058-2963300

Mark de Vries: ‘Cambuur gaat de eerste overwinning van het seizoen pakken’

30 oktober 2015, 17:42

Jan Riedstra haalde Mark de Vries in 2008 naar Leeuwarden, waar de fysiek sterke spits maar weinig tijd nodig had om tot cultheld uit te groeien. Na vier seizoenen, 116 wedstrijden en 53 doelpunten nam SC Cambuur in 2012 afscheid van De Vries, die in het Cambuur Stadion inmiddels was omgedoopt tot ‘Mark de Leeuwarder’.

De oud-spits is op dit moment assistent-trainer bij derdeklasser HCSC en volgt een trainerscursus in Schotland. In het verleden stond hij ook een halfjaar onder contract bij sc Heerenveen, de tegenstander die SC Cambuur zondag treft. De Friese Derby speelde hij nooit, maar bij het Schotse Heart of Midlothian maakte hij wel de nodige derby’s mee. Het derbygevoel is hem dus wel bekend.

“Als voetballer wil je niets liever dan zulke wedstrijden spelen. Een derby is een wedstrijd op zich; resultaten uit het verleden tellen dan even niet”, legt De Vries uit. In zijn eerste ‘Edinburgh derby’ met Heart of Midlothian tegen Hibernian maakte de in Paramaribo geboren spits zich direct onsterfelijk.

“Het was mijn eerste thuiswedstrijd voor Hearts, mijn vuurdoop”, blikt De Vries terug. In de met 5-1 gewonnen wedstrijd scoorde de oud-speler van onder meer FC Volendam, FC Dordrecht en FC Volendam vier keer. “Daar heb ik een goede tijd aan overgehouden.“

Ook in Leeuwarden beleefde De Vries een prima tijd. Bij zijn debuut tegen FC Emmen scoorde hij direct en in de jaren daarna volgden nog vele doelpunten. “Ik heb het altijd leuk gehad in Leeuwarden. Als de tegenstanders bij ons op bezoek kwamen, kregen zij het gevoel dat er niets te halen vielen. Het publiek was daarbij altijd belangrijk. De supporters moeten ervoor zorgen dat wij voor hen door het vuur gaan, zoals zij dat voor ons doen.”

agovv apeldoorn - sc cambuur 30-10-2009 jupiler league seizoen 2009 - 2010 mark de vries na de 0-1

Het warmlopen voor het publiek vond De Vries altijd bijzonder, maar het meest memorabele moment dat hij in Leeuwarden meemaakte vond plaats in het eerste seizoen. “We speelden toen in de play-offs tegen FC Zwolle. Dat was vlak na het overlijden van Jan Riedstra”, herinnert De Vries zich. De oud-spits kwam in die wedstrijd in de 67e minuut als invaller in het veld en maakte binnen vijf minuten tijd de 2-1 en 3-1, waardoor de Leeuwarders zich kwalificeerden voor de volgende play-offronde.

Henk de Jong was destijds assistent-trainer bij SC Cambuur. Tegenwoordig staat hij aan het roer in Leeuwarden. SC Cambuur staat op dit moment zeventiende in de Eredivisie, maar De Vries heeft er alle vertrouwen in dat De Jong de boel rechttrekt. “Waar het Cambuur de afgelopen twee seizoenen goed af ging, loopt het op dit moment minder. Tegenstanders hebben vaker het gevoel dat er wat te halen valt. Maar Cambuur heeft natuurlijk ook pech gehad met scheidsrechterlijke beslissingen. Was dat niet gebeurd, dan had Cambuur hoger op de ranglijst gestaan. Maar de supporters van Cambuur hoeven zich geen enkele zorgen te maken: ik heb nog geen enkel moment de indruk gehad dat Cambuur het dit seizoen niet gaat redden.”

Volgens De Vries vindt de ommekeer wellicht in Heerenveen plaats. “Cambuur kan goed voetballen, maar heeft ook de vechtersmentaliteit. Als je als ploeg het gevecht aan kan gaan, dan is dat een wapen. Het gaat om de werkethiek: pas als je net zoveel kan brengen als de tegenstander, komt het voetballende gedeelte bovendrijven. Ik denk dat de Henk de Jong voor de wedstrijd niets hoeft te zeggen; de derby op zich is al een motivatie om alles te geven.”

Aan een voorspelling voor de wedstrijd die zondag in het Abe Lenstra Stadion wordt gespeeld, durft De Vries zich wel te wagen. “Het wordt een wedstrijd met weinig doelpunten. Ik ga voor een 1-2 overwinning voor Cambuur. De eerste overwinning van Cambuur in de Friese derby, misschien moet het wel zo zijn.”

Foto: www.dijksfotografie.com