14 jaar
Positie: Middenvelder
Vorige club: sc Heerenveen
_____________

Hoe zijn jullie bij SC Cambuur terecht gekomen?
Sven: “Mocht in de jeugd van FC Burgum al met een ouder team meedoen en vanaf toen hielden ze me schijnbaar in de gaten. Toen ik uiteindelijk werd gevraagd hoefde ik niet lang na te denken.” Mike: “Ik denk dat een vriend van mijn vader daar een rol in heeft gespeeld. Die vond dat ik wel aardig kon voetballen en heeft toen een connectie van de club getipt.”

Wat maakt spelen voor SC Cambuur zo leuk?
Wilt: “Vooral de sfeer is goed en we hebben ook echt een leuk team.” Mike: “Iedereen is aardig voor en tegen elkaar en eigenlijk voelde ik me direct thuis.”

Is het goed te combineren met school?

Mike: “Ik zit op het Leeuwarder Lyceum (Piter Jelles) en vanuit daar zijn er afspraken gemaakt met de club wat het combineren mogelijk maakt. Daarnaast probeer ik op tijd te gaan slapen zodat ik goed uitgerust aan mijn dag kan beginnen.” Sven: “Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde en dat wordt altijd goed geregeld door de club en mijn school.”

Wat is je droom als voetballer?
Xabi: “Profvoetballer worden is het doel en waar maakt dan eerst niet heel veel uit.” Sven: “Eerst Cambuur 1 halen en daarna naar het buitenland.”

Wat je grootste kwaliteiten als speler?
Sven: “Ben een technische voetballer en kan daarnaast ook goed verdedigen.” Xabi: “Mijn snelheid en kijkgedrag.”

Heb je een idool of voorbeeld?
Wilt: “Voor mij is dat Frenkie de Jong.” Xabi: “Dan ga ik toch voor Cristiano Ronaldo.”

Wat doe je allemaal om een betere speler te worden?
Mike: “Veel extra voor mezelf trainen/oefenen en ook kritisch kijken naar mijn eigen spel.” Xabi: “Heel veel trainen, ook als ik vrij ben voetbal ik graag en vaak nog met vrienden”

Als je geen profvoetballer wordt, wat zou je dan willen doen?
Sven: “Sowieso iets met sport, sportleraar lijkt me dan wel leuk.” Mike: “Ondernemer of tennisser.”

Foto: www.dijksmedia.nl